Demonstrace Česko proti vládě. Václavské náměstí 16. 9. 2023

Demonstrace Česko proti vládě. Václavské náměstí 16. 9. 2023 Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace Česko proti vládě. Václavské náměstí 16. 9. 2023
Demonstrace Česko proti vládě. Václavské náměstí 16. 9. 2023
Demonstrace Česko proti vládě. Václavské náměstí 16. 9. 2023
Demonstrace Česko proti vládě. Václavské náměstí 16. 9. 2023
Demonstrace Česko proti vládě. Václavské náměstí 16. 9. 2023
10
Fotogalerie

Fiala skočil pod vlak, aby zabránil demonstrantům dostat se včas na demonstraci

V sobotu se konala na Václavském náměstí demonstrace s názvem Česko proti vládě, kterou organizoval prima kluk Jindra Rajchl a jeho neparlamentní strana PRO. Oproti minulým demonstracím byla účast slabší, což zapříčinilo hlavně nasazení politiků z pětikoalice, kteří poučeni z minula nehodlali ponechat nic náhodě a všemožnými způsoby se snažili počty demonstrantů snížit.

„Počítali jsme s účastí kolem deseti milionů, ale vláda si to tentokrát pohlídala. Oni se bojí fotek Václaváku plného jejich odpůrců, tak dělají všechno pro to, aby nás bylo co nejmíň,“ povzdechl si Jindřich Rajchl, který nižší účast na demonstraci dává za vinu právě vládě, která se v tomto směru opravdu činila.

Například samotný premiér Petr Fiala, který se doslova děsí plného Václavského náměstí svých odpůrců, šel příkladem a skočil pod vlak, aby zabránil demonstrantům z vlaku dostat se včas na demonstraci.

„Máme zprávy od našich podporovatelů z Českých Budějovic, kteří mířili vlakem na demonstraci, že jejich spoj byl zastaven samotným Fialou. Kdesi v polích před Prahou skočil pod vlak, ve kterém v tu dobu bylo několik desítek tisíc demonstrantů mířících na demonstraci. Těmto lidem bylo upřeno jejich právo na demonstraci, a nemohli nás tak přijít podpořit,“ postěžoval si Jindřich Rajchl.

Premiér Fiala se k situaci zatím nevyjádřil. Podle mluvčího vlády je pan premiér aktuálně dost potrhaný od toho, jak ho lokomotiva několik stovek metrů vláčela po kolejích, takže pan premiér do konce týdne čerpá sick days a dal si čas na zotavenou.

Nebyl to ale jenom Petr Fiala, který osobně zastavil na pár hodin vlakovou dopravu. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zase unesla letadlo z Ostravy do Prahy, které bylo plné demonstrantů. Doposud se neví, kde se aktuálně letadlo nachází, ale spekuluje se, že krouží kdesi nad Tichým oceánem a únoskyně Pekarová čeká na další instrukce.

Podle všeho byly totiž záškodnické akce ze strany vládní pětikoalice koordinované.

Ministr vnitra Vít Rakušan se v převleku za člena poslední generace přilepil k silnici na Pražském okruhu, čímž zastavil automobilovou dopravu. Na rozdíl od hurá akce premiéra Fialy, který se vrhl pod vlak bez přípravy, Vít Rakušan na to šel víc rafinovaně.

„Pan Rakušan bral svůj úkol velmi zodpovědně. Svůj převlek člena poslední generace neodflákl. Aby byla iluze dokonalá, nastěhoval se ke svým rodičům, nechodil do práce a vyvolal si klimatickou úzkost. Od běžného člena poslední generace tak byl k nerozeznání,“ potvrdil člověk z ministerstva vnitra, který si nepřál být jmenován.

„Takhle se nedá dělat revoluce, když vám vláda hází klacky pod nohy. Aby toho nebylo málo, ministr kultury Baxa zařídil na sobotu v televizi nekonečnou smyčku Výměny manželek a Ulice, aby lidi udržel doma u televize. My se samozřejmě nevzdáváme a budeme dál bojovat, ale tady jasně vidíte, čeho je vláda schopna, aby se udržela u koryt,“ povzdechl si Rajchl, který tak vysvětlil, proč přišlo na náměstí méně demonstrantů než v minulosti.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Demonstrace Česko proti vládě na pražském Václavském náměstí je však skutečností.

Video placeholde

Demonstrace Česko proti vládě. Václavské náměstí 16. 9. 2023 • Martin Bartkovský

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>