Hlavní obsah

Drešl má v Olomouci navázat na legendárního kouče Teplého. Je to pro mě obrovská výzva, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volejbalu Jan Drešl propadl už v dětství. Sám ho hrál, také na různých úrovních trénoval a působil i jako rozhodčí. O tom, že by jednou mohl být hlavní koučem ambiciózního týmu, však nikdy nesnil. Vedl třeba žáčky v Opavě, později extraligový Šternberk, který však vesměs bojoval jen o záchranu. Až letos dostal šanci, v rámci které si může udělat jméno, a to v Olomouci, kde nahradil Martina Hrocha.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo bývalý trenér Olomouce Martin Hroch (archivní foto)

Článek

„Tento sport miluji. Je to pro mě práce i koníček. Zároveň se chci posouvat a tak, když jsem dostal z Olomouce nabídku, neváhal jsem,“ řekl Právu dvaačtyřicetiletý lodivod. Neodradilo ho, že z loňského družstva mu zůstala jen Adéla Farská, a ani to, že v kádru má jen devět hráček, kromě českých dvě Ukrajinky, Kanaďanku, Izraelku a Polku.

„Je to samozřejmě obrovská komplikace. Úsporným balíčkem, který však s ohledem na ekonomickou situaci musel přijít, mám svázané ruce. Začínáme úplně od nuly. Snažil jsem se ale složit tým, aby byl schopen hrát solidní volejbal. Myslím, že v něm jsou zajímavé hráčky. Jen je otázkou, jak rychle se podaří vše dát dohromady,“ říká Drešl.

Času moc nemá, neboť start extraligy se blíží. „Musím rychle zjistit, jaké děvčata mají povahy, co od nich v různých situacích mohu očekávat, nejen na hřišti, ale i mimo ně, například, co se týká sociálních záležitostí. A to vůbec není jednoduché. Každý, kdo skládá nový tým ví, že je to oříšek. Bude trvat řadu týdnů, možná měsíců, než najdete nějaký recept. Ovšem ten nakonec ani nemusí přijít,“ uvědomuje si.

Problém s úzkým kádrem

Strašákem pro něj je i úzký kádr. „Jakékoliv zranění povede k snížení úrovně celého družstva. S tím se nedá nic dělat. Byl jsem na to připraven a holky to také dopředu věděly. Musíme se s tím všichni porvat. Máme v záloze i mladá děvčata z vlastní líhně, která holt v případě potřeby budou muset do extraligy skočit rovnýma nohama,“ nezoufá.

Klidu mu dodává i vize vedení klubu, které nadcházející sezonu bere jako stabilizační s tím, že Drešl by v jejím průběhu měl vytvořit solidní základy pro budoucí sportovní expanzi a poté navázat na legendárního kouče Jiřího Teplého, jenž před dvěma roky zemřel. Ten totiž začínal v Olomouci v podobných podmínkách a v 90. letech Hanačky dovedl ke čtyřem titulům v řadě a čtvrté příčce v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí.

„To je pro mě obrovská výzva. Cesta to však bude trnitá. Momentálně je v extralize pro nás podle mě reálné páté, šesté místo. Když se povede něco lepšího, bude to nad plán,“ říká opatrně.

Poslední přípravný turnaj v Olomouci naznačil, že to nebude mít snadné. Nově složený tým mezi pěticí účastníků skončil čtvrtý, když porazil jen rakouský Salzburg a prohrál s Prostějovem, Libercem a dokonce i Šternberkem.

„Bylo to velmi náročné, protože jsme odehráli v osmi hráčkách dva zápasy ve dvou dnech. S výkonem děvčat jsem však spokojený. Je vidět, že se tým sehrává. Set od setu je to lepší. Pro mě je důležité, aby hráčky o sobě věděly, nepanikařily a v koncovkách setu se našla ta, která vezme závěr na sebe a dokončí ho do vítězného konce,“ nepropadá panice Drešl.

Reklama

Související témata: