Hlavní obsah
Internet a technologie

Vede osamělost k psychickým poruchám? Zaplní naší samotu humanoidní roboti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PixBay

Osamělost člověka

Osamělost v dnešním online světě, který se značně rozvíjí do nepředstavitelných hloubek, je velkým tabu. Jak předejít tomuto psychologickému fenoménu ve 21.století?

Článek

Zamysleli jste se někdy nad tím, že sice vytváříme kvalitní pevné online vztahy, přestože jim schází lidský kontakt neboli lidské fyzické sblížení? Je zapotřebí si ujasnit, že bez dostatečného potřebného fyzického kontaktu jsou tyto vztahy dlouhodobě neudržitelné a nezdravé.

Jak se vůbec tato samota projevuje ve 21. století? Cítíte, že vám schází dotyk? Cítíte, že jste otupělí a pouze živoříte? Vaším jediným opiem bude zřejmě digitální svět, který je vaší jedinou oporou. Podle technologické expanze robotického průmyslu lze jasně vydedukovat, že postupně lidskou samotu zaplní robotický kamarád. Tito roboti budou mít rozličné funkce. Jedna z těchto atraktivních funkcí bude například role milence. Zatím je hudbou budoucnosti, jaký bude mít tento technologický průmysl dopad na mezilidské vztahy. Všichni pozorujeme úžasné výkony moderních přístrojů, ale pokud si představíme, že tato výkonnost lze přetavit a transformovat do role milence, tak…

Zakladatel vědeckého festivalu Future Port Prague Martin Holečko se údajně k tomuto tématu vyjádřil takto:

„Snahu vyrobit humanoidního robota, nerozpoznatelného od člověka, lidé mají a dříve nebo později se to podaří. Je otázka, jestli budou potom roboti vztah simulovat pro člověka tak, aby jemu připadal skutečný, nebo ho budou i nějak prožívat,“ vyjádřil se v rozhovoru ČTK Holečko.

Součástí této lidské samoty je tendence vyhýbat se lidské společnosti, což může vyústit v sociální fobii. Vaše fyzické tělo zaplaví úzkosti a strach. A je zajímavé, že čím více se izolujeme, tak tím více se tento strach v nás prohlubuje a usazuje. Pocity osamělosti mohou aktivovat podobné hormony jako stres. Ze statistik vyplývá, že právě mezi osamělými lidmi je nejvíce kuřáků, alkoholiků či drogově závislých. Proto se alespoň doporučuje, aby člověk trpící osaměním začal chodit do přírody, kde se jeho duše zklidní a jeho fyzické tělo se vrátí opět do normálního zdravého nastavení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz