Hlavní obsah
Lidé a společnost

Belawadi Mallamma: Královna z Bailhongalu, která se odvážila bojovat s armádou krutého Maharaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Pixabay/Veřejně dostupné dílo

Když se bavíme o opravdu silné ženě, jednoznačně tím myslíme dceru Madhulinga Nayaka, která se rozhodla bojovat s velmi silnou armádní přesilou. Bojovala nejen za práva žen, ale dokázala vybudovat i vlastní ženskou armádu.

Článek

Belawadi Mallamma byla královna země Belawadi. Dcera Madhulinga Nayaka se stala první ženou, která dokázala v 17. století vybudovat a speciálně vycvičit první ženskou armádu. Její armáda překonávala nemožné bariéry a vedla válku proti Britům. Jenže jak se postupem času mluvilo o této ženě jako o hrdince, začalo to vadit mužskému rodu. Ten se rozhodl s touto silnou soupeřkou bojovat.

Nebála se ničeho

Jak se traduje v několika zahraničních pramenech, Belwadi Mallama byla první ženou, která vedla válku proti mocné armádě Marathů vedené Čhatrapati Šivádžím Maharádžem. Toho se v té době báli nejenom britští vládci, ale i samotní Mughalové. A to nebyli kdejací bojovníci. Samotné jméno Mughal poukazuje především na mongolský původ dynastie. Tu též označujeme jako mogulskou. První vládce tohoto rodu byl Bábur, což byl po matčině linii potomkem Čingischána. Bábur však svůj původ důkladně skrýval a spojoval ho s tureckým dobyvatelem Timurem Lenkem.

Mallamma převezla i samotného Šivádžího

Tomu všemu předcházel fakt, že byl v bitvě u Belawadi zabit její manžel Yesaji. Mallamma se však nevzdávala a rozhodla se, že proti vrahům svého muže tvrdě zakročí. Založila dámskou armádu a sbor žen, které byly stejně odvážné, jako ona. Ještě předtím se však snažila se samotným Šivádžím domluvit na několika kompromisech. Po nějaké době ustoupila a požádala o příměří, které Šivádží Maharadž schválil. Jenže nebylo to jen tak. Šivádží si kladl opravdu náročné podmínky, které byly pro Belawadi nesplnitelné. Vše se mezi nimi postupně stupňovalo. Pro Šivádžího se stalo ponižujícím, že Belawadi si postěžovala na to, že jeho bojovníci obtěžují a napadají její bojovnice. Velký maráthský vládce našel v Belawadi Mallammě statečnou a odvážnou bojovnici, kterou okamžitě osvobodil a vrátil jí království.

Šivádží Maharadž ustoupil

Nakonec však došlo k několika ústupkům a kompromisům. Belawadi byla opravdu tvrdá žena, která si vždy stála za svým. Především za své ženy bojovala z plných sil. Šivádží si žen vážil, a to především díky své matce Džidžabaj, která na jeho výchovu měla obrovský vliv. Od dětství měl vskutku velkou úctu k ženám. Jako odvážná bojovnice si Belawadi Mallamma vysloužila úctu Šivádžího, muže vysokého kalibru a charakteru, který se jen tak nevzdával. Belawadi byla překvapena jeho úctou a pokorou, kterou jí nakonec vyjádřil. Šivádží ji nechal vyhotovit sochu, která navždy bude připomínat jeho počest. Tato socha se nachází v Hanumanově chrámu ve vesnici Yadvad - Karnataka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz