Robotičtí psi a drony jako součást bezpečnostního kamerového systému  
Společnost Axis Communications a dva týmy z katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT na akci určené pro bezpečnostní experty představily integrace autonomních dronů Fly4future a robotického psa Spot od Boston Dynamics do IP kamerového systému.

Dron Fly4Future dokáže provádět autonomní patrolaci nad stanoveným perimetrem a obraz z kamery Axis je součástí běžného kamerového systému. Robopes Spot zase s pomocí kamery rozpozná člověka od zvířete nebo vozu a případné narušitele osloví s pomocí IP reproduktoru. Kredit: ČVUT.
Dron Fly4Future dokáže provádět autonomní patrolaci nad stanoveným perimetrem a obraz z kamery Axis je součástí běžného kamerového systému. Robopes Spot zase s pomocí kamery rozpozná člověka od zvířete nebo vozu a případné narušitele osloví s pomocí IP reproduktoru. Kredit: ČVUT.

Robotické drony mají k reálnému nasazení blíž

Prvním představeným řešením byla vestavba základní kamerové jednotky AXIS F9114 a optického senzoru AXIS F2015 do modulárních dronů Fly4Future, které vyrábí univerzitní spin-out vzniklý na katedře kybernetiky FEL ČVUT. Důležitým poznatkem zde bylo to, že opensource robotický operační systém ROS už obsahuje aplikační rozhraní pro kamery Axis, a na druhé straně jsou pak tyto kamery navržené k integraci do softwaru pro správu videa (VMS), ať už přímo od Axisu (Axis Camera Station) nebo třetích stran, například světových výrobců Genetec a Milestone. To je pro reálné nasazení dronu klíčové, protože obsluhovat bezpečnostní řešení s pomocí dvou nepropojených kamerových systémů představuje komplikaci. „Drony Fly4Future dnes dokážou fungovat zcela autonomně, a to samostatně nebo v rojích, můžou střežit perimetr podle předem nastaveného letového plánu nebo vyletět jen k prověření alarmu. V řešení s integrovanou kamerou Axis, které jsme dnes ukázali, běží přímo v kameře videoanalytický software, který standardním způsobem posílá metadata do běžného VMS systému. V dispečinku se pak dron zobrazuje jako jedna z dalších inteligentních bezpečnostních kamer,“ říká vedoucí skupiny Multirobotických systémů Martin Saska z FEL ČVUT, jehož tým s firmou Fly4Future úzce spolupracuje. Vzhledem k tomu, že drony Fly4Future jsou už na zakázku komerčně dostupné, podobná bezpečnostní instalace by dnes podle Sasky už nemusela být sci-fi.

Smečka robopsů jako součást kamerového systému?

O něco dále k realizaci má bezpečnostní nasazení robotických psů. Katedra kybernetiky FEL ČVUT používá při výuce i výzkumu kromě mnoha dalších robotů i experimentální roboty Spot od Boston Dynamics.  Na Axis Demo Show byla k vidění vestavba modulární IP kamery, opět AXIS F9114 tentokrát se 4 kamerovými senzory, konkrétně jedním standardním senzorem AXIS F2105, dvěma varifokálními senzory AXIS F2115 a jedním širokoúhlým senzorem AXIS F2135, umístěnými na hřbetě robopsa. Vzhledem k tomu, že kamera disponovala softwarem Axis Object Analytics využívajícím umělou inteligenci, dokázal kráčející robot rozlišovat objekty a osoby v záběru, a pokud identifikoval člověka, přehrál s pomocí reproduktoru AXIS C1410 varovnou hlášku. „Propojení s běžně používanými kamerovými systémy je zajímavé,“ hodnotí Tomáš Svoboda, vedoucí týmu z FEL ČVUT. „Ale reálné využití autonomního robota pro bezpečnostní úkoly by vyžadovalo ještě další experimenty a vývoj v režii schopného integračního partnera. Dokážu si představit instalaci, kdy se na místo přiveze robotický tým, který dostane za úkol prohledat neznámý nebo členitý terén, zkontrolovat měřáky, nebo kdyby roboti náhodnými obchůzkami vykonávali ostrahu na místě, kde nemá význam instalovat trvalý kamerový systém. Nasazení robotického týmu v předem neznámém či dynamickém prostředí, navíc plnícího velkou škálu úkonů, včetně možné interakce s lidmi, je otevřený a zajímavý výzkumný problém, kterému se na fakultě věnujeme,“ uzavírá Tomáš Svoboda.


Několik ukázek šikovnosti robotů BD:

 

 

 

Zdroje informací: Axis Communications, Taktiq.com, Fotodokumentaci poskytlo ČVUT

Autor: Redakce
Datum: 22.09.2023
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz