Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 V Hradci oslavili důstojně
výročí 75 let trolejbusů

 Projekt nové plzeňské
čtvrti počítá s tramvajemi

 Autobusy SOR dobyly Ústí,
dorazilo pět vozů

 ČD investují miliardy
do nových servisních hal

Výstavba smyčky v Pisárkách je v polovině

BRNO - Výstavba nové tramvajové smyčky u vozovny v Pisárkách je ve své polovině. Unikátním obratištěm, které bude zřízeno na mostní konstrukci, by první tramvaje mohly projet už příští rok v létě.

Nová smyčka má umožnit otáčení tramvají a zároveň i k snadnějšímu odbavení návštěvníků multifunkční haly, která má vyrůst na brněnském výstavišti...


Budoucí výjezd z nové smyčky tramvají (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Stavba tramvajové smyčky v uzlu Lipová, která byla zahájena začátkem letošního roku, navazuje na předchozí fáze modernizace vozovny v Pisárkách. Ta je nejstarší vozovnou brněnského dopravního podniku a klíčovým místem pro každodenní výpravu tramvají. "Nová smyčka nejenže zjednoduší práci zaměstnancům dopravního podniku a do budoucna představuje finanční úsporu v počtu najetých kilometrů a nákladů za energie, ale navíc umožní i snadnější odbavení návštěvníků budoucí multifunkční haly, kde aktuálně čekáme, zda nám Evropská komise schválí možnost finanční podpory na stavbu ze strany veřejných zdrojů," vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

V současné době musí všechny tramvaje, které jedou od Bystrce do vozovny v Pisárkách či naopak, najíždět kilometry navíc, které prodražují provoz. Každý vůz a řidič při cestě na linku či z linky kvůli tomu ztratí téměř deset minut času. Díky nové smyčce budou tramvaje do vozovny najíždět přímo. Součástí stavby budou i dvě nové odstavné koleje a nové kolejové rozvětvení ve vozovně. Stavba je nyní ve své polovině a hotové jsou jak mostní objekty, tak i tramvajová trať u smyčky, kde byly v předstihu vloženy výhybky a křížení.


Nová smyčka v Pisárkách je umístěna na mostě (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

"Nechceme, aby se tato stavba dotkla cestujících, proto je naším cílem, aby byl po celou dobu maximálně zachován provoz tramvají," slíbil před zahájením výstavby nové smyčky generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Veškerá dopravní opatření tak probíhala či budou probíhat jednokolejným provozem nebo dočasným přesunem zastávky Lipová. "Pokud by přece jen k výluce tramvajové dopravy mělo dojít, budeme tyto výluky plánovat pouze na víkendy, a to navíc v méně exponované časy," ubezpečil Havránek Havránek.

Přípravné práce ve vozovně probíhaly od ledna. Nejprve došlo k přeložení inženýrských sítí či k úpravám trolejového vedení. "Ze stavebního hlediska je nejnáročnější částí celého díla samotný mostní objekt a na něm vedená tramvajová smyčka, která je konstruovaná jako pevná jízdní dráha. To znamená, že žlábkové kolejnice jsou přímo kotveny do betonové desky, a také kolejové objekty uvnitř vozovny, kde bude i během stavby probíhat plný provoz," uvedli ředitel Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby Pavel Borek a Martin Matuška, ředitel Dopravní stavby Brno.


Výjezd ze smyčky, který zkrátí zátahové trasy od Bystrce (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Výstavba smyčky je jen částí celkové modernizace vozovny tramvají v Pisárkách. První etapu modernizace vozovny zahájil Dopravní podnik města Brna v roce 2015, kdy bylo rozšířeno kolejiště pro odstavení tramvají o 560 metrů. To výrazně zjednodušilo obsluhu areálu. Na podzim roku 2018 začala výstavba nové haly denního ošetření a očisty s myčkou a moderními technologiemi na kontrolu výzbroje tramvají, kol či soukolí. Zastřešen byl prostor mezi stávající a novou halou. Celá tato etapa byla zkolaudována na podzim 2020.

Nyní probíhá zmiňovaná výstavba vratné smyčky v uzlu Lipová a nového kolejového rozvětvení ve vozovně, která by měla bý hotová do konce léta příštího roku. Celkové náklady činí 680 milionů korun, z čehož by mělo být v letošním roce proinvestováno přibližně 330 miliónů.


Smyčka je unikátní tím, že je umístěna na mostě (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!