Magistra Edwarda Kelleyho si asi většina z nás vybaví jako alchymistu z filmové komedie Císařův pekař a Pekařův císař

22. září 2023

Magistr Edward Kelley skutečným vzdělancem nikdy nebyl. Vyučil se pouze lékárníkem. Univerzitní studia na Oxfordu nikdy nedokončil, přesto magisterský titul běžně používal. 

V mládí se prý dopustil dvou podvodů v advokátní kanceláři, za což mu údajně uřízli obě uši. O tomto trestu neexistuje žádný důkaz a jde tak nejspíš jen o mýtus.

Angličan Edward Kelly cestoval po Evropě a toužil i po přízni císaře Rudolfa II., za kterým přijel do Prahy v srpnu roku 1584. Nejdřív se zdál císaři podezřelý, postupně ale získal jeho důvěru. Přímo před jeho očima totiž provedl svůj osvědčený trik – s pomocí speciální rtuti prý dokázal proměnit jakýkoliv kov ve zlato.

Kelley byl vysoký, štíhlý a nosil dlouhé vlasy i plnovous, zkrátka dokonalý prototyp černokněžníka. Ve skutečnosti byl ale podvodník. O císařovu přízeň přišel zřejmě kvůli nedovolenému souboji a žil pak na hradě Most v domácím vězení. Při pokusu o útěk se zranil, a než aby strávil zbytek života jako mrzák, raději se otrávil lektvarem, který si sám namíchal.

autor: Jan Herget
Spustit audio