V Plzni začal se stovkou vystavovatelů veletrh cestovního ruchu ITEP

foto Mezinárodní veletrh cestovního ruchu ITEP, 21. září 2023 Plzeň.

Plzeň - Unikátní doly na kaolin či slídu, seismickou laboratoř ve staré šumavské štole, brdské Atom muzeum v bývalém armádním skladu jaderné munice, technické památky a muzea i historické autobusy představuje ode dneška do soboty v Plzni veletrh cestovního ruchu ITEP. Akce ve sportovní hale TJ Lokomotiva, kterou pořádá 17. rokem Plzeňský kraj, patří do čtveřice největších cestovatelských a turistických veletrhů v Česku. Letos je ústředím tématem stále populárnější industriální turistika, řekl dnes ČTK vedoucí krajského odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Josef Kuželka. Loni ITEP navštívilo přes 12.000 lidí.

Fotogalerie

"Už z historického hlediska byl Plzeňský kraj místo, kde těžký průmysl fungoval, a je tedy vhodné a pro turisty lákavé na to téma navázat," řekl. Region může podle něj kromě zpřístupněných dolů nabídnout také například muzeum historických vozidel hromadné dopravy ve Strašicích, krajem spravovanou národní kulturní památku vodní hamr v Dobřívě, hvězdárnu v Rokycanech či centrum Techmania zaměřené na popularizaci vědy a techniky.

Vedle průmyslové turistiky nabízí ITEP představení dalších cílů. Vystavují kraje, města, informační centra, cestovní kanceláře, destinační společnosti, muzea, památky a další. "Jsme blázni, kteří před sedmi lety v Praze prodali, co měli, koupili jsme zámek, kde teď žijeme, a postupně zámek opravujeme a snažíme se mu vrátit život," řekla Markéta Kaplanová ze zámku v Nemilkově na Klatovsku, který se otvírá veřejnosti na prohlídky. Veletrh vnímá Kaplanová jako možnost další prezentace.

Společný program představili také zástupci tří nejnavštěvovanějších památek v kraji, hradů Rabí, Velhartice a Kašperk, které se spojují do projektu Šumavské trojhradí. "Společný program všech tří hradů máme vždy na jaře a na podzim a teď poprvé nabídneme návštěvníkům prohlídky, ve který se dozvědí o hradech spoustu zajímavostí a údajů, a to bez jediného jména nebo letopočtu," uvedl koordinátor projektu Zdeněk Svoboda.

Velkou expozici přivezl také Moravskoslezský kraj. Veletrh nabízí rovněž přednášky či soutěže.

Plzeňský kraj představil i svou novou brožuru, která mapuje bývalé vojenské posádky v kraji. Tematicky nových materiálů pro cestovní ruch vydá hejtmanství ročně kolem deseti, navíc se aktualizují starší letáky a mapy, které pokrývají v kraji každou oblast i různá zaměření. Turisté si mohou vybrat z materiálů pro cykloturisty, chodce, jezdce na koních či vodáky. Materiály shrnují památky, muzea, gastronomii, rozhledny či zpřístupněná podzemí,

"Největší zájem je o materiály, které mají už připravené výlety, jakási metodická příručka pro návštěvníka, kde se dozví, jak dlouho bude cesta trvat, co na ní potká, jestli je zaměřená víc turisticky, historicky a podobně," uvedl Kuželka. Kraj necílí v propagaci jen na vybranou oblast, ale na celé území, přesto by rád upozornil na dosud málo objevené destinace, například místo přeplněné Šumavy na Brdy a Český les, které mají velký potenciál, dodal Kuželka.

V Plzeňském kraji loni přespalo v hotelech, penzionech a kempech asi 839.000 turistů, z toho bylo přes 595.000 z Česka. Oproti koronavirem poznamenanému roku 2021 to bylo o polovinu turistů více. V posledním předpandemickém roce 2019 přespalo v regionu téměř 872.000 hostů. Letos za první pololetí už ubytovací zařízení v kraji dosáhly výsledků před pandemií. Kraj navštívilo od ledna do června 379.945 hostů, meziročně o 12,7 procenta více.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď