ODHALTE SE MNOU TAJEMSTVÍ GLOBÁLNÍHO FINANČNÍHO A BANKOVNÍHO KORPORÁTU (1)

Chvátal Jaroslav

Chvátal Jaroslav

autor

21.09.2023 Exkluzivně

Původ peněz a bankovnictví

Oxfordský slovník angličtiny dnes definuje "lichvu" jako ... . "Činnost nebo praxe půjčování peněz na nepřiměřeně vysoký úrok."

Jednou z nejrafinovanějších forem podvodu je orwellovské přeformulování slov nebo pojmů ve prospěch těch, kteří nám vládnou a rozhodují o tom, čemu máme a nemáme věřit. Původně byla "lichva"  "činnost nebo praxe půjčování peněz na úrok", ale nyní se zdá být účelné přidat k této definicivýše uvedená klíčová, zvýrazněná slova, aby se zachovala žádoucí iluze a odvedla pozornost každého, kdo hledá pravdu, od skutečné reality.

 

Na začátku ...

Termín, kterým budu označovat ty, kdo ovládají naši každodenní existenci, "bankstery", není v žádném případě nový. Ještě před tím, než se v posledních letech veřejnost rozhořčila nad "bankami, které jsou příliš velké na to, aby mohly padnout", se zdá, že původním "autorem" tohoto slova je americký přistěhovalec, právník sicilského původu Ferdinand Pecora, a to již na počátku 30. let 20. století. V té době byl hlavním poradcem bankovního výboru amerického Senátu, který vyšetřoval krach na Wall Street v roce 1929. Název "bankster" se ujal zejména u "antibankéřských" ekonomů a spojení definice bankéře s definicí gangstera je nejen docela inspirativní, ale i naprosto přesné, alespoň pro použití ve slušné společnosti a pro účely této práce. Navzdory hanlivé přezdívce jsou zločiny i těch nejznámějších bankovních lupičů a vrahů, jako byli Bonnie a Clyde, John Dillinger, všichni sérioví vrazi, které můžete zmínit, a nechvalně proslulí newyorští a chicagští gangsteři 20. let 20. století, ve srovnání se zločiny banksterů naprosto - triviální.

Než budeme pokračovat, je možná také důležité přesněji definovat, kdo nebo co se rozumí pod pojmem "bankster". Nechci tím říci, že například paní odvedle, která pracuje jako vyšší úřednice v místní pobočce HSBC, je "bankéřka", a dokonce ani nemám na mysli zástupy středního managementu, které se v bankovním sektoru hojně vyskytují. Stejně tak není "bankéřem

Zaregistrujte se a čtěte dál,
získáte 8 dní předplatného
na zkoušku zdarma

Najděte svou cestu k transformaci s naší rozsáhlou nabídkou videí a článků, které rozšíří vaše obzory.

Další díly