top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPetr Žáček

Opravdu ušetříme, když si prodáme nemovitost sami - bez realitního makléře?

Aktualizováno: 20. 9. 2023


Prodej nemovitosti je pro mnoho lidí zásadním krokem, který vyžaduje podstatný finanční a časový závazek. Některé osoby zvažují, zda si nemovitost prodají sami, aby ušetřily na provizích makléřům.


Hlavní motivace pro samostatný prodej nemovitosti je často spojena s chybějící důvěrou v realitní makléře nebo s přesvědčením, že celý proces prodeje je relativně jednoduchý. Je pravda, že se můžete setkat s názory jako "prodal jsem to sám a bylo to jednoduché" nebo "makléři jsou podvodníci a berou si za to příliš mnoho peněz". Tato tvrzení však zdaleka neposkytují celkový obrázek.


Ačkoliv je pravda, že samostatný prodej může ušetřit peníze na provizích, existuje několik faktorů, které je třeba zvážit.


Samostatný prodej často znamená, že se musíte vyrovnat s výzvami jako je soukromá inzerce, která je hlavním cílem realitních makléřů a nákupčích. Kromě toho se musíte postarat o propagaci nemovitosti, což vyžaduje značné porozumění marketingovým strategiím a reklamním technikám. Nemluvě o právních a administrativních povinnostech spojených s prodejem nemovitosti, které mohou být komplikované a časově náročné.


Existuje také riziko, že byste mohli vystavit svou nemovitost na nevhodných platformách, které ji nedokážou dostatečně prezentovat a nepřilákají správné kupce. Jak přesvědčivě můžete prodávat svoji nemovitost, když ji nabízíte na serveru, který je sám o sobě BAZAR?


Mnoho lidí, kteří se rozhodli pro samostatný prodej nemovitosti, nakonec podlehne nátlaku nákupčího, což může vést k nákladům, které byly původně zamýšleny k úspoře.


Hlavním cílem při prodeji nemovitosti by mělo být prodat co nejrychleji a za co nejvyšší cenu. V tomto kontextu je úspora na provizi makléře jen jedním z faktorů, které je třeba zvážit.


S použitím profesionálního makléře můžete také využít jejich odborné znalosti a zkušenosti, což může pomoci dosáhnout lepšího výsledku. Profesionální makléři mají také přístup k sítím potenciálních kupců, což může zkrátit dobu prodeje.


Nejdůležitějším faktorem při úvaze, zda ušetřím, když si svůj domeček nebo byt prodám sám je ale neznalost realitního trhu, emoce, které cítíte při prodeji nemovitosti, kde jste vyrůstali nebo kam jste jezdili na prázdniny a tlak kupujících, kteří vymyslí cokoli, aby snížili kupní cenu. Nemluvíme samozřejmě o někom kdo si prodává sám a dělá to často nebo je od podstaty protřelým obchodníkem. Bavíme se o 93% vlastníků nemovitostí, kteří nejen, že nejsou obchodníky, ale nemovitost prodávají jednou nebo dvakrát za život. Ze života pak uvádíme běžný jev, kdy si tedy prodává majitel sám a po několika měsících a negativních názorech kupujících, kteří při prohlídkách poukazují na strašlivý stav nemovitosti začne propadat panice, že nemovitost nikdy neprodá a neúměrně sníží cenu o 500 tis. Kč nebo i o milion. Realitní makléř je však na výmysly kupujících zvyklý a nepodléhá ani jejich připomínkám, ani emocím souvisejícím s nemovitostí.


Navíc je motivován prodat za co nejvíce, aby byl klient spokojený a makléř měl i větší odměnu.

Snadným výpočtem pak dojdeme k tomu co se tedy skutečně vyplatí. Odměna makléře může být u prodeje domu například 200 tis. Kč. Prodávám-li sám a podlehnu-li tlaku situace a kupujících, což je absolutně nejběžnější jev a snížím cenu o 500 tis. až 1 milion Kč, pak jsem prodělal 300 – 800 tis. Kč jenom kvůli tomu co řekl Franta v hospodě, kamarád od vedle, který nikdy nemovitost neprodával nebo proto, co se obecně o makléřích povídá.


Ačkoliv může být lákavé ušetřit na provizích makléře, je důležité zvážit všechny faktory, které mohou ovlivnit prodej vaší nemovitosti. Samostatný prodej nemovitosti je mnohdy více časově náročný a komplikovanější, než se může zdát na první pohled. Každý prodej je unikátní a měl by být přizpůsoben potřebám prodávajícího, přičemž samozřejmě souhlasíme s tím, že je nutné být při výběru realitního makléře nebo “realitky“ vždy obezřetný, ale o tom až jindy.



18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page