Pavel v OSN vyzve k další podpoře Ukrajiny. Nedělám si iluze, ale každý krůček má smysl, řekl

Prezident Petr Pavel v New Yorku

Petr Pavel v New Yorku

Hlavním tématem mého projevu bude odsouzení ruské agrese a apel na pokračování v podpoře Ukrajiny. Českým novinářům to na návštěvě v New Yorku řekl prezident Petr Pavel. Ten v úterý večer místního času (ve středu kolem 1:00 SELČ) promluví před Valným shromážděním OSN. Už při pondělní schůzce s předsedou Valného shromáždění Dennisem Francisem Pavel zdůraznil, že ruský vojenský vpád do sousední země je pošlapáním Charty OSN.

„Hlavním tématem mého projevu bude odsouzení ruské agrese proti Ukrajině a apel na pokračování v podpoře Ukrajiny,“ řekl Pavel v New Yorku českým novinářům, mezi nimiž byla přítomna i reportérka CNN Prima NEWS.

Prezident si je podle svých slov vědom toho, že zdaleka ne všechny země světa podporují Ruskem napadenou Ukrajinu tak, jako to dělají západní státy. Přesto jeho apel bude mířit na všechny země světa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ztrácí Pavel moc? Šíří se spekulace o vlivu Koláře, Dobrovského a Vohralíkové na Hradě

Pavel rovněž zmínil, že prostředky, které nyní posíláme Ukrajině, aby se mohla agresi bránit, by šlo v případě ukončení konfliktu využít mnohem smysluplněji. „Nedělám si iluze, že by jeden projev mohl něco zásadně změnit. Každý malý krůček ale má smysl,“ dodal.

Projev české hlavy státu přijde na řadu během prvního dne všeobecné rozpravy kolem 19 hodin místního času (ve středu kolem jedné ráno středoevropského času). Stane se tak poprvé od roku 2017, kdy na Valném shromáždění OSN vedl českou delegaci tehdejší prezident Miloš Zeman. V následujících letech na tomto fóru mluvili ministři zahraničí a dvakrát expremiér Andrej Babiš (ANO).

Pavlův program v úterý začne účastí na recepci, kterou pro státníky pořádá generální tajemník OSN António Guterres. Se šéfem OSN se pak Pavel setká ještě při dvoustranném jednání. Během dne jej čekají i schůzky s jordánským králem Abdalláhem II. či s lichtenštejnským princem Aloisem, večer pak recepce v Metropolitním muzeu, pořádaná americkým prezidentem Joem Bidenem.

Tagy: