Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový lodní motor pro příbramské hasiče byl pořízen i díky finanční podpoře Nadace ČEZ

Příbramští profesionální hasiči se od pátku 15. září mohou pochlubit novým lodním motorem pro dvanáctimístný gumový člun používaný v případě zásahů na Vltavě v úseku mezi Orlickou a Slapskou přehradu – v rámci Vltavské kaskády tak jejich akční rádius pokrývá i vodní elektrárny Skupiny ČEZ.

Nový motor má dostatečný výkon a sílu, takže umožňuje hasičům mimo běžné úkoly spojené se záchrannými pracemi na vodní hladině i likvidační práce, jako je například odstraňování úniků nebezpečných látek. A to při přehrazení řeky pomocí těžké norné stěny na vzdálenost větší než dvě stě metrů. Nákup lodního motoru z podstatné části zafinancovala Nadace ČEZ, která z celkové částky 620 000 korun uhradila 480 000 korun.

„Podporujeme veřejně prospěšné projekty, které reagují na aktuální společenské potřeby – a to nejen ve Středočeském kraji, ale ve všech regionech České republiky,“ uvedla na slavnostním předání nového motoru Mgr. Barbora Nováková Janoušková, koordinátorka projektů Nadace ČEZ.

Jednotka HZS Příbram byla doposud vybavena více než dvacet let starým motorem, který už byl morálně i technicky zastaralý s nízkou výkonností. Jeho výroba skončila v roce 2007, takže servisní opravy už nejsou výrobcem podporovány.

Nehledě na to, že prakticky nelze sehnat ani náhradní díly. Proto jsme nutně potřebovali motor nový, aby nebyla ohrožena a nijak omezena akceschopnost naší výjezdové jednotky z centrální hasičské stanice Příbram při zásazích na Vltavě.

Museli jsme se také poohlédnout po výkonnějším agregátu, aby například dokázal bez problémů utáhnout člun s posádkou a nornou stěnou o váze několika set kilogramů přes celou šířku řeky, což s předchozím už nešlo,

osvětlil důvod pořízení nového motoru plk. Ing. Tomáš Horvát, Ph.D., ředitel příbramského územního odboru HZS Středočeského kra­je.

Příbramští profesionální hasiči jsou tak nyní kvalitním způsobem vybaveni pro případ rychlé a efektivní pomoci při záchraně životů a zdraví na vodních dílech Vltavské kaskády a také na technické zásahy na řece pod nimi nebo přímo u vodních elektráren Orlík a Kamýk.

Při úniku nebezpečných látek na vodní hladinu nyní dokáží pomocí těžké norné stěny přehradit celý vodní profil Vltavy, aby se znečištění nedostalo dál. Usnadněna bude i likvidace nebezpečných předmětů, jako jsou například popadané kmeny stromů plující po řece.

Člun s novým motorem tak bude jednotce sloužit při ochraně životního prostředí.

Hasičský záchranný sbor České republiky je základní složkou Integrovaného záchranného systému, který chrání životy a zdraví obyvatel, majetek před požáry a poskytuje účinnou pomoc při mimořádných událostech, a to nejen ve prospěch občanů, ale i zvířat a životního prostředí.

„K tomu ovšem potřebujeme i patřičné technické vybavení, které není vůbec laciné, a v rozpočtu se na jeho nákup nehledají peníze snadno. Jsme proto velice rádi, že se nám podařilo uhradit osmdesát procent nákladů na pořízení nového lodního motoru pro náš územní odbor díky finančnímu přispění Nadace ČEZ,“ dodal Tomáš Horvát.

Pomáháme tam, kde působíme! – to je motto, kterým se řídí Skupina ČEZ. To se pochopitelně týká nejen okolí klasických výrobních provozů a jaderných elektráren, ale i našich vodních elektráren.

Zvláště dnes, kdy je kladen veliký důraz na obnovitelné zdroje energie, je proto důležité, aby jejich funkčnost nebyla ničím narušena, a případné mimořádné události na vodní hladině tak byly efektivně a co nejrychleji zlikvidovány. I proto jsme prostřednictvím Nadace ČEZ podpořili Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje při nákupu nového výkonnějšího lodního motoru pro jednotku v Příbrami.

Samozřejmě jí přejeme, aby vodních výjezdů měla co nejméně a veškeré aktivity hasičů na hladině probíhaly jen v rámci prevence,

uzavřel Róbert Heczko, ředitel vodních elektráren Skupiny ČEZ.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet