Soud osvobodil 28 obžalovaných v kauze prodeje bytů na Praze 1, mezi nimi i bývalého starostu Lomeckého

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil všech 28 lidí obžalovaných v kauze prodeje pražských městských bytů. Byl mezi nimi i třeba i bývalý starosta za TOP 09 Oldřich Lomecký. Obžalovaní vinu od počátku odmítali. Státní zástupce tvrdil, že městská část mezi lety 2012 a 2015 prodala 22 bytových jednotek pod cenou. Obžalovaní podle něj nezjišťovali obvyklou cenu, a tím městské části způsobili škodu přes 32 milionu korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil všech 28 lidí obžalovaných v kauze prodeje pražských městských bytů. Byl mezi nimi i třeba i bývalý starosta za TOP 09 Oldřich Lomecký | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Soud zprostil všechny obžalované zjednodušeně z toho důvodu, že uvěřil znaleckým posudkům obhajoby na úkor znaleckých posudků obžaloby. Teď je třeba si počkat na písemné vyhotovení rozsudku a následně zvážíme podání odvolání,“ uvedl státní zástupce Tomáš Jarolímek. 

Státní zástupce navrhoval peněžní tresty, které se odvíjely od toho, do jaké míry se obžalovaní účastnili trestné činnosti. Dále navrhoval náhradu škody. „Vzhledem k tomu, jaká od spáchání trestné činnosti uplynula doba, a že se jednalo pouze o nedbalostní trestnou činnost, tak jsme navrhovali peněžní tresty ve výších od patnácti tisíc až do sta tisíc korun. Dále jsme navrhovali nahrazení způsobené škody,“ vysvětlil Jarolímek.  

Státní zástupce podal žalobu na politiky z Prahy 1, měli prodat 22 bytů pod cenou

Číst článek

Voleným členům zastupitelstva bylo přičítáno, že schválili vyhlášení výběrového řízení na prodej bytových jednotek, aniž by znali jejich obvyklou cenu. Dále nespecifikovali minimální prodejní cenu a povolili prodej bytových jednotek bez jakékoliv veřejné inzerce na známých webových stránkách.

Mezi obviněnými byli třeba Daniel Hodek (ČSSD), zástupce Lomeckého, a také další zastupitelé Filip Dvořák, Jaroslava Janderová nebo Jan Bürgermeister (všichni ODS). Janderová zemřela v lednu loňského roku. Obvinění se týkalo také Jana Votočka (TOP 09) a Richarda Bureše (ODS), a byl stíhán i zastupitel Filip Kračman (TOP 09).

Tento případ byl již druhým, kterým se policie zabývala, protože původně bylo trestní stíhání zastaveno žalobcem, který chtěl nechat vypracovat nový znalecký posudek týkající se údajné škody. V původním zastaveném stíhání tvrdili policisté, že bylo prodáno 23 bytů pod cenou, což způsobilo škodu přesahující 41 milionů korun, ale později tuto škodu snížili o zhruba devět milionů korun.

Jakub Vik, Pavel Lochař, jar, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme