Školy jdou v ochraně životního prostředí příkladem

S Recyklohraním hrají Celoroční hru a stanovují si Celoroční cíl s ekologickou tematikou. Za svou aktivitu získávaly školy body na školní konta. Co do zisku bodů si v konečném pořadí Celoroční hry nejlépe vedla ZŠ Velké Březno (okr. Ústí n. Labem), druhá byla Základní škola a Mateřská škola Určice (okr. Semily), třetí ZŠ Dyjákovice (okr. Prostějov), čtvrtá Základní škola Ronov nad Doubravou (okres Chrudim) a pátá Základní škola a Mateřská škola Hlavnice (okres Opava).

Školy, které se umístily do 400. místa, obdržely za svůj aktivní přístup diplom a poukázky do nákupního řetězce. Recyklohraní rovněž stanovilo pořadí v jednotlivých krajích a deset nejaktivnějších škol v každém kraji má možnost využít příspěvek ve výši 5000 Kč na exkurzi – podmínkou je, aby se byla tematicky zaměřená na životní prostředí – školy mohou navštívit například ekofarmy, firmy zabývající se recyklací odpadu, kompostárny a podobně.

Čtyři základní témata, metodická podpora a zábava

Recyklohraní se ve své metodické podpoře škol věnuje čtyřem základním tématům: třídění a recyklace, šetrná spotřeba vody, předcházení vzniku odpadů a klimatická změna. »Snažíme se pedagogům poskytovat ucelené sady vzdělávacích materiálů a pro žáky a studenty připravujeme úkoly a aktivity, které jsou praktické a hravé. Jde nám o to, aby je jejich plnění obohatilo nejen o nové informace, ale aby je to s námi také bavilo,« dodává ředitelka programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět Hana Ansorgová.

Celoroční hra a Celoroční cíl pokračují i v letošním školním roce

I v aktuálním školním roce se školy mohou zapojit do Celoroční hry. V druhé polovině září Recyklohraní vyhlásí také druhý ročník projektu Celoroční cíl školy s ekologickou tematikou. V loňském prvním ročníku Celoroční cíl plnilo 214 mateřských, základních a středních škol. Někde například hledali cesty, jak snížit spotřebu vody ve škole, jak méně plýtvat s potravinami ve školní jídelně, žáci a studenti také vytvářeli školní komposty, čistili řeky a tůňky, sázeli stromy, účastnili se sběrových kampaní a realizovali řadu dalších aktivit.

Sborník nejzdařilejších výstupů plnění Celoročního cíle

»Za mnohými školními či třídními cíli byla znát velká dávka aktivní a systematické práce a také kreativity, jak při samotné realizaci, tak při propagaci, kterou se žáci, studenti a pedagogové snažili zasáhnout i své okolí. Také proto jsme se rozhodli, že z dokumentací od škol, jak budou svoje celoroční cíle prezentovat v letošním školním roce, připravíme elektronický sborník, ve kterém nejzdařilejší příklady ze škol zveřejníme, jako příklady dobré praxe a inspiraci pro ostatní,« říká Ansorgová.

K plnění celoročního cíle se školy zapojené do programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět mohou přihlásit do konce října na webu organizátora. Z nabídky si vyberou aktivity, které budou při plnění svého cíle realizovat. Recyklohraní jim k tomu poskytne metodickou podporu prostřednictvím webu, call centra a ve formě metodických příruček, výukových scénářů, videí, webinářů a seminářů. Za aktivní plnění celoročního cíle dostanou školy extra porci bodů do celoroční hry školního roku 2022/2023.

Projekt má podporu SFŽP

Celoroční hra a Celoroční cíl s Recyklohraním jsou dílčími aktivitami projektu Myslíme jinak! Neplýtváme a omezujeme tvorbu odpadů, který je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP) na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Probíhá od října 2021 do prosince 2024. Projekt by měl pomoci etablovat vzdělávání v tématech udržitelná spotřeba, předcházení vzniku odpadů a oběhové hospodářství na školách tak, aby v něm mohlo být plynule pokračováno i po roce 2024.

Recyklohraní oslovuje přes 3880 škol

Aktuálně je v programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět registrováno přes 3880 škol. Pedagogům mateřských, základních a středních škol poskytuje metodickou podporu, výukové scénáře, videa, infografiky a další výukové materiály, připravuje osvětové úkoly pro žáky a studenty, organizuje vzdělávací akce a sběrové kampaně. Na počátku své existence v roce 2008 byly jeho hlavními tématy třídění a recyklace elektra a baterií. Postupně však Recyklohraní svůj záběr rozšiřovalo o předcházení vzniku odpadů, odpovědnou spotřebu, cirkulární ekonomiku a šetrnou spotřebu vody. A právě v těchto tématech chce nyní i díky podpoře SFŽP prohlubovat své angažmá. Dlouhodobými partnery a podporovateli programu jsou společnosti Ecobat a Elektrowin, kolektivní systémy pro sběr a recyklaci baterií a elektrospotřebičů. Bližší informace o aktivitách v rámci projektu, včetně fotogalerie, lze najít na webových stránkách nebo na Facebooku.

(zmk)

Nabídku exkurze za odměnu využili také žáci Základní školy Štěpánov nad Svratkou. Navštívili recyklační linku na zpracování vysloužilých elektrospotřebičů. FOTO – recyklohrani.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy