Pavel v New Yorku uctil české krajany, kteří zahynuli 11. září 2001

foto Prezident Petr Pavel uctil 22. září 2023 v New Yorku památku dvou českých krajanů, kteří zahynuli ve věžích Světového obchodního centra při teroristických útocích z 11. září 2001. V památníku, který na místě zřícených mrakodrapů vznikl, nechal červenou a bílou růži u jmen Lukáš Rambousek a Alena Sešínová.

New York - Prezident Petr Pavel v New Yorku uctil památku dvou českých krajanů, kteří zahynuli ve věžích Světového obchodního centra při teroristických útocích z 11. září 2001. V památníku, který na místě zřícených mrakodrapů vznikl, nechal červenou a bílou růži u jmen Lukáš Rambousek a Alena Sešínová. Ta figurují ve výčtu skoro tří tisícovek lidí, kteří po útoku přišli o život.

Prezident ve čtvrtek uzavřel svůj čtyřdenní pobyt v New Yorku, kam přijel na zasedání Valného shromáždění OSN, krátkou prohlídkou města. Nejprve vyrazil pravidelnou lodní linkou ze čtvrti Upper East Side na nejjižnější část Manhattanu, kde prošel například kolem sídla newyorské burzy na Wall Street a prohlédl si kromě památníku útoků z 11. září na Ground Zero i dopravní terminál Oculus. Ten byl podle návrhu španělského architekta Santiaga Calatravy dokončen před sedmi lety.

Pavel se v čtvrtek věnoval zejména českým krajanům v USA a v České národní budově na Manhattanu se zúčastnil setkání s experty na umělou inteligenci (AI), mezi kterými byl i profesor Michal Pěchouček. Dnes ho na závěr cesty do USA čeká návštěva závodu české zbrojovky Colt CZ v Hartfordu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď