Trénink nebo skauting? Hockey Logic využívá většina TELH. A kromě koučů i televize

Heatmapa střeleckých pokusů Sparty (vlevo) a Pardubic (vpravo). | Foto: Hockey Logic

Očekávané góly, videa jednotlivých situací, vizualizace dat (heatmapy a grafy) nebo vliv na spoluhráče. To jsou funkce systému Hockey Logic. Díky němu mohou trenéři analyzovat hráčské výkony, zlepšovat své svěřence i získávat přehled o dovednostech soupeřů. Co na využití moderní aplikace říkají samotní uživatelé?

Hráčský pohled Jakuba Lva jsme vám přinesli již v prvním díle nového seriálu.

Hockey Logic ale kromě (video)trenérů denně využívají také analytici, novináři a televizní komentátoři.

„Díky tomu se při analýze hráčů či týmů nemusíme spoléhat jen na základní statistiky typu počet vstřelených gólů či úspěšnost využití přesilovek, ale můžeme jednotlivé kategorie rozebrat do hloubky,“ říká Jiří Vítek, statistický analytik O2 TV Sport.

„Můžeme jednotlivé kategorie rozebrat do hloubky. A své dojmy z videa podložit konkrétními čísly.“

Nejen na Twitteru, ale i ve své práci se snaží hledat zajímavosti, souvislosti i důležitá témata. „Hockey Logic je skvělý nástroj. Můžeme přiblížit divákovi nejen to, že je daný tým či hráč v určité činnosti (ne)úspěšný, ale také proč tomu tak je. Své dojmy z videa pak můžeme podložit konkrétními čísly,“ popisuje známý glosátor. 

Přehled utkání Sparta – Pardubice (4:3sn).

Přehled utkání Sparta – Pardubice (4:3sn). | Foto: Hockey Logic

A jak jsme zmiňovali už minule, velmi užitečné jsou pro využití v televizi také nejrůznější střelecké mapy, na nichž se dá snadno ukázat, odkud daný hráč nejčastěji střílí, či odkud tým dostává nejvíce gólů. 

Přestože tedy české prostředí často jen hledá impulsy zvenčí, přizpůsobuje se zámořským nebo severským trendům, analytický nástroj Hockey Logic si osvěžilo celkem rychle – během pěti let. Systém vyvinula společnost eSports.cz už v roce 2018 za podpory BPA sport marketing, která její vývoj i provoz financuje. A její uživatelé tak mají k dispozici pomůcku na úrovni NHL.

„Když si potřebuju najít okamžitě informace o soupeřích, kteří nás budou čekat, používám systém denně.“ 

Na každý zápas se takto nechystá jen Jiří Vítek, ale třeba i Robert Reichel. „Hockey Logic využívám dost často. Hlavně když si potřebuju najít okamžitě informace o soupeřích, kteří nás budou čekat, používám to denně. Je to velmi dobrá pomůcka. Když potřebuji najít více věcí, spojím se s videokoučem, ale převážně v Logicu pracuji sám,“ vysvětluje trenér HC Verva Litvínov.

Když hrál ještě v Naganu nebo vozil zlaté medaile z mistrovství světa, nic takového neexistovalo. Vlastně ani když v roce 2010 končil kariéru.

Dnes jsou technické i statistické možnosti úplně jinde. Navíc se uživatelé sami podílejí na vývoji systému. Nové prvky jsou s nimi konzultované (či je přímo sami navrhují), aby byl přínos pro jejich práci co nejvyšší. A funguje to – realizační týmy dvou ze tří medailistů loňské sezony aplikaci využívaly nejčastěji z celé extraligy.

„Dává nám spoustu užitečných informací o hře našeho týmu, využíváme jej i při skautingu.“

„Během sezony v Hockey Logic pracujeme téměř každý den. Dává nám spoustu užitečných informací o hře soupeřů i našeho týmu, které zpracováváme pro trenérský štáb,“ přibližuje Jan Morkes, analytik Bílých Tygrů z Liberce i české hokejové reprezentace.

„Používáme jej v předzápasové přípravě nebo při nácviku herních situací a dovednostních prvků v tréninku. Díky množství dat, jejich zpracování a napojení na video máme mnohem konkrétnější představu o hráčích v celé lize a jejich dovednostech v různých herních činnostech a systémech, takže Hockey Logic využíváme i v hráčském skautingu,“ odhaluje Morkes.

Střelecké pokusy Daniela Voženílka v uplynulém play off.

Střelecké pokusy Daniela Voženílka v uplynulém play off. | Foto: Hockey Logic

Obliba systému v hokejovém prostředí přitom nadále roste. V sezoně 2022/23 byl Hockey Logic využíván jedenácti ze čtrnácti týmů Tipsport Extraligy. Uživatelů bylo o 16 % víc, v aplikaci trávili i více času (meziročně načetli o 37 % více stránek).

Pro statistiky a previews využíváme Hockey Logic také my na webu Hokej.cz

„Svými výstupy a množstvím sledovaných dat se Hockey Logic může srovnávat s předními analytickými systémy v NHL.“

„Svými výstupy a množstvím sledovaných dat se Hockey Logic může srovnávat s předními analytickými systémy, které jsem měl možnost poznat, a které využívají i týmy NHL,“ potvrzuje Morkes.

A pokud by měli další extraligoví hráči, trenéři či videokoučové o tuhle pomůcku zájem, mohou se ozvat na mail cekal@bpa.cz.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz