Amazon v Kojetíně na Přerovsku zahájilo ostrý provoz. Do konce roku by mělo zaměstnávat až dva tisíce lidí

20. září 2023 14:46

Distribuční centrum internetového prodejce Amazon oficiálně zahájilo svůj provoz v nové hale v Kojetíně na Přerovsku. Ve zkušebním režimu fungovalo tři měsíce. Aktuálně firma v Kojetíně zaměstnává 1500 lidí z celé Moravy a nábor pracovníků ještě neukončila.

Dobrovíz a Kojetín. Amazon aktuálně v Česku provozuje dvě distribuční centra. To moravské leží těsně u dálnice, která spojuje Olomouc s Brnem. Má čtyři podlaží a jeho stavba si vyžádala pět miliard korun.

Prohlédnout si jeho provoz přijel i ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela, který coby nestraník kandidoval za STAN. „Je to nejmodernější budova využívající nejmodernější trendy v oblastí robotiky, digitalizace, obnovitelných zdrojů. Je to prostě nový trend, který ukazuje, že to jde. Chtěli bychom takovým projektům pomáhat více,“ řekl Síkela.

Za dva týdny se rozjede i poslední směna

Aktuálně Amazon v Kojetíně zaměstnává na 15 stovek lidí z celé Moravy, další chce generální ředitel této společnosti Michal Šmíd přijmout ještě do konce roku. „Pořád nabíráme zaměstnance. Začínali jsme pouze s denní směnou a teď jsme rozjeli první část noční směny. A v týdnu číslo 40, což je za dva týdny, a budeme rozjíždět i tu poslední část naší směny,“ informoval Šmíd.

Kojetínsko v rámci Olomouckého kraje vykazuje dlouhodobě třetí nejvyšší nezaměstnanost, hned po Javornicku a Hanušovicku. Analytik úřadu práce v Olomouci Jaroslav Mikšaník je ale v hodnocení vlivu Amazonu na celkovou nezaměstnanost v regionu prozatím opatrný.

„Co se týče celého okresu Přerov, tam jsme v srpnu zaznamenali mírný pokles o čtyři desítky osob, ale bude dobré si počkat minimálně do konce roku, a potom ohodnotit,“ uvedl Mikšaník.

Další areál v kojetínské průmyslové zóně?

Skupina Accolade aktuálně připravuje v kojetínské průmyslové zóně stavbu dalšího výrobně-logistického areálu. „Výše investice bude určitě ve vysokých stovkách milionů korun. V tuto chvíli je podána žádost o posouzení a věříme, že moderní průmyslové prostory přivedou do Kojetína a jeho okolí další české a evropské společnosti,“ doufá vlastník společnosti Milan Kratina.

Ten předpokládá, že pokud se jim pro stavbu nové haly podaří získat územní rozhodnutí, mohlo by být stavební povolení vydáno do konce roku 2024.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio