Hlavní obsah
Lidé a společnost

Travička Giulia Tofana pomáhala zoufalým ženám od jejich násilných manželů. Zabila jich přes 600

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Madam Guilie Tofany se proslavila jako úspěšná podnikatelka, která na zakázku zabíjela partnery žen, které byly týrané. Postupem času se stala legendou a také jednoznačně nejznámější vražedkyní v Itálii.

Článek

Píše se rok 1663, když Giulia Tofana začala pracovat jako profesionální vražedkyně mužů. Tato mladá žena se narodila v italském Palermu. O jejím mládí není dochováno příliš informací. Dokonce se oficiálně neví, kdo byli její rodiče. Podle některých zvěstí a mýtů se traduje, že její matkou měla být Tofana d´Adamo. Tato informace však nebyla nikdy potvrzena. A jak se z Giuliany stávala dospělá žena, začala přemýšlet o tom, čím by se mohla živit. Ráda experimentovala s kořením a různými látkami. Ráda se zabývala jedy. Jedním z nich byla i receptura na takzvaný Aqua Tofana, což byl jeden z nejosvědčenějších jedů 16. století.

Vystupovala jako kosmetička

Když jí bylo přibližně 30 let, otevřela si v Římě svůj první velký obchod. Ten se měl věnovat především luxusní dámské kosmetice. Sortiment obchodu byl však zcela jiný. Prodávala zde jedy. Do této živnosti bylo zapojeno i mnoho dalších mladých žen. A postupně se zapojila i její nevlastní dcera Girolami. Do tohoto vyhlášeného obchodu však nechodily dámy, které chtěly být hezčí. Chodily jsem ty ženy, které se chtěly za každou cenu zbavit svého manžela. V té době měly totiž ženy ve společnosti velmi nízké postavení, byly velmi často týrané a ponižované. A to se dle jejich hlavní vize mělo změnit. Tyto ženy se velmi často stávaly obětmi domácího násilí, bohužel neměly žádnou podporu v zákonech, ani rodině. A proto z jejich neřešitelné situace existovaly pouze dvě cesty. Buď spáchat sebevraždu, nebo zabít svého vlastního manžela.

Foto: Foto: Wikimedia Commons/Veřejně dostupné dílo

Jedy z jantarového skla.

Jed za pár korun

Že začne ženám pomáhat, se Giulia Tofana rozhodla v ten moment, kdy se sama stala obětí násilí. Její manžel ji neustále mlátit, týral a omezoval. Jejím nejoblíbenějším výrobkem se stal pleťový olejíček, který měl dámám zajistit svěží vzhled. Svůj účel měl zcela jiný. Navždy je zbavit tyranů. Kvůli důvěryhodnosti a ochraně před kontrolou měl na své lahvičce logo Mana Svatého Mikuláše. Jed se následně podával po dávkách, hezky postupně. První dávka muže vyčerpala. Druhá způsobila silné bolesti žaludku, zvracení a průjmy a teprve až ta poslední, tedy třetí, maximálně čtvrtá, způsobila smrt. K usmrcení běžného muže stačilo 6 kapek. Pozvolná otrava znemožňovala lékařům odhalení jedu, vše nasvědčovalo nějaké neznámé nemoci.

Úleva od trápení

Právě toto zabíjení pomohlo několika ženám k tomu, aby se zbavily svého šíleného manžela. Giuliina si navíc dokázala velmi pěkně vydělat. Podle informací se traduje, že si za jeden jed naúčtovala přibližně 50 000 dukátů. Její zločiny však vyšly na povrch, a to v roce 1959. Jedna zákaznice si tehdy smrt svého manžela rozmyslela a pod nátlekem Giulii nahlásila. Ta byla následně zatčena. Během výslechu se přiznala, že zavraždila více než 600 mužů. Dodnes není zcela jasně známo, na co vlastně Giulia zemřela. Jeden zdroj uvádí, že měla zemřít poklidně ve spánku. Druhý uvádí jako důvod smrti otravu. Stejné zdroje hovoří o tom, že měla Giulina dobrovolně odejít do kláštera, kde měla pokračovat ve své živnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz