Veselý nezvládl ani druhý letošní zápas na akcích ATP, Svrčina je podruhé v kariéře ve druhém kole

20. 9. 2023, 09:55
Aktuality 9
Jiří Veselý (30) v letošním roce posbíral tři výhry na grandslamových podnicích, ale obě vystoupení na turnajích ATP zakončil hned na Lloydovi Harrisovi (26). Po Mallorce nestačil na Jihoafričana ani v čínském Zhuhai, kde prohrál souboj bývalých členů TOP 40 žebříčku jednoznačně 4:6, 2:6. Odpoledne naopak uspěl Dalibor Svrčina (20), který si poradil 6:4, 6:3 s domácí divokou kartou Zhe Li (36) a podruhé v kariéře postoupil do druhého kola na nejvyšším okruhu.
Jiří Veselý (© Profimedia)

Jiří Veselý musel kvůli zranění zadního stehenního svalu uzavřít loňskou sezonu už po US Open a na kurtech se znovu objevil až na konci dubna. Bývalé české jedničce se v podstatě daří jen na grandslamech, po druhém kole ve Wimbledonu se probojoval mezi nejlepší dvaatřicítku na US Open, ovšem v Číně na solidní formu z posledního majoru roku nenavázal.

Zatímco na podnicích velké čtyřky dokázal potrápit Stefanose Tsitsipase a porazit Sebastiana Kordu či Francisca Cerúndola, na challengerech byl nejdál ve čtvrtfinále v Ostravě a na turnajích ATP ještě nevyhrál. V Zhuhai absolvoval své druhé vystoupení na okruhu ATP a i tentokrát ztroskotal hned na Lloydovi Harrisovi.

Statistiky zápasu Harris - Veselý

Před třemi měsíci v kvalifikaci na trávě na Mallorce dokázal Jihoafričanovi sebrat úvodní set v tie-breaku, ale v čínské metropoli tahal od začátku za kratší konec. Na returnu uhrál pouhých šest fiftýnů, nedostal se k žádnému brejkbolu a v souboji bývalých hráčů TOP 40 pořadí prohrál na esa 8:19. Sám trefil jen 57% prvních podání a odvrátil pouze jednu ze čtyř brejkbolových hrozeb. Turnaj pro něj skončil po hodině a 11 minutách.

Veselý využívá pro větší turnaje chráněného žebříčku. V době návratu figuroval na 496. místě hodnocení a v tuto chvíli uzavírá nejlepší třístovku. Takový ranking obvykle nestačí ani na přímou účast v kvalifikačních bojích na nejvyšším okruhu.

Harris se nakonec v červnu na Mallorce probojoval z kvalifikace až do semifinále a zaregistroval svou první čtvrtfinálovou účast na nejvyšší úrovni po téměř dvou letech. O další bude usilovat proti nasazenému Jošihitovi Nišiokovi.

 

Zhe Li – Svrčina 4:6, 3:6

Dalibor Svrčina si hlavní soutěž na nejvyšší tour poprvé v kariéře vyzkoušel na letošním Australian Open. Na úvodním grandslamu roku se čtyřikrát vzepřel papírovým předpokladům a prošel z kvalifikace až do druhého kola. V následujících měsících však zaznamenal už jen dva uspokojivé výsledky, a sice triumf na challengeru v Prostějově, druhý na této úrovni, a finále na challengeru v Tampere.

Stejně jako loni zvolil pro toto období asijské turnaje. Díky řadě odhlášek se dostal do podniku v čínském Zhuhai a poprvé účinkuje v hlavní fázi turnajů ATP. Debut si může odškrtnout jako úspěšný, mladý Čech v úvodním kole využil příznivého losu a poradil si s domácím veteránem a divokou kartou Zhe Li.

Statistiky zápasu Li - Svrčina

V prvním dějství si velmi rychle vypracoval náskok 4:0, přesto se musel o zisk setu strachovat. Jeden ze dvou brejků totiž ztratil a za stavu 5:4 čelil stavu 0:40 na vlastním servisu a celkem čtyřem brejkbolům. Se všemi si však dokázal poradit a po 49 minutách šel do vedení. Ve druhé sadě prohrál pouhé dva fiftýny na podání, soupeřovi ho sebral poprvé v páté hře a pak znovu v závěrečném gamu.

Svrčina bude v pátek, nebo v sobotu usilovat o své největší čtvrtfinále v kariéře, premiérové na nejvyšší úrovni. Jeho soupeřem bude kvalifikant Luke Saville, nebo nasazená pětka Tomás Martín Etcheverry.

"Mám radost, že jsem vyhrál svůj první zápas v Číně. Jsem v téhle zemi poprvé a moc se mi tu líbí. Chci poděkovat lidem, že přišli a oba nás podporovali. Byl jsem trochu nervózní, protože to byl můj první zápas v hlavních soutěžích turnajů ATP. Věděl jsem, že soupeř je velmi zkušený a už je na tour nějakou dobu, navíc je tu doma," řekl Svrčina po postupu.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• ATP 250 ZHUHAI •
Čína, tv. povrch, 981.785 dolarů
středeční výsledky (20. 9. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Svrčina (ČR) - Zhe Li (Čína) 6:4, 6:3
Harris (JAR) - Veselý (ČR) 6:4, 6:2
Nišioka (8-Jap.) - Atmane (Fr.) 0:6, 6:4, 6:2
• Dvouhra - finále kvalifikace •
Sweeny (2-Austr.) - Palán (5-ČR) 4:6, 6:3, 6:4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Kanar
Body za cestu.smile
Reagovat
turista
Marnost nad marnost. Kdysi byl Jirka tak nadějný tenista.
Reagovat
lvicek
To mi pripada dost neuveritelny, ze na ATP hraje dva zapasy a pokazde je prohraje s tim samym protihracem. Dost divna nahoda.
Reagovat
arvncr
To je pomsta losu za to, jak Berdych v letech 12-14 šikanoval Andersona (12-0 během 3 sezón).
Reagovat
com
s takovou bude muset za chvili hrat kvaldu na challengerech smile
Reagovat
darek.vrana
Tak to musí už teď, jen ještě občas využil chráněného žebříčku.
Reagovat
Krisboy
J1rka je jako Djokovič - pouťáky už je nezajímají, soustředí se jen na velké tituly. smile
Reagovat
jackiec
no jo ale djok má to místo v pavouku na velkém turnaji jistésmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist