Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku má nového starostu. Luboše Michalce nahradil Jiří Štěpán

18. září 2023 09:49

Rokytnice v Orlických horách má už týden nového starostu. Dvoutisícové horské středisko vedl doposud Luboš Michalec ze sdružení Pro Rokytnici, kterého ale zastupitelstvo odvolalo. Vedení města se nově ujal exhejtman Jiří Štěpán z uskupení Rokytnice PRO. Podrobnosti k této výměně zjišťovala reportérka Naďa Kverková.

Nejdříve připomenu, že bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán získal v loňských komunálních volbách v Rokytnici v Orlických horách nejvíc preferenčních hlasů. A kandidáti Rokytnice PRO, kde byl jejich lídrem, třetinu mandátu v patnáctičlenném zastupitelstvu města. Přestože volby vyhráli, ostatní uskupení se spojila proti nim a tak zůstali v opozici.

Čtěte také

Situace se změnila před týdnem, kdy ve městě od 11. září funguje nová městská rada, ve které kromě Rokytnice PRO získali svá místa i zástupci uskupení Město, rozum, odvaha a hrdost a Na horách doma.

Důvody odvolání dnes už bývalého starosty Luboše Michalce vysvětluje jeho nástupce Jiří Štěpán. „Důvodem byla obtížná komunikace s vedením města. Zároveň neinformování, neposkytování podkladů, a dokonce i podávání nepravdivých či záměrně nepravdivých informací. A zároveň i nevyužívání vypsaných dotačních příležitostí, které se v roce 2023 nabízely.“

„A řekněme celkově špatná situace i z mého pohledu nepříliš velká aktivita vedení města jako takového, říká Jiří Štěpán.

Další pravidelné zasedání zastupitelstva Rokytnice v Orlických horách je naplánováno na 20. listopadu. Jiří Štěpán ale předpokládá, že budou muset ještě v mezidobí uspořádat mimořádné zasedání, na kterém by řešili rozpočet a další neodkladné záležitosti.

Rokytnická radnice loni v zimě vypověděla smlouvu na dodávky tepla soukromé společnosti a zhruba tisícovka obyvatel byla bez tepla a teplé vody. A s nimi i základní škola nebo klienti ústavu sociálních služeb. Jak má Rokytnice vyřešenu letošní topnou sezónu?

Ano, to je pravda. Bez dodávek teplé vody a tepla bylo čtyři listopadové dny asi 350 domácností, zmíněná škola a ústav sociální péče.

Čtěte také

Naštěstí to bylo v teplotně příznivém období bez výraznějších mrazů. Dnes už bývalému vedení města se podařilo s dosavadním dodavatelem domluvit a uzavřít smlouvu. Platit začala v lednu a zaručuje dodávky tepla a teplé vody do konce května příštího roku. Takže topná sezóna 2023 - 24 je zajištěna.

Jak mi potvrdil Jiří Štěpán, na přelomu 1. a 2. čtvrtletí příštího roku osloví dodavatelskou firmu Ekoenergy Moravia a budou s jejím ředitelem, Luďkem Kochem jednat.

Doplňuje Jiří Štěpán. „My dle podepsané smlouvy můžeme jednat s firmou Ekoenergy Moravia o potencionálním odkupu technologií. Pokud bychom se o odkupu nedokázali dohodnout, tak smlouva pokračuje dále. Na městě je v tuto chvíli skrze společnost Centep, aby mělo zajištěny štěpkové peletky na topení. To dodáváme my a firma Ekoenergy Moravia topí a poskytuje službu těmito technologiemi, které vlastní.

Pokud skutečně za odvoláním dosavadního starosty bylo i špatné využívání dotačních příležitostí a nedostatečné investice ve městě, tak co chce rokytnická radnice udělat pro nápravu?

Čtěte také

Podle slov starosty Jiřího Štěpána chce nyní nové vedení na radnici seznamuje se všemi dokumenty. Zmínil jedinou rozběhlou větší investiční akci, a to opravu opěrní zdi kostela.

Z těch budoucích investic by rádi připravili projekty na opravy chodníků, místních komunikací a parkovišť. A zároveň na tyto rozsáhlé investice by chtěli získat dotace. Kromě toho chtějí připravit projekty na úspory energií a zateplování objektů, zabývat se využitím kulturního domu Družba a vylepšit dostupnost lékařské péče pro občany.

Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku nemá zubaře a od letošního roku ani lékárnu. A také to by chtěl nový starosta města změnit.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související