Českou filharmonii na koncertu Dvořákovy Prahy vedl klavírní virtuos Schiff

foto Koncert České filharmonie s dirigentem a klavírním virtuosem sirem Andrásem Schiffem v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, 22. září 2023, Praha.

Praha - Dirigent András Schiff se dnes představil na festivalu Dvořákova Praha. V Rudolfinu zahrál na klavír a zároveň stihl vést Českou filharmonii. Původem maďarský virtuos bez použití not v první části večera provedl Klavírní koncert č. 1 d moll od Johanna Sebastiana Bacha a Klavírní koncert č. 27 B dur Wolfganga Amadea Mozarta. Vysloužil si velké ovace, kterými si vyprodaný sál vytleskal další mozartovský přídavek.

Fotogalerie

Česká filharmonie, která svůj první koncert absolvovala v roce 1896 právě pod taktovkou Dvořáka, po pauze nabídla Symfoniie č. 3 Es dur Eroica Ludwiga van Beethovena.

Bachův Klavírní koncert č. 1 d moll byl podle znalců jeho díla původně určený pro varhany a vznikl během jeho působení v Lipsku. Na toto barokní dílo dnes navázala klasicistní skladba Klavírní koncert č. 27 B dur Mozarta, nejvýznamnějšího autora, který po Bachovi rozvinul formu koncertu pro klávesové nástroje.

Beethoven Symfonii č. 3 Es dur původně věnoval Napoleonu Bonapartemu, kterého obdivoval. Když se Napoleon rozhodl říkat si císař a zahájil válečné tažení Evropou, Beethovena to rozčílilo a symfonii věnoval svému mecenáši, knížeti Josefu Maxmiliánovi z Lobkovic. Také Schiff tvrdí, že hudbu nelze oddělit od politiky.

Umělec vyrůstající v rodině židovského původu studoval hudbu v Budapešti a v Londýně. Roku 1979 emigroval z Maďarska a přijal v roce 1987 rakouské občanství, jehož se později zřekl na protest proti vzestupu rakouské krajní pravice. Britské občanství získal v roce 2001. Společensky angažovaný Schiff před časem protestoval proti maďarskému mediálnímu zákonu. Vysloužil si útoky ze strany některých maďarských nacionalistů, proto se rozhodl, že nebude svou bývalou vlast navštěvovat.

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha otevřel 7. září v Rudolfinu Violoncellový koncert Antonína Dvořáka, který v předvečer 182. výročí skladatelových narozenin přednesla sólistka Anastasia Kobekinová. Doprovodil ji orchestr Tonhalle a jeho šéfdirigent Järvi, kteří v druhé části večera provedli Dvořákovu Novosvětskou symfonii.

Letošní ročník festivalu je holdem nejen skladateli Dvořákovi, ale i Johannesu Brahmsovi. Nejpevněji se Dvořák s Brahmsem, od jehož narození letos v květnu uplyne 190 let, propojil 13. září na koncertu Vídeňských filharmoniků, kde zazněl nejprve Brahmsův Druhý klavírní koncert se sólistou Igorem Levitem a poté Dvořákova Osmá symfonie.

Závěrečný koncert letošního ročníku Dvořákovy Prahy se v Rudolfinu uskuteční 25. září. Při příležitosti stého výročí zahájení pravidelného vysílání Československého rozhlasu na něm vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Petrem Popelkou. Zazní díla Johannese Brahmse, Vítězslava Nováka a festival zakončí Dvořákovo Te Deum. Jako sólisté se představí klavírista Paul Lewis, sopranistka Simona Šaturová a basista Jozef Benci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 17:00 15°C

Celá předpověď