V bechyňském kostele se po desítkách let rozezní barokní varhany, na opravu se složili místní

19. září 2023 11:27

Naposledy se jejich majestátní hlas rozezněl před druhou světovou válkou. Od té doby barokní varhany od příbramského varhanáře Kopfsteina v kostele svatého Michaela v Bechyni na Táborsku mlčí. Místní nadšenci a patrioti to tak ale nechtěli nechat a vyhlásili sbírku. Na opravu varhan vybrali 300 tisíc korun.

Pražský restaurátor a varhanář Martin Poláček se díky tomu mohl pustit do práce. Už osadil většinu z více než tří stovek píšťal na své místo. „Není to ještě naladěné, srovnané. Každá píšťala je samostatný hudební nástroj, takže se každé musím věnovat jednotlivě. A když je jich 315, tak to samozřejmě dá hodně práce,“ popisuje.

Na ladění barokních varhan se restaurátor dohodl s památkáři. „Nebude to dnešní běžné ladění, ale dobové, takže se tu bude hrát dobová hudba naprosto autenticky,“ vysvětluje.

Varhaní pozitiv je z dílny příbramského varhanáře Ondřeje Tadeáše Kopfsteina, který nástroj sestavil kolem roku 1700. „Až oprava skončí, budou tu mít víceméně unikát, protože to bude jeden z nejstarších, ne-li nejstarší vůbec, nástrojů na Bechyňsku, Táborsku a v okolí,“ připomíná Martin Poláček.

Čtěte také

„Je zajímavé, že dřív byly varhany provozované pouze na měchy, ale my jsme po domluvě s památkáři připojili ventilátor, takže se nemusí tahat, šlapat měchy, stačí cvaknout vypínačem,“ doplňuje.

Ještě před pár měsíci se přitom Kopfsteinův nástroj nacházel v havarijním stavu. „Když jsem varhany poprvé uviděl, bylo to torzo, halda prken, naprostá destrukce. Z 315 dřevěných a kovových píšťal se dochovalo patnáct dřevěných. Všechny ostatní se musely udělat jako repliky podle původních indicií, které nástroj poskytl. Ty píšťaly byly prostě rozkradené, ztracené a tak dále,“ vzpomíná Martin Poláček.

Peníze na opravu se podle starosty Bechyně Štěpána Ondřicha podařilo sehnat poměrně rychle díky veřejné sbírce. „Když teď koukám na dílo, které se díky sbírce začíná rýsovat, mám z toho nesmírnou radost. Do restaurování jsme šli s tím, že nástroji chceme vrátit duši, a to se dělá tím, že se na něj hraje. Chtěli bychom na něj hrát co nejčastěji, plánujeme zvát známé hudebníky i studenty hry na varhany,“ říká.

Lidé si bude moci opravené varhany v kostele svatého Michaela v Bechyni poprvé poslechnout na koncertě 28. října. Rozezvučí je pražský varhaník chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně Přemysl Kšica.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související