Kam v září za teplem? Třeba na ostrov Madeira, který si můžete projet pronajatým autem

Jestliže jste si nestihli udělat dovolenou během velkých letních prázdnin, tak ještě stále máte čas. I v září se můžete koupat v moři, když si vyberete vhodnou destinaci. A protože jsme v Evropě, tak vás pozveme na ostrov Madeira, který je autonomní oblastí Portugalska. Takže patří do Evropské unie a k jeho návštěvě vám postačí mít platný občanský průkaz jako cestovní doklad. Co vás tu čeká?

Ostrov věčného jara

Na Madeiru si můžete zaletět prakticky v každém ročním období, protože se jí díky teplotám, které se po celý rok pohybují mezi 12 až 26 °C, přezdívá ostrov věčného jara. Na deštivé dny tu nejčastěji natrefíte v období od listopadu do února. Golfský proud se pak stará o to, aby teplota vody v moři byla v létě okolo 22 °C a aby ani v zimě neklesala pod 18 °C.

Možná vám to na koupání nestačí a máte raději teplejší moře. Ostatně o Madeiře kolují i takové zvěsti, že spíše než ke koupání je ke koukání. Proto se vyplatí si pronajmout automobil a ostrov si procestovat. Měli byste ale počítat s tím, že některé silnice jsou úzké a krkolomné.

Přechod z vrcholu Pico Ruivo na vrchol Pico do Ariero

Povrch ostrova je poměrně hornatý. Možná i proto většinu osídlení najdete v úzkém pruhu mezi skalnatým vnitrozemím a pobřežím moře. Na západě se nachází náhorní plošina Paul da Serra. Nejvyšší nadmořské výšky dosahují ale vrcholy Pico Ruivo (1861 metrů) a Pico do Ariero (1818 metrů) na východě, mezi nimiž je vzdušná vzdálenost asi tři kilometry.

Sem je možné si udělat turistický výšlap. Chce to ale pevné obutí a mít dobrou fyzickou kondici, protože cesta je poměrně náročná. Zabere asi dvě hodiny, přičemž je nutné překonávat stovky metrů výškový rozdíl, jít po okraji hlubokých propastí, projít neosvětlenými tunely i po schodech tesaných se skalách. Přitom je nutné počítat s tím, že odpoledne tu pravidelně turisty zastihne mlha.

Funchal, botanická zahrada. Foto: Jan Fojtík

Botanická zahrada ve Funchalu

Hlavní město Madeiry je Funchal. Je rodištěm portugalského fotbalisty Cristiana Ronalda, který tu má pomník a muzeum. Historie města se začala psát už v roce 1421, kdy osadu Funchal založil portugalský mořeplavec Zarco. Ze zdejších pamětihodnosti stojí za to připomenout kostel a klášter Santa Clara z konce 15. století nebo katedrálu Sé z počátku 16. století. Najdete tu pevnosti, jež ostrov chránily proti pirátům – Forte Ilhéu, Sao Lourenco, Fortaleza do Pico a Forte de Sao Tiago.

Neméně zajímavá je ale i botanická zahradě v hlavní městě, jež nabízí arboretum s kolekcí stromů a keřů z různých koutů světa, kolekcí zdejších rostlin, sukulentů, zemědělských, užitkových i léčivých rostlin nebo palem. Podívat se budete moct do parku s exotickými ptáky nebo do přírodovědného muzea.

Zdroj: https://www.invia.cz/madeira/pocasi-a-podnebi/; https://www.madeira-a-z.com/what-to-see/best-of-madeira/botanical-garden.html

Madeira. Náhledové foto autor: Jan Fojtík 

U nás i za hranicemi je tolik zajímavých míst, která stojí za to být navštívena. A proto vás chci s nimi seznamovat.