Česko láká digitální nomády, lepší zázemí jim ale nabízí Dubaj

Zalíbilo se vám během covidové pandemie pracovat doma a i po jejím oficiálním „odpískání“ se pro vás stal home office druhou přirozeností? Třeba jste se díky nově objeveným možnostem i přestěhovali, protože Prahu s jejím nehorázně předraženým bydlením už k životu nepotřebujete a stačí vám kvalitní internetové připojení zn.: odkudkoli.
Díky schválenému vládnímu programu se digitálním nomádům z vybraných států mimo EU brzy otevře také Česká republika. Dosud u nás žádná podobná povolení neexistovala. Ilustrační foto: Pixabay.com

Ale vaším novým bydlištěm nemusí být jen Kolín, Beroun, Benešov nebo jiné místo, odkud je to do metropole maximálně hodina cesty. Tím, že jste změnili uvažování a přestali chodit do práce takříkajíc na píchačky, ocitli jste se totiž na nejlepší cestě mezi takzvané pracovní, respektive digitální nomády. A ti mají na výběr z opravdu široké palety možností.

Jako digitální nomádi se označují lidé, kteří pracují vzdáleně a využívají k tomu telekomunikační prostředky. Celosvětově jde o zhruba 35 milionů osob.

„Díky rozvinutým technologiím je možné takto pracovat ve stále více odvětvích. Většinou jde o ty, kdo pracují na volné noze pro více klientů. Často to funguje tak, že doma začínají se svým podnikáním a až po získání důvěry klientů se vydávají do světa,“ popisuje Jan Silber, jeden ze zakladatelů IT jobportálu Jobstack.it.

Lisabon se propadl

Vodítkem, kterou destinaci zvolit, může být aktuální žebříček Savills Executive Nomad Index 2023. V něm se letos na první místo dostala Dubaj, která sesadila loňského vítěze, Lisabon.

PSALI JSME:
Starou žlutou tramvají k lisabonskému hradu. Vyplatí se přivstat

Velkým pozitivem Dubaje je její mezinárodní letiště, které je nejvytíženějším letištěm na světě v osobní dopravě. Dubaj zároveň pokračuje v investicích do své digitální infrastruktury ­– ve Spojených arabských emirátech (SAE) je nyní nejrychlejší mobilní připojení na světě.

Na druhém místě se nově v žebříčku umístila Málaga. Boduje kulturou, gastronomií a dostupnějšími náklady na pronájem spolu se zavedením španělských víz pro digitální nomády v roce 2022. První pětici doplňují Miami, Abú Zabí (další nováček, pozn. aut.) a Lisabon.

Index hodnotí 20 nejlepších destinací pro pracovníky na dálku. Tato místa spojuje buď program digitálních nomádských víz, nebo jiná alternativa, která jim umožňuje pracovat v daném státě. USA a evropské země jsou již součástí velkého ekonomického bloku, který umožňuje volný pohyb osob za účelem bydlení nebo práce.

Tato místa mají celoročně příznivé podnebí, vysokou životní úroveň a špičkové nájemní bydlení. Díky schválenému vládnímu programu se digitálním nomádům z vybraných států mimo EU brzy otevře také Česká republika. Dosud u nás žádná podobná povolení neexistovala.

PSALI JSME:
Skoro polovina lidí chce v nové práci fungovat na dálku

Nový vládní program

Česká vláda program Digitální nomád schválila koncem letošního června. Kabinet mu dal zelenou s ohledem na jeho očekávaný přínos pro tuzemskou ekonomiku. Vyřízení žádosti o pobytové oprávnění bude zajištěno do 45 dnů od jejího podání IT specialistům z Austrálie, Japonska, Kanady, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Velké Británie, USA a Tchaj-wanu.

„Země, kterých se program Digitální nomád týká, jsou pro Česko důležité, i co se týče zahraničních turistů. Pocházejí z nich často velmi bonitní hosté, kteří měli i před koronavirovou pandemií o Česko velký zájem,“ říká ředitel marketingu a zahraničních zastoupení České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller.

„A jak ukazují čísla za letošní první čtvrtletí, do Česka se turisté z těchto zemí také vracejí. Pokud u nás budou mít třeba příbuzné s dobrou pracovní zkušeností, může je to o to víc namotivovat k objevování krás Česka,“ domnívá se Reismüller.

PSALI JSME:
Digitální nomádi: Pracují odkudkoliv a jsou stále na cestách

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Zaměstnání

Nabídka volných pracovních míst klesá

Navzdory nepřesvědčivým výsledkům české ekonomiky v posledním roce a půl se situace na trhu práce rozhodně nijak dramaticky nevyhrotila. Ekonomika byla sice v útlumu, na trh práce přicházeli další lidé, nicméně …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Mají solární panely a tepelná čerpadla smysl? Analýza dává důkaz

Analýza
Domácnosti, které si pořizují fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, v drtivé většině případů opravdu uspoří a dočkají se výrazného snížení spotřeby. Vyplynulo to z analýzy, kterou na vzorku téměř 2,5 tisíce zákazníků zpracovala společnost ČEZ Prodej. Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) mají výsledky k dispozici.