Topíme se v textilním odpadu. V oděvním řetězci jsem si sedm let nekoupila ani ponožku, říká greenfluencerka Natália Pažická

22. září 2023

Jak se oblékat ekologicky? „Pointa je nakupovat jen to, co potřebujete. Lidé často argumentují tím, že nebudou chodit nazí. Máme ale vyrobené oblečení pro příštích šest generací!“ Jak byla jako modelka vnímaná ve světě? Co na ní módním společnostem v různých koutech světa vadilo? Je ona sama spokojená se svým vzhledem? Jak funguje módní průmysl a čím ovlivňuje prodej výrobků? Věří ve změnu?

„Topíme se v textilním odpadu a vyvážíme ho do zemí, kde se skladuje, následně pálí, toxické chemikálie otravují vzduch i podzemní vody… Je to šílené. Vyrábíme nadbytek a přitom existují second handy,“ vysvětluje greenfluencerka a bývala modelka.

Modelingu se začala věnovat ve 14 letech a cestovala po celém světě. „Jednou jsem navštívila oděvní závod v Číně a viděla tam za šicími stroji mladé ženy, které ve fabrice i žily s malými dětmi. Vydělanou almužnu posílaly rodičům,“ vypráví Natália Pažická, která se tak začala zajímat o pozadí módního průmyslu.

Teď už se chová ekologicky, i když tomu tak dříve nebylo. Přiznává, že první peníze, vydělané na módních molech, nechala v řetězcích s levným oblečením. „Utrácela jsem tam všechny peníze, protože jsem ještě nevěděla, co to způsobuje. Ale teď už to vím a sedm let jsem si v oděvním řetězci nekoupila ani ponožku,“ uzavírá greenfluencerka Natália Pažická.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související