Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Fico je jako Djokovič, Matovič provokuje a Šimečka viditelně roste.“ Expert popisuje lídry slovenských voleb

Šimečka, Matovič a Fico. Foto: Tomáš Hrivňák a Tomáš Benedikovič, Denník N, koláž Deník N
Šimečka, Matovič a Fico. Foto: Tomáš Hrivňák a Tomáš Benedikovič, Denník N, koláž Deník N

Slovensko je před parlamentními volbami podle sociologa Michala Vašečky ve zvláštní situaci. Relativně nespokojení jsou podle něj v zásadě všichni Slováci. I díky tomu může být v čele preferencí Robert Fico se svou stranou Směr. „Bohužel charakteristické pro nás je, že máme dojem, že jsme něčí obětí. V 90. letech s tímto šikovně pracoval Vladimír Mečiar, teď po něm štafetu přebral Robert Fico,“ říká Vašečka v rozhovoru.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Jak klíčové jsou parlamentní volby pro Slovensko?
  • Kdo je dnes Robert Fico a jak se změnil?
  • Jak dokázal Fico navzdory všem skandálům a problémům oslovit tolik lidí?
  • Co jsou silné a slabé stránky lídra Progresivního Slovenska Michala Šimečky?
  • Co ukázala potyčka expremiéra Igora Matoviče s exministrem vnitra Robertem Kaliňákem?

V Česku se téměř o každých volbách říká, že jsou rozhodující, zlomové nebo zásadní. Často to přitom není úplně pravda. Jak je to s nadcházejícími slovenskými volbami?

Podobně jako v České republice jsou všechny volby prohlašovány za extrémně důležité. Souhlasil bych ale s tím, že současné volby v něčem připomínají rok 1998, který byl zlomový (po volbách v roce 1998 se prodemokratické strany spojily proti tehdejšímu premiéru Mečiarovi a dostaly ho do opozice, pozn. redakce).

Rozhodovalo se, jestli si Slovensko vůbec vytvoří šanci doběhnout své sousedy, nebo jednoduše bude neúspěšnou transformační zemí. V tom je situace podobná.

Odlišný je ale kontext. Slovensko je v Evropské unii, je v NATO a to jsou samozřejmě členství, která limitují šance nepřátel otevřené společnosti zvrátit vývoj, jak by se jim to velmi dobře podařilo právě v roce 1998. Jejich prostor je menší. Neměl by být podceňován, ale je menší.

U voleb v posledních 30 letech jsme vždy viděli, že část společnosti byla nespokojená. To platí i pro Česko. Slovensko je ale dnes ve zvláštní situaci. Nechci to přehánět, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Slovenské volby

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější