Hlavní obsah
Aktuální dění

Co má Babiš na mysli pod pojmem nová totalita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Politické Glosy
Článek

Babiš a totalita

Na začátku září na sebe Andrej Babiš po dlouhé době upozornil jinak než žertovnými videy z Tik Toku. Ve svém šestihodinovém projevu žehral na vládu, která se ho údajně snaží umlčet a zavedla novou totalitu. Vzbudil velké vášně mezi politiky, novináři, disidenty a vsemi, kteří v sobě mají alespoň malinký kousek cti.

Aby tady o totalitě mluvil člověk, který v době skutečné totality vesele cestoval po světě a obchodoval s fosfáty v Maroku, to je opravdu chucpe. Nemluvě o tom, že údajný polistopadový kartel, o němž také rád vypráví, mu umožnil stát se jedním z nejbohatších Čechů.

Andrej Babiš je člověk, který se dokázal prosadit a mít se dobře za jakéhokoli režimu. Dnešní doba mu připomíná totalitu? A neříká to nakonec jako pochvalu? On jako hrdý člen KSČ mohl dělat, co chtěl, a říkat, co si myslí, pokud jeho názory korespondovaly s linií strany.

Takže totalita znamená, že si může člověk jako Babiš dělat totálně, co chce?

Nová totalita

Poprvé s tímto pojmem přišel během prezidentských voleb, kdy strašil vítězstvím protikandidáta Petra Pavla, po němž prý nastane nová totalita. Pavel vyhrál a nová totalita je tady. Co tím myslí? Jak tuto novou totalitu vysvětluje?

S nejnovější definicí nové totality přišel v sobotním rozhovoru:

Samozřejmě, že to není totalita jako to, co jsme tady zažili. Máme svobodu a můžeme si říkat, co chceme. Pětikoalice ovládla všechny instituce. Mají prezidenta, Ústavní soud, mají Senát, mají parlament, dosazují všude svoje lidi.
Andrej Babiš

Babiš tedy nechápe totalitu jako opak demokracie, jako absenci svobody a lidských práv. Takové blbosti jsou mu fuk. Z pojmu totalita ho zajímá jeden jediný aspekt: mocenské ovládnutí všech oblastí jednou skupinou.

Totalita má množství různých definic. Tou nejobvyklejší a pro oblast politiky nejrelevantnější, je ta politologická, z níž vyplývá:

Typ diktátorsky vedeného státu prosazující úplné (totální) (násilné i nenásilné) ovládnutí všech oblastí společenského života prostřednictvím byrokratického aparátu a policejní moci, vedoucí k deformování individua až k jeho úplnému podrobení, popř. umlčení, např. doba komunistického režimu sovětského typu.
Akademický slovník cizích slov

Babiš si vybral jinou definici a chápe totalitu jako celost, celistvost. Totalitář pro něj není autoritářský vládce, který zavírá či vraždí své konkurenty. Totalitář je ten, komu se podařilo získat veškerou moc. A jako takový tento pojem patrně chápe spíše pozitivně, jako cíl, kterého by sám chtěl dosáhnout. Nepodařilo se mu to, a proto dští síru. Ze závisti.

Babišovo chápání pojmu totalita nám krásně ukazuje, jak zachází se slovy. Podobně jako jeho přístup k lidem nebo firmám, které nemá sebemenší problém odkopnout ihned poté, co je vyždímá. Také slova pro něj mají pouze instrumentální funkci. Jsou určena jen k tomu, aby mu sloužila, aby je využil a obrátil, jak se jemu zrovna hodí. A tak samozřejmě ví, že pojem nová totalita bude rezonovat u antisystémových lidí, které v něm snad mohou vidět spasitele v boji proti zkorumpovanému systému. Jinak se ale může tvářit, že mu jde jen o celistvost a ne o totalitu jakožto autoritářský režim.

Totální volnost v nakládání s jazykem

Pokud bychom chtěli používat pojmy podle vzoru Andreje Babiše, pak bychom si mohli význam jakéhokoli slova libovolně kroutit k obrazu svému

Jak by se asi panu poslanci líbilo, kdyby ho kdekdo na potkání nazýval kokotem? Ale ne, nebojte, nemyslel by to jako urážku a vulgární nadávku, nýbrž by z definice pojmu kokot vzal pouze jeden aspekt - a to ten, že je to původní staročeský výraz pro kohouta. Kohout brzy ráno kokrhá. A kdopak si (kromě Karla Havlíčka) zakládá na brzkém vstávání?

Můžeme jít ještě dál. Až potkáte Babiše, klidně mu do tváře zakřičte, že je vrah. Ne, neobviňujete ho, že snad někoho zabil (ačkoli i taková obvinění se on sám nerozpakuje házet po oponentech). Pouze mu tím naznačíte, že ho moc nemusíte. Jedna z definic pojmu vrah totiž říká, že je to nepřítel, škůdce, ničitel. Což by mu jistě kdekdo mohl od srdce povědět, vzhledem k tomu, že má ve své podnikatelské minulosti nemálo kontroverzních chvilek.

Za Babiše bylo líp… totálně

Přijměme na okamžik premisu, dle níž tady máme totalitu, protože vláda, prezident, Parlament i Ústavní soud jsou (podle Babiše) z jedné líhně. Detaily, jako třeba ten, že změna volebního zákona, kterou inicioval Ústavní soud, ve skutečnosti neukradla Babišovi volby, nýbrž má díky ní o jeden mandát víc než koalice SPOLU, nechme stranou.

Když on sám v letech 2017 seděl v premiérském křesle, spolu s komunisty a okamurovci ovládal Poslaneckou sněmovnu a na Hradě seděl jeho spojenec Miloš Zeman. Ten také jmenoval předsedu Ústavního soudu a další členy. Měli jsme Babišovu totalitu?

Nebo snad tehdy nebyla totalita jenom kvůli tomu, že Babiš neovládal Senát, který je ale podle něj naprosto zbytečný?

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz