Blažek jednal i s Radimem Dragounem Foto: MSP

Blažek jmenoval Dragouna vrchním státním zástupcem v Olomouci

Novým vedoucím Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) se stane Radim Dragoun. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnes vyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce a Dragouna jmenoval, potvrdil České justici mluvčí Vladimír Řepka. Dragoun se tak po pěti letech vrací mezi státní zástupce.

Radim Dragoun povede VSZ v Olomouci. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se rozhodl vyhovět návrhu nejvyššího státního zástupce Igora Stříže a jmenoval Dragouna do funkce olomouckého vrchního státního zástupce. Ta se uvolnila letos poté, co na ni rezignoval ani ne po roce Radim Daňhel. Daňhel tak učinil z profesních i osobních důvodů, protože nebyl schopen nastavit v úřadu odpovídající standardy řízení tak, aby mohl nést za jeho činnost odpovědnost. Daňhel nyní nově vede kroměřížské okresní žalobce.

Návrhu na Dragounovo jmenování předcházelo výběrové řízení, do něhož se přihlásili vedle Dragouna ještě další dva zájemci: stávající náměstek VSZ v Olomouci Radek Bartoš a někdejší náměstek VSZ v Praze Adam Bašný.

Dragoun byl do konce srpna ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), inspekci vedl od roku 2018. Do funkce ředitele GIBS ho jmenoval tehdejší premiér Andrej Babiš. S ohledem na okolnosti, které provázely odchod předchozího ředitele GIBS Michala Murína, je některými politiky považován za „jeho člověka“. Kritiku vyvolal i postup inspekce při vyšetřování postupu policistů, kteří zasahovali na mítincích hnutí ANO.

Předtím, než se stal ředitelem GIBS, působil Dragoun jako státní zástupce. Nějakou dobu vedl Okresní státní zastupitelství v Lounech. Zdejší státní zástupkyně Radka Pavlišová si za způsob, jakým dozorovala případ postoloprtských zastupitelů, vysloužila kárnou žalobu. Kárný senát nakonec dospěl k závěru, že její výkon byl na samé hranici kárného provinění a v rozhodnutí práci Pavlišové podrobil ostré kritice.

Petr Dimun