Výstava Popmusea RYVO/LOVE. Wabi & Miki: život, písně a vůbec

23.9.2023 – 30.11.2023, 23:59

Příprava naší další výstavy RYVO/LOVE trvala téměř rok. Díky Wabiho dětem Karolině Ryvolové a Jakubovi Ryvolovi se fanouškům otevřel přístup k archivu, o jakém se jim ani nesnilo.

Pražské Popmuseum za svou existenci připravilo přes stovku výstav. Tematicky obsáhly snad všechny žánry soudobé populární hudby. Ještě nikdy se ale autorský tým Popmusea nepustil na pole trampingu a trampské hudby. Až teď, v roce 60. výročí založení skupiny Hoboes.

Její zakladatelé Wabi a Miki Ryvolové zásadním způsobem ovlivnili českou trampskou hudbu i tramping jako takový. Jejich písničky pomáhaly posunout českou trampskou muziku od tradice Niagar a Askalon směrem k současnosti, daly jí nové hudební impulsy a nový slovník. Jejich vliv ale nebyl omezen jenom na hudbu. V 60. letech minulého století se významně podíleli na formování moderní trampské publicistiky a prózy. A o tom všem je výstava Popmusea nazvaná RyvoLove (Wabi & Miki: život, písně a vůbec). (Původně se jmenovala Dva z jednoho těsta, ale nakonec jsme se rozhodli jinak.)

Tvrdívá se, že neexistuje něco jako dosud nezveřejněná fotka Wabiho Ryvoly. Za pomoci rodinného archivu, archivů přátel a blízkých osob i našich sbírek si ukážeme, že existuje – a nádavkem provedeme návštěvníky životem, dílem a cestami nejvýznamnější bratrské dvojice v historii českého trampingu.

Výstava poběží od 23. 9. - 30. 11. 2023.

 

foto: František Heřman

 

https://www.popmuseum.cz/