Havlíčkobrodský půlmaraton 

Havlíčkobrodský půlmaraton 

Aneb: „Havlíčkobrodské náměstí žilo“.

V sobotu 16. září 2023 se uskutečnil 11. Ročník Havlíčkobrodského půlmaratonu. Největší novinkou bylo přesunutí startu i cíle na historické Havlíčkovo náměstí a využití Staré radnice jako zázemí závodu. Závod byl opět i přeborem Kraje Vysočina v půlmaratonu a zpestřením byl štafetový závod školních tříd, dále to byl i pohárový závod ČR pro UNITOP (Sportovní kluby policie ČR). Úžasné bylo i propojení kultury a sportu (během celého dne dny byly v rámci Dnů Evropského dědictví otevřeny pro závodníky i doprovod zdarma památky v Havlíčkově Brodě).

Čestnou startérkou závodu se tentokrát stala sympatická olympionička Diana Mezulianiková (OH Tokyo 1500 m – 4:02), která má za cíl se kvalifikovat (i s tříměsíční dcerou) na OH do Paříže.

Počasí si pořádající tým ze Sport Factory umí objednat, a tak tento svátek sportu pro celou rodinu přinesl rekordní účast i časy. Přesně v devět hodin seřadil ředitel závodu Jiří Brychta na startu závodníky. Diana Mezulianiková pak odstartovala 12 dětských kategorií. Startovalo v nich 160 dětí na tratích od 60 do 900 metrů. Poté se role startéra ujal místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek a v 11:00 vypustil na trať 147 běžců hlavního závodu HB Půlmaratonu, deset minut po nich pak vypukl závod štafet, kterých se zúčastnilo 176 sportovců ve 44 štafetách a za dalších pět minut začala i bitva mezi 85 borci na Lidovém běhu.

Celkem se všech závodů zúčastnilo 568 závodníků (160 dětí a 408 dospělých – půlmarton, štafety a lidový běh) a společně s jejich doprovodem se na Havlíčkobrodském náměstí pohybovalo více než 1500 osob.

Velice zábavnou podívanou nabídly firemní a týmové štafety, které byly tentokrát okořeněny i o školní štafety – do závodu nastoupilo 44 čtyř členných týmů, zvítězila štafeta Sport Factory Teamu za 1:16:09, mezi firemními týmy Auto Racek a školní třídy opanovala kvarta Gymnázium HB. Narostl i počet běžců na městské pětce, která u nás nese název Lidový běh. Celkem se ho zúčastnilo 85 nadšenců. Tento závod ovládl několikanásobný dorostenecký medailista MČR Daniel Dočkal, který zvítězilv čase 17:06, kategorii žen ovládla Šárka Wastlová za 22:39.

Traťový rekord padl v hlavním závodě, kde si pro celkové vítězství doběhl David Kaláb v čase (1:10:53). Na druhém místě skončil Jakub Exner (1:16:27) a na třetím místě David Vaněk (1:16:47).

Vítězkou ženského půlmaratónu se stala Helena Pechová (bývalá reprezentantka na stýpl), která zvítězila v čase (1:30:44), druhá doběhla Lucie Černá za (1:33:13) a třetí příčku brala Kateřina Lojková (1:37:27). Na závodech se představili běžci ze všech koutů České republiky. Mistrovství Kraje Vysočina v půlmaratónu ovládl Jakub Exner (Corela Jihlava) před týmovým kolegou Davidem Vaňkem a Leošem Pelouchem z SK Chotěboř.

Celým závodem nás provedl moderátor Jiří Brychta ml., který celé dopoledne bavil diváky svými nápaditými obraty. Už teď můžeme říct, že stoupání na Havlíčkově náměstí, které trefně pojmenoval „utahovák“ zůstane v naší terminologii. Mnohým závodníkům se o něm bude možná ještě dlouho zdát. Vyhlášení vítězů proběhlo ve dvou blocích od 10 hodin dětské kategorie a od 14:00 pak dospělé kategorie. Po ukončení závodů následoval ještě na HB náměstí v 17:00 koncert skupiny Airback, který uzavřel tento velmi povedený den.

Velké díky patří partnerům akce: MěstuHavlíčkův Brod (a TS HB), společnostem FUTABA CZECH, s.r.o., B:GROUP, ACO, Auto Racek, Chládek a Tintěra, a.s., UNITOP, Zdravotní pojišťovně VZP, JUST4WEB.CZ, Mitoma – rodinné vinařství, REBEL pivovar Havlíčkův Brod, VAK, a.s., Tiskárny HB, Městské lázně NMNM, Šikland, restaurace REBEL Na Rynku, NUTREND, TJ Jiskra Havlíčkův Broda dále všem dobrovolníkům (na zajištění akce se podílelo cca 70 osob), kteří skvěle pomáhali na trati, a rovněž všem divákům a fanouškům za výbornou hlasovou podporu.

Velmi spokojený s účastí byl i manažer pořádajícího spolku SPORT FACTORY TEAM Mgr. Tomáš Nejedlý, který potvrdil, že na příští 12. ročník připraví se svým týmem několik překvapení pro závodníky (zejména pro dětské kategorie a štafety). Výborná je i mediální prezentace závodu, reportáž se objevila v internetových TV, rádiových vstupech i tištěných médií.

Ředitel závodu Ing. Jiří Brychta ještě dodal, že termín 12. půlmaratonu bude sobota 21. 9. 2024 a Havlíčkův Brod bude opět po letech hostit MČR veteránů, ale závody připravujeme pro všechny od malých špuntů až po zkušené seniory. Náš cíl je přivést ke sportu co nejvíce rodin, a proto se opět můžete těšit i na populární štafety, lidový běh a dětské závody.

Zkrátka chceme naplňovat naše motto: „Děláme sport srdcem“.

Text: SPORT FACTORY TEAM, z.s.