Hlavní obsah

Mé dítě je influencer! Jak nesou rodiče prezentaci potomků na sociálních sítích? Cítí hrdost i obavy

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj život sdílejí se statisíci sledujících a nebojí se odhalit mnohé ze svého soukromí – a to nemusí být pro jejich blízké vždycky příjemné. Oslovili jsme maminky tří známých českých influencerů s otázkou, jak to vnímají ony.

Článek

Z původní zábavy zveřejňovat střípky svých životů se během pár let vyvinulo regulérní zaměstnání, které mnohé skutečně živí. Má ale samozřejmě i stinné stránky, včetně ztráty soukromí či osočování ze strany veřejnosti. Jak vnímají rodiče známých influencerů aktivity svých dětí na sociálních sítích? Bojí se o ně, nebo je naopak podporují?

Cestovatel Adam Mach

Miluje letadla a cestování a díky svému koníčku se stal Adam Mach jedním z našich nejúspěšnějších „travel influencerů“. Jeho Instagram, kde ho sleduje téměř 340 000 sledujících, je plný lákavých obrázků z celého světa, snímků letišť, letadel i luxusních hotelů. Cesta k plnění tohoto snu ale nebyla zrovna přímá a málokoho při sledování zajímavých příspěvků asi napadne, co na to říká jeho maminka Hana.

Musela si zvykat

„S tím, že chce sám někam odjet, přišel, když mu bylo asi 14 let,“ vzpomíná Hana Kolková. „Že prý poletí s jedním starším kamarádem do Londýna a jestli ho pustím. Mé obavy byly samozřejmě šílené, zejména když přiznal, že spát budou na letišti, aby ušetřili. Ale Adam byl už od dětství výjimečný a jiný. Byl vyspělý, rozumný a mohla jsem se na něj opravdu spolehnout.“

Domluva prý byla jasná: každou hodinu se musel hlásit na telefonu, kde zrovna je a jestli je vše v pořádku. A to jim prý v podstatě zůstalo dodnes, jen s delším časovým intervalem… O Adama, který mezitím vystudoval leteckou školu, se už tolik nebojí a fandí mu. Je šťastná, že dělá, co ho baví.

Navíc ji často bere s sebou, a tak si díky němu plní své cestovatelské sny. „Cenou za to je ale jistá ztráta soukromí. Když spolu někam jdeme, tak ho lidé poznávají, což je většinou milé, ale někdy i svazující. A s tím jsem se musela nějak vypořádat. Ale chápu to a jsem s tím už smířená,“ říká Hana.

Zpěvák a herec Milan Peroutka

Milanova maminka, spisovatelka Ivana Peroutková, je na zájem o svou rodinu do jisté míry zvyklá. Ona sama byla ale vždy spíše v pozadí. Lidé znali především jejího manžela, bubeníka skupiny Olympic Milana Peroutku, a teď v tomto směru přebral otěže jejich syn Milan. Zpívá v muzikálech i se svou kapelou Perutě a je velmi aktivní i na sociálních sítích. Na Instagramu má 122 tisíc sledujících a bývá tu hodně otevřený. Je jeho fanynkou také maminka?

Je ráda součástí jeho světa

„Milan byl odmala trochu introvert, ale naprosto bezprostřední dítě s obrovskou fantazií, což mu asi do velké míry zůstalo dodnes,“ říká Ivana. Ona sama na sociálních sítích není, ale líbí se jí synova otevřenost i to, jak formuluje myšlenky a dokáže spojovat upřímnost s nadhledem a vtipem.

Určité sdílení soukromí bere jako součást synovy práce a nijak jí to nevadí. „Nikdy jsem mu v tomhle směru neradila ani se o něj nebála. Naopak jsem ráda, když tam občas zmíní moje knížky a malinko mi je zpropaguje, když já na to nejsem,“ usmívá se Ivana Peroutková.

Foto: Profimedia.cz

Milan Peroutka své soukromí na sociálních sítích netají a rád se pochlubí i v případě, že vydá novu desku či klipFoto: Profimedia.cz

Czech Miss Earth Karolína Mališová

Její sledující, kterých má přes 169 tisíc, vědí, co jí, jak se obléká, kam jezdí na dovolenou, jak se udržuje ve formě i jak vypadá v bikinách. Znají také její životní styl a návyky… Líbí se to i její mamince Radce?

Na dceru je pyšná

V době, kdy si její dcera založila instagramový účet, prý ani netušila, o co pořádně jde a co se tam odehrává. „Karolínce bylo, tuším, kolem 16 let, ale vždy byla velmi uvědomělá, takže jsem jí naprosto důvěřovala,“ říká Radka.

Do obsahu dceři vůbec nemluví, ale ráda jí pomáhá s natáčením videí nebo výběrem fotek. „Moc se mi líbí, jak to dělá, není to vulgární a má to tu správnou motivační složku, kterou u jiných influencerů postrádám,“ svěřuje se.

Ráda se s dcerou vyfotí, přemlouvat ji nikdo nemusí, sama už má také svou stránku a přijde jí to jako fajn nástroj pro sdílení. „Sítě tu jsou pro lidi, tak proč je nevyužít,“ myslí si Radka Mališová.

Foto: Profimedia.cz

Součástí práce influencera je i účast na různých akcích a prezentacíchFoto: Profimedia.cz

Související témata:
Karolína Mališová

Načítám