Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Sériový vrah nebo politické machinace?


Sériový vrah nebo politické machinace?
Recenze knihy: Šelma
Autor: František Šmehlík
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 520
Ostravský Rodák František Šmehlík v současnosti žije se snoubenkou a synem v Olomouci. Dokončuje studium Bohemistiky a jelikož od dětství miluje sport, pracuje jako trenér ve sportovním středisku. Jako dítě se věnoval judu a získal v tomto odvětví tři tituly mistra republiky. Na literární scénu vstoupil v roce 2015 sbírkou hororových povídek Temné znamení, do povědomí čtenářů se však dostal až detektivkou Slyšet jeleny zpívat z roku 2021. Za román Šelma získal magnesii literu v odvětví Litera za detektivku.

Šelma je dokonalým spojením detektivky a thrilleru. Tajemný prolog nás zavede 25 let před události následující a strhující vyprávění začíná. Svérázná majorka Laura Ara vyšetřuje vraždu investigativního novináře Matěje Jahna a jeho přítelkyně Lenky Podlešákové. Jelikož měl s Jahnem nedávno drsný výstup ministr vnitra, stane se politická scéna velmi podezřelou. Ovšem způsob zabití Lenky Podlešákové je nejen brutální, ale především má stejný modus operandi, jako sedm let starý případ ze stejné lokality, policisty zvaný Porodník. Porodník je sériový vrah, který nikdy nebyl dopaden a zdá se že znovu udeřil. Jak s tím vším souvisí zkorumpovaná politika ovládaná mafiánským podsvětím?

Vševědoucí vypravěč popisuje události optikou mnoha postav a střídá scenérie. Z počátku je velmi těžké se zorientovat především mezi postavami členů vlády, ale i členů mafie. Pokud si nejste jisti, je nutné se v textu vracet, protože v Šelma má důmyslně propracovaný koncept a nic není řečeno náhodou. Kniha je složena z pěti částí, jejichž názvy jsou důležité pro pointu celého příběhu. Do textu vstupují pasáže v kurzívě, které popisují dění v života vraha, bez odhalení jeho identity. Jazyk je květnatý, ale spíše než na popisy lokací se zaměřuje na psychologii postav.

Sledujeme vyšetřovací tým Laury Ary a jejího šéfa Smotlachy, do práce se jim plete nejen vláda, útvar pro odhalování organizovaného zločinu, ale i bývalí veksláci a dnešní mafiánští bossové Filip Horký a Robert Jánošík. Všechny charaktery jsou vyobrazeny velmi plasticky, nelze si nevšimnou zjevné inspirace reálnými kauzami. Vražda novináře a jeho přítelkyně nápadně připomíná vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Robert Jánošík vlastnící zemědělský koncern, disponující přehnanou bodrostí a otravným tzv. lidovým stylem je jasnou podobenkou Andreje Babiše. Neprůbojný premiér se silnou sympatií k vedoucí své kanceláře zase poukazuje na Petra Nečase a chyby páchané jeho kabinetem.

„Říká vám něco jméno Jurij Gjakova?“ zeptala se Tereza. „To je nějakou kmotr, ne? Prý to má v Praze pod palcem. Samozřejmě mi to něco říká, ale nikdy jsem s ním do styku nepřišel, jestli se ptáte na tohle. Pokud vím, dělá do zbraní a do baráků. Co s tím já, zemědělec?“ Nasadil nevinný výraz a těkal pohledem mezi oběma policistkami. Laura musela uznat, že na miliardáře zní neskutečně lidově. (str. 256)


Mohlo by se zdát, že je témat čerpaných z reálného světa až moc, ale dohromady to funguje skvěle. Motivy inspirace se postupně vytrácejí a do popředí se dostává především pátrání po sériovém vrahovi, které se nebojím přirovnat k drsným severským detektivkám. V ději se přesouváme mezi Šumperkem, Olomoucí a Prahou a na malý moment se podíváme i do chorvatského Zábřehu. Čtení je dynamické a bez hluchých míst, nebudete se nudit ani chvilku.

Ocenit je nutné i samotný závěr, já jsem do poslední třetiny vůbec netušila kdo je pachatel a odhalení pro mě bylo šokující. Naturalistické scény mordů s empaticky popsanými pocity obětí mi nejednou vehnaly slzy do očí. Šelma rozhodně dojde až na dřeň vaším emocím. Přestože je protagonistka Laura Ara trochu asociální a emoční inteligence je něco v čem zrovna nevyniká, svoji pílí, ostražitostí a neutuchají pracovitostí vám rychle přiroste k srdci. Navíc i ona má spoustu zajímavých tajemství v rukávu.

Stylem mi Šelma připomněla Sochaře od Artura Janouška, kde se propojuje politika s pátráním po záchvatovém zabijákovi. Detektivky z české kotliny, totiž díky reálným kulisám dokážou vyvolat mnohem větší strach, než ty zahraniční.

Hodnocení autora recenze
90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90%
V obchodech(414 - 617 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Cormoran a Robin ve virtuálním světě!
Recenze knihy Černočerné srdce

O totalitě ve fantastice
Recenze knihy Budovat ráj – Bourat peklo

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?