www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Zlaté rozloučení s letošní sezónou historiků

20. září 2023 • 10:00

Zcela dominantním způsobem start – cíl zvítězila posádka týmu ACCR Racing21 Vojtěch Štajf a Veronika Havelková na voze Toyota Celica GT-Four v letošní Invelt Rally Pačejov v kategorii historických vozů. Na náměstí v Horažďovicích se o uplynulém víkendu tímto skvělým výsledkem rozloučili s letošním domácím šampionátem historiků.

Vojtěch Štajf - Veronika Havelková (Toyota Celica GT Four) - Invelt Rally Pačejov 2023

Po velmi slibném výsledku z předešlé soutěže přijel tým ACCR Racing21 na 44. ročník Invelt Rally Pačejov s cílem dosáhnout opět pódiového umístění a zároveň prokázat neustále se zvyšující úroveň výkonosti a spolehlivosti vozu Toyota Celica GT-Four ST165. V barvách týmu Racing21 se poslední soutěže letošního českého šampionátu zúčastnila také posádka Jan Bejvl – Jan Hlista s vozem Ford Fiesta XR2.

Za příjemného letního počasí se téměř 120 startujících posádek soudobých a historických vozů vydalo na trať soutěže s dvanácti rychlostními zkouškami o celkové délce 141 kilometrů, rozdělenou do dvou dnů. V sobotní programu bylo ve třech sekcích osm měřených úseků a na neděli zbyly ve dvou totožných sekcích závěrečně čtyři rychlostní zkoušky.

Vojtěch Štajf, motivovaný výsledkem z červencové Rally Bohemia, neponechal nic náhodě a od prvních kilometrů nasadili společně Veronikou Havelkovou na Toyotě Celica GT-Four důrazné tempo, které v první etapě zachytila jen posádka Neumann – Hlavatý na Mitsubishi Lancer Evo III. V závěru sobotního dne se pak Štajf potýkal s vibracemi svého vozu, zejména ve vyšších rychlostech. Přesto ukončil první etapu na vedoucí pozici s náskokem již 18,7 sekund na druhou posádku v pořadí. Posádce Jan Bejvl – Jan Hlista se v úvodu soutěže už tolik nedařilo a po druhé rychlostní zkoušce museli pro závadu spojky svůj Ford Fiesta XR2 odstavit. Mechanikům se však podařilo závadu v servisní zóně odstranit a posádka tak dostala druhou šanci v podobě nedělního startu v rámci Super Rally, ale s velkou časovou penalizací.

V neděli se závodní tempo posádky Štajf – Havelková, po výměně kardanové hřídele na jejich voze, ještě zrychlilo a značný odstup od konkurence demonstrovala hned úvodní ranní velmi náročná rychlostní zkouška v Čečelovicích, kterou vyhráli s náskokem 28,2 sekundy. A protože Štajf s Havelkovou nepustili za celou dobu trvání soutěže do vedení celkové klasifikace historiků žádnou jinou posádku, dojeli si v závěrečném podniku českého šampionátu pro zasloužené prvenství s náskokem téměř půl druhé minuty.

„Lepší závěr v letošní sezóně domácího šampionátu historických vozů jsme si s Verčou asi nemohli přát. V sobotu jsem pocítil vibrace vozu, což při rychlostech okolo 180 km/hod. nebylo vůbec příjemné. Situace se navíc dále zhoršovala, a tak jsme po nočním přemýšlení při ranním nedělním servisu přistoupili k výměně kardanové hřídele. Od té chvíle už se jelo parádně a moc jsme si zdejší erzety v okolí Horažďovic užívali. Pro mě je zajímavý také fakt, že s celkovým dosaženým časem bychom byli mezi soudobými moderními vozy ve dvacítce nejrychlejších,“ zhodnotil krátce soutěž Vojtěch Štajf a dodal: „Jsem moc rád, že se našim mechanikům podařilo od začátku sezóny dostat Toyotu do téhle formy. Všichni vědí, že jsme v podstatě začínali od nuly a poměrně rozpačitě, ale nyní se začíná konečně potvrzovat, že s přibývajícím výkonem a spolehlivostí je naše Celica GT-Four velmi konkurenceschopným vozem nejen na českých soutěžích, ale věřím, že i těch evropských. Teď se ale musíme zaměřit na závěr sezóny v Poháru 2+, kde očekávám velké souboje. S Frantou Rajnohou budeme naše průběžné vedení důrazně bránit už na blížící se Rally Morava, a při dobrém výsledku bychom mohli oslavit mistrovský titul již zde.“

Druhá posádka týmu ACCR Racing21 Bejvl – Hlista nakonec s vozem Ford Fiesta XR2 nastoupila v neděli zpět do soutěže, ale kvalitní výsledek bohužel neumožnila prasklá poloosa na deváté rychlostní zkoušce a ze soutěže musela odstoupit.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist