Stafordšírský bulteriér – Co vědět před jeho pořízením

Stafordšírský bulteriér je velmi aktivním psem vhodným pro stejně aktivní lidi. Povíme si vše o tom, jak staford vypadá, jakou má povahu, jeho druhy a jak jí vycvičit.

Stafordšírský bulteriér tak trochu rozděluje kynologickou veřejnost na dva tábory. Jedni na něj nedají dopustit, zatímco druzí by jej nejraději ani neviděli. Ať tak či onak, stafordi jsou krásná, loajální a přátelská zvířata, o kterých neprávem kolují různé mýty. V dnešním článku se tyto mýty pokusíme vyvrátit a povíme si vše o tom, jakou má tento pes povahu.

O plemeni

Historie stafordšírského bulteriéra, jinak zvaného také anglický staford, sahá do Spojeného království v 19. století, kdy se na speciálních farmách zaměřených na bojové psy snažili vyšlechtit odolné a agresivní psy, jež by jim zajistili vítězství v té době tolik populárních psích zápasech. Coby plemeno pak bylo oficiálně uznáno britským Kennel Clubem roku 1935.

Staford
Zdroj foto: Zanna Pesnina / Shutterstock.com

S přílivem migrantů se stafordšírský bulteriér dostal i do Spojených států, kde z něj nakonec bylo vyšlechtěno patrně neznámější odnož plemene – americký stafordšírský teriér (anglicky se nazývá také AmStaff). Ten byl americkým AKC uznán jako samostatné plemeno roku 1936.

Vzhled staforda

Co se vzhledu týče, stafordšírský bulteriér i americký stafordšírský teriér budí svou velkou svalovou hmotou velký respekt. Má poměrně širokou hlavu, výrazné lícové svalstvo, daleko od sebe posazené oči a uši nacházející se vysoko na hlavě. Plemenný anglický staford teriér i americký staford musí mít černý čenich. Mnoho stafordů má po celém těle, hlavě i krku různé bílé linie, čímž získávají velmi lákavý barevný kontrast.

Stafordšírský bulteriér vs americký stafordšírský teriér

Níže jsme si pro vás představili malé srovnání těchto plemen, díky kterému je od sebe můžete snadno rozlišit.

Americký stafordšírský teriér

  • Průměrná výška: 43-50 cm
  • Váha: 30-36 kg (psi)
    23-28 kg (fenky)
  • Věk dožití: 12 až 16
  • Srst: krátká, hladká, lesklá, barva dle druhu
  • Postava: mírně protáhlá, velké osvalení

Staford bulteriér

  • Průměrná výška: 36 – 41 cm
  • Váha: 13-17 kg (psi)
    11-15 kg (fenky)
  • Věk dožití: 12 až 16 let
  • Srst: krátká, hladká, lesklá, barva dle druhu
  • Postava: mírně protáhlá, velké osvalení
Stafordšírský bulteriér
Zdroj foto: otsphoto / Shutterstock.com

Jak si můžete všimnout, staford teriér je oproti svému americkému nástupci o dost lehčí a menší, pokud tedy kvůli svým možnostem toužíte po mini stafordovi, zvolte spíše anglickou variantu. Oficiálně totiž neexistuje žádná „miniaturní verze“ stafordšíra, není-li tedy zkřížený s jiným psem. Co se ostatních vlastností týče, americké a anglické plemeno stafordšíra se od sebe nijak výrazně neliší.

Setkat se můžete také s pojmem německý staford, avšak nutno podotknout, že oficiálně žádné takové plemeno neexistuje a obvykle se jedná o anglického staforda či amerického staforda s německými předky.

Druhy staforda

Stafordšírský bulteriér i americký stafordšírský teriér se může pyšnit poměrně velkou rozmanitostí co se zbarvení jejich srsti týče a setkat se můžete s různě barevnými poddruhy. Mezi nejznámější barvy amerického stafordšírského teriéra patří:

  • šedá,
  • modrá,
  • hnědá,

Americký modrý staford se od toho šedého příliš neliší, i když by tomu jeho název samozřejmě napovídal. U modrých stafordů je srst zbarvená více do stříbrná, než je tomu u jejich šedé varianty. Především u štěňátek je pak znatelný modrý nádech srsti. Američtí i angličtí stafordi však mohou být také černí, bílí nebo dokonce do červena.

Jak jsme již zmiňovali výše, často se u nich také můžeme setkat s výraznými bílými prvky v jejich srsti táhnoucími se napříč celým tělem i krkem. Díky nim si pak získávají jedinečný „strakatý“ vzhled.

Povaha staforda

Stafordi jsou velice energičtí a pohyb milující psi, kteří jsou vysloveně nešťastní, pokud je necháte příliš dlouho samotné. Z tohoto důvodu není staford vhodná volba v případě, že nemáte příliš času nebo prostor si se stafordem hrát. Stafordi jsou také extrémně loajální ke svým páníčkům, se kterými by doslova ušel světa kraj.

Navíc mají také výborný vztah k dětem a dokáží bez problémů vycítit nebezpečí, kterému se staví čelem. Jsou tak skvělými hlídači a ochránci.

Stafordi mají také výborný vztah k dětem a dokáží bez problémů vycítit nebezpečí, kterému se staví čelem. Jsou tak skvělými hlídači a ochránci.

V mnoha zemích je však staford zařazen mezi bojová plemena a nutno říci, že nejsou-li odmalička vedeni pevnou rukou, mohou se v nich bojové sklony opravdu probudit. Zvláštní pozornost je pak vyžadována u kříženců, jako je například kříženec pitbulla a staforda, který se ve špatných rukách může stát doslova neovladatelným. Nedostatek pozornosti v nich může také vyvolávat potřebu hrabání nebo okusování předmětů. Nutné je také od štěňátka budovat vztah k ostatním psům, protože je staford díky svému bojovému původu velmi dominantní.

Povaha staforda je ovlivněna také tím, zda si pořídíte fenku staforda nebo psa staforda. Samci jsou totiž obecně mnohem dominantnější, a to jak právě vzhledem k ostatním psům, tak i ke svému páníčkovi a vyžadují při výcviku tvrdší ruku. Fenky se naproti tomu přizpůsobují výchově poměrně snadno a svého páníčka vždy vnímají jako vůdce smečky.


Tip na další plemena


Štěně staforda

Jestliže jste se rozhodli pořídit si štěně staforda, je nezbytně nutné okamžitě začít řešit jeho výcvik. Výchova amerického stafordšírského teriéra i anglického staforda vyžaduje dostatek času a píle. Ačkoli totiž obecně není těžké staforda vycvičit, protože jsou to velice chápaví psi, je potřeba mu věnovat opravdu velké množství pozornosti, bez které vás zkrátka poslouchat nebude.

Výcvik staforda

Staforda je nutné vést k poslušnosti již od štěněte, jinak bude v jeho pozdějším věku prakticky nemožné jej zvládnout. Rozhodně se nejedná o plemeno pro nezkušené chovatele či příliš zaměstnané osoby, jež nejsou schopné dopřát mu pozornosti, kterou vyžaduje.

Stafordi jsou poměrně soustředění a trénink si obecně užívají, protože pohyb prostě milují. Je však dobré trénink uzpůsobit povahovým vlastnostem staforda a zaměřit se na jeho konkrétní charakterové neduhy. U staforda je v tréninku vhodné myslet především na:

  • skákání na lidi,
  • přivolávání k sobě a obecnou poslušnost,
  • okusování předmětů,
  • kousání obecně,
  • hrabání,
  • vztah s ostatními psi.

Zvláště samci si pak od štěněte musí zvykat na přítomnost jiných zvířat a psů, protože jinak se s nimi budou pouštět do rvaček a různě je provokovat. Musíme také zmínit, že stafordi vyloženě nenávidí křik a hrubé zacházení. Budete-li se k němu však chovat s kamarádskou láskou a přistupovat k tréninku s trpělivostí, odmění se vám skvělými výsledky a maximální poslušností.

TIP: Zajímavé plemeno psa je také Bostonský teriér

Péče o staforda

Jak jsme již v článku několikrát uváděli, stafordšír zkrátka potřebuje pohyb, rozhodně není žádný lenoch a pokud mu jej nedokážete dopřát dostatek, rozhodně zvažte pořízení jiného psa, jinak se bude velmi trápit. Zároveň však díky své krátké srsti příliš nemiluje nízké teploty, takže je dobré mu při hrátkách v zimě pořídit slušivý svetr či jiné oblečení, aby neprochladl. Pokud mu nemůžete dopřát venkovní spánek ve vhodných a teplých podmínkách, měl by přespávat uvnitř domu.

Pravidelně mu také zastřihujte drápky, což je také jedním z preventivních opatření pro to, aby tolik nehrabal. Pomocí hrabání si totiž stafíci mimo jiné brousí drápky. Chcete-li se vyhnout okousaným nohám od stolu či pohovkám, měli byste také zvážit různé hračky pro staforda. Pokud jej na ně naučíte, už nikdy nebudete muset poničený nábytek řešit.

Alespoň 1x týdně se doporučuje stafordovi vyčesat srst, protože zvláště v době línání se velmi špatně odstraňuje z čalouněného nábytku či koberců. Jinak není na srst nijak náročný a díky její skladbě se mu na ní neusazuje ani příliš nečistot.

Krmení staforda

Nejpřirozenější stravou pro stafordy je syrové maso, jež by v jejich jídelníčku rozhodně nemělo chybět. Nejvhodnějším a nejkvalitnějším nutričním plánem je tak pro staforda takzvané BARFování, kdy jsou krmeni masem s různými přílohami a kostmi. Dopřát mu však můžete také vysoce kvalitní granule, ideálně zpracované při nízkých teplotách.

U štěňat by se mělo nějakou dobu pokračovat v potravě, jakou jim dopřával chovatel a postupně se více zaměřovat na kvalitnější stravu. Štěňata staforda se krmí přibližně 4x až 5x denně, dospělí jedinci pak 2x denně. Celková denní krmná dávka pak záleží na stáří, váze i fyzické aktivitě pejska. Pro zdraví vašeho psa je také nutné zajistit dostatečný pitný režim, přičemž staford preferuje čistou a studenou vodu. V letních dnech mu do ní můžete dokonce přidávat malé kousky ledu.

Hnědý staford
Zdroj foto: Evgeniia Shikhaleeva / Shutterstock.com

Zdraví a choroby staforda – na co si dát pozor?

Angličtí i američtí stafordi jsou obecně velmi zdravým plemenem, ale bohužel ani jim se nevyhýbají různá onemocnění, jež mohou být způsobena celou řadou příčin. Níže se na některé z nich podíváme blíže a řekneme si, na co se zaměřit.

Alergie a vyrážky

Díky jejich neustále se zvyšující popularitě a množství neprofesionálních chovných stanic se můžete setkat s různými alergiemi a vyrážkami na kůži, které psa samozřejmě svědí a jejich rozškrábáním si může přivodit další infekce. Alergie se mohou objevit i v reakci na špatně zvolené granule. V případě, že objevíte na kůži vašeho stafíka vyrážku, neváhejte se poradit s veterinářem a nasaďte správně zvolenou léčbu. Dopřávejte mu také pouze kvalitní stravu.

Cushingův syndrom

Stafordi jsou ke Cushingově syndromu náchylnější než jiná plemena a může jej vyvolávat nadbytek steroidů nebo nádor v oblasti ledvin. Mezi příznaky Cushingova syndromu patří:

  • zvýšená žízeň i močení,
  • zvýšená chuť k jídlu,
  • snížená aktivita,
  • ztráta srsti,
  • ztenčování kůže,
  • degradace svalové hmoty.

Při včasném a správném rozpoznání příčiny Cushingova syndromu je poměrně velká šance na úspěšné vyléčení. U pejsků s tímto onemocněním je také nutné zařadit speciální dietu, s jejímž sestavením vám pomůže váš veterinář.

Dědičné choroby

U staforda se také můžete setkat s některými dědičnými nemocemi, kterým bohužel nelze nijak předejít a velice špatně se léčí, často je u nich možné pouze zmírňovat dopady. Jedná se například o dědičná katarakta, jimiž se rozumí onemocnění očí, organické acidurie, což je onemocnění nervů nebo artróza, jež je částečně způsobena jeho vysokou aktivitou a poměrně velkou váhou.

Proč si pořídit staforda?

  • Je velmi loajální.
  • Miluje děti.
  • Je aktivní, hravý a energický.
  • Příliš netrpí nemocemi.
  • Dokáže vycítit nebezpečí, díky čemuž je skvělý hlídač.

Proč si staforda nepořizovat?

  • Jestliže nemáte čas zvládat jeho aktivity, bude trpět úzkostí.
  • Vyžaduje pevnou ruku a řádný trénink.
  • Samci mohou být agresivní vůči jiným zvířatům v domácnosti.

Staford není pro každého, ale za řádnou péči se odmění

Staford je plemenem pro zkušenější chovatele psů, kteří již mají něco za sebou a vědí, jak se k psovi chovat. Svou auru nebezpečného psa si však získal neprávem, protože stejně jako u všech ostatních psů i u staforda platí, že jeho nebezpečí je dáno spíše osobou za vodítkem než psem samotným. Staford vyžaduje pozornost, častý trénink a spoustu aktivit a nejste-li na to stavěni, raději zvažte jiné plemeno. Za dostatečnou pozornost a věnovanou lásku se dokáže odměnit bezmeznou loajalitou a starostí o všechny členy vaší rodiny.

Často kladené otázky

Jak vycvičit amerického stafordšídského teriéra?

Výcvik amerického stafordšírského teriéra není nijak náročný, protože dokáže být velmi soustředění a trénink miluje. Je však nutné k němu přistupovat kamarádsky, jelikož staford nesnáší křik a hrubé zacházení. Trénink je také dobré cílit na hlavní neduhy jeho charakteru.

Jaké granule pro staforda?

Granule podávané stafordovi by měly být velice kvalitní a ideálně bez příměsí obilovin, které se mu nemusí dobře trávit. Nejlepší volbou pak jsou granule zpracované při nízkých teplotách, v nichž zůstává obsaženo více zdraví prospěšných látek.

Zdroje: staffydog.com, akc.org, britannica.com, thestaffordshirebullterrier.co.uk, cloud9vets.co.uk


Tipy na další plemená psů

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.