Agrární komora: Žně v Pardubickém kraji skončily s průměrným výsledkem

Žně v Pardubickém kraji skončily s průměrným výsledkem. Hodně ho ovlivnilo počasí, zpočátku deště, poté sucho, řekl dnes novinářům viceprezident Agrární komory a ředitel zemědělské firmy Klas Nekoř na Orlickoústecku Leoš Říha. Výnosy v kraji jsou podle něj menší než loni a nižší než letošní průměr v Česku.

"Jaro bylo mokré, dlouhé a studené a pozdě se selo. Vegetační doba byla kratší. A pak zase v půlce žní bylo sucho, porosty spíše doschly," řekl Říha.

Sklizeň obilovin

Balíky slámy

Sklizeň obilovin skončila s výnosem 5,98 tuny z hektaru, loni činila 6,32 tuny. Letošní průměrný výnos v celém Česku byl 6,17 tuny z hektaru. Řepka v kraji vynesla letos v průměru 3,24 tuny z hektaru a v Česku byl průměr 3,43 tuny z hektaru. Potravinářského obilí je méně než v předchozích letech. "Souvisí to s průběhem vegetace v prvním pololetí a potom s tím, že deště na začátku srpna kvalitu obilovin ještě snížily. A také se kvalitativně nehnojilo, nestihlo se to, nebo hnojiva byla drahá a nebyly na ně finance," uvedl Řípa.

Zemědělskou produkci ovlivnila právě meziročně vyšší cena hnojiv. Naopak cena obilí, řepky a mléka klesá, což zemědělským podnikům krátí příjmy. "U obilovin je to způsobené určitým přetlakem ve středoevropském prostoru dovozy z Ukrajiny. Koridor solidarity, obávám se, není tak solidární k africkým dětem, ale je více solidární k obchodníkům na cestě koridoru," řekl Říha.

Nadprodukce obilí

Obilí je tak v Česku podle něj kvůli ukrajinskému obilí přebytek. Také je v tuzemsku dlouhodobě nadprodukce obilí, protože zemědělské podniky byly za poslední dekády nucené rušit živočišnou výrobu. "Obilí máme nadbytek, musíme ho vyvážet, a my ho najednou nemáme, kam vyvážet, protože trhy v Polsku a Německu jsou obsazené," řekl Říha.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down