Dělat knihy není vůbec ekologické. Jak je to s udržitelností v nakladatelském světě?

18. září 2023

Dneškem začíná týden udržitelného rozvoje. Jakým způsobem se dají aplikovat jeho zásady třeba na vydávání knih? Literární dokumentaristka a nakladatelka Barbora Baronová připravila pro právě proběhlý veletrh GHMP Art Book Fair 2023 program o ekologické udržitelnosti při vydávání knih. Jaké jsou tedy strategie ekologického chování nakladatelství? A kterou knihu bychom mohli nazvat ekologickou nebo udržitelnou?

„Ekologická kalkulačka spočítá uhlíkovou stopu každé knihy, kterou vydáme. Spočítá se třeba z toho, jestli tiskeneme lokálně nebo jestli používáme ekologický nebo certifikovaný papír,“ přibližuje některé z aspektů udržitelnosti v nakladatelství Barbora Baronová.

Můžeme se bavit i o udržitelnosti na úrovni spisovatelů – aby psali kvalitní knihy, které se pak nebudou vyhazovat, ale když se doprodají, budou mít šanci ještě na druhý život.

Jaký je rozdíl v přístupech k ekologii v oblastech globálního Severu a globálního Jihu? A jak je to s plasty v knihách? Mohou být takové knihy ekologičtější? A jak je to s elektronickýcmi knihami?

Spustit audio

Související