Hlavní obsah
Lidé a společnost

Otec Singapuru Lee Kuan Yew: Před 100 lety se narodil muž, který přepsal dějiny Asie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Wikimedia Commons/Veřejně dostupné dílo

Když se v roce 1923 narodil Lee Kuan Yew, nikdo netušil, že právě tento muž dokáže jednoho dne přepsat dějiny Asie. Jeho život byl opravdu bohatý, zasloužil se o mnoho významných událostí a staveb…

Článek

Psalo se 16. září 1923, když se v tehdejším státě Singapur, který se řadil k britské kolonii, narodil do chudé rodiny chlapec Lee Kuan Yew. Jeho rodiče žili velmi skromně, neměli dostatek peněz a snažili se pro své děti zajistit co nejlepší život. Od mala byl Lee velmi nadaný chlapec, který měl opravdu vysoké ambice. Tehdy mezi svými vrstevníky opravdu vynikal. Jako malý chlapec se zajímal o politiku a dění ve světě. Nerad si hrál s dětmi a byl to spíše samotář. Lee postupem času studoval i vznik Asie a její ekonomické možnosti. A právě tento muž se jednoho dne stal otcem Singapuru.

Zasloužil se o mnoho významných událostí

Lee se totiž po studiích dostal do politiky. Zasloužil se o vznik Singapuru jako moderního samostatného státu. Toho docílil v roce 1959. Ani s tím se však nespokojil a tuto zemi se rozhodl i nadále rozvíjet. Od získání nezávislosti až do roku 1990 byl singapurským premiérem. To, jak se rozhodl celý stát modernizovat, dokázal zcela od počátku, bez zjevných finančních možností. Stát se snažil vést v demokratickém stylu. Pod jeho vedením se Singapur proměnil v přední světové finanční centrum. Od té doby se obyvatelé Singapuru radují z vysoké životní úrovně, možností obchodu a dobré finanční situaci. Jeho jméno je velkým odkazem po celé zemi a na jeho počest byly vybudovány i pamětní sochy a desky.

Studoval v Anglii a zažil velký převrat

Lee se rozhodl po druhé světové válce odejít do Velké Británie, kde vystudoval práva na univerzitě v Cambridge. Po návratu se začal věnovat politice a spoluzaložil Lidovou akční stranu. Jako mladý muž byl přítomen momentu, kdy se Singapur stal v roce 1959 autonomním státem, který začal patřit do Britského společenství národů. Zároveň se zasloužil o vyhlášení nezávislosti v rámci tohoto společenství. V roce 1963 se zasloužil o to, že se Singapur stal členem Malajské federace.

Pracoval až do své smrti

Lee po celý život dodržel slovo, které slíbil svým rodičům. Tehdy prohlásil, že dokud bude mít síly, navždy bude svou zemi vést a ochraňovat tak, aby její obyvatelé měli co nejlepší život. Dokonce se rozhodl proměnit tropický přístav v bohaté finanční centrum. Zde se nakonec událo mnoho významných obchodů a zavedlo se několik služeb, které do té doby v tomto městě chyběly. Svou vládu nakonec opustil až v roce 2011 ve věku 87 let. Od té doby jeho síly ubývaly a snažil se spíše držet v ústraní. Nechodil mezi lidmi a užíval si klidného stáří ve svém domečku na venkově. Zemřel 23. března 2015 ve věku 91 let. Jeho pohřbu se zúčastnili přední světoví politici, například bývalý americký prezident Bill Clinton. Například bývalý prezident Spojených států Barack Obama ho označil za muže historie, kterého si budou příští generace pamatovat jako otce moderního Singapuru a jednoho z největších stratégů v asijských záležitostech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz