Do New Yorku nejen na muzikály, ale i do Muzea Broadwye
Zdroj: Se svolením Monique Carboni

Do New Yorku nejen na muzikály, ale i do Muzea Broadwye

Vytvořeno dne 18.09.2023

Do New Yorku Vás chceme dnes pozvat ne do Central Parku, ne k Soše Svobody, ani ne na Empire State Building. Ale na muzikály a do Muzea Broadwaye.  Pokud máte rádi muzikály, měli byste alespoň jeden muzikál v životě na newyorské Broadwayi vidět. Rozhodně nebudete litovat!

26. dubna letošního roku se konala na newyorské Broadwayi světová premiéra muzikálu New York, New York, jehož předlohou se stal slavný americký film režiséra Martina Scorseseho New Yok, New York z roku 1977 s Lizou Minelli a s Robertem de Nirem v hlavních rolích. Jak hudbu k filmu, tak k muzikálu napsal legendární newyorský tandem John Kander a Fred Ebb, nové texty k písním v něm zaznívajícím napsal americký dramatik a zpěvák Lin-Manuel Miranda, který se nejen na Broadwayi prosadil především díky muzikálům In The Heights a Hamilton. A muzikál New York, New York takřka vzápětí získal 9 nominací na nejprestižnější newyorskou divadelní cenu Tony. Dokonce i v hlavní kategorii Nejlepší muzikál roku. Když se nejprestižnější divadelní ceny Tony, které znamenají ve světě muzikálu totéž, co ve světě filmu Oscaři, letos 11. června vyhlašovaly, odnesl si muzikál o New Yorku cenu v kategorii Nejlepší scéna. Právem. Je na co se dívat a co obdivovat!

Je jen otázkou času, kdy si tenhle muzikál najde cestu do některé z expozic prvního muzea věnovaného historii Broadwaye, do Muzea Broadwaye, které bylo otevřeno 15. listopadu loňského roku. To najdete jen kousek od newyorského náměstí Times Square a přímo naproti divadlu Lyceum. Muzeum má doslova adresu snů, která je i lehce zapamatovatelná. Najdete ho na adrese 145 West 45th Street. 

Za první skutečný a čistý muzikál se považuje Show Boat (Loď komediantů) skladatele Jeroma Kerna a libretisty a textaře Oscara Hammersteina II. Premiéru měla v produkci Florenze Ziegfelda na scéně divadla nesoucího jeho jméno v prosinci 1927. Než se tak stalo, uplynula prakticky dvě století, v nichž se americké hudební divadlo rodilo. I když je muzikál v zásadě dítětem Ameriky, bez silných kulturních a uměleckých vlivů staré dobré Evropy by nikdy k jeho zrození nedošlo. Proto je s podivem, že první Muzeuem Broadwaye bylo otevřeno až loni. Věnuje se historii nejstarší, hlavní a severožijní ulice ve městě postaveném na ostrově Manhattan. Tenhle bulvár, který nedodržuje přísný pravoúhlý systém newyorských veřejných komunikací, vznikl na místě indiánské stezky Wickquasgeck, která vedla hustým porostem ostrova Manhattan. Původně se kroutila močály a skalinami podél celého ostrova. Za Great White Way (Velkou bílou ulici) je označována část Broadwaye u Times Square mezi 42. a 53. ulicí. Téměř jednu míli dlouhý úsek ulice byl v roce 1880 osvětlen obloukovými lampami Charlese F. Brushe jako vůbec první třída ve Spojených státech. Nadpis „Založeno na Velké bílé ulici“ („Found on the Great White Way“) se objevil poprvé 3. února 1902 na titulu deníku New York Evening Telegram.

Interaktivní a víceúrovňové Muzeum Broadwaye se rozkládá ve třech patrech. Věnuje se celé historii této divadelní čtvrti a na 2.400 m2 v něm najdete vše podstatné z pěti stovek muzikálových produkcí, které zde byly uváděny od roku 1700. Konkrétně originální kostýmy, boty, rekvizity, muzikálové plakáty a fotografie těch největších muzikálových hvězd. V Muzeu Broadwaye si můžete zahrát na producenty ze stejnojmenného muzikálu, připomenout si geniální Kabaret, Vlasy, Jesus Christ Superstar, Fantoma opery, Lvího krále, Moulin Rouge a další nesmrtelné muzikálové hity... A taky se zapojit do přípravy nového muzikálu.

Zatímco Muzeum Broadwaye otevřelo své brány veřejnosti v polovině listopadu loňského roku, 4. prosince loňského roku měl svou premiéru v broadwayském divadle Broadhurst juke box muzikál A Beautiful Noise složený z dnes kultovních písní slavného amerického zpěváka, skladatele, textaře a kytaristy Neila Diamonda. Několik z nich u nás zpopularizoval Karel Gott. Možná si vzpomenete na písničky Zvon snů, Nádherný chór nebo Vstříc náhodám. Když se udělovaly ceny pojmenované po slavné broadwayské hvězdě, tanečnici, herečce a zpěvačce jménem Chita Rivera, muzikál Beautiful Noise získal tři ceny v kategoriích Nejlepší choreografie a Nejlepší tanečník/tanečnice. Pokud se na tenhle muzikál vypravíte, počítejte s tím, že ho takřka celý prostojíte, budete si pobrukovat dobře známé melodie Diamondových písniček a podupávat si nohou nebo se vlnit v bocích v jejich rytmu. Americké publikum Neila Diamonda miluje a nedá na něj dopustit. Proto ho tolik zarmoutilo, když tenhle vynikající zpěvák, skladatel, textař a kytarista ukončil v roce 2020 svou padesátiletou dechberoucí kariíru kvůli rapidně se zhoršujícímu zdravotníu stavu způsobenému Parkinsonovou nemocí.

Zanedlouho vás na další broadwayské muzikály určitě pozveme. Máte se nač těšit

Zdroj: JUDr. Jan Adam pro Aplausin.cz