TOPlist

Vše, co víme o iPhone 16: neviditelné Face ID, pořádný periskop a větší displej (oživeno)

Koncept iPhonu 16 Pro
  • iPhone 16 dorazí pravděpodobně v září letošního roku
  • K hlavním novinkám bude patřit větší displej u obou modelů Pro a Pro Max
  • Cena by měla zůstat stejná, a to možná i na českém trhu

Aktualizováno 27. 4. v 18:00

O předpokládaném zvětšování úhlopříček nových iPhonů jsme informovali již před časem. Nyní se objevují i přesnější rozměry jednotlivých modelů, konkrétně iPhonu 16 Pro a Pro Max. V přehledu navíc nabízíme i srovnání s předchozí generací (v závorce):

  • iPhone 16 Pro – 149,6 × 71,45 × 8,25 milimetru, 194 gramů (146,6 × 70,6 × 8,25 milimetru, 187 gramů)
  • iPhone 16 Pro Max – 163 × 77,5 × 8,25 milimetru, 225 gramů (159,9 × 76,7 × 8,25 milimetru, 221 gramů)


Barevné varianty iPhonu 16 Pro



Nepřehlédněte

iPhone 16 Pro v nových barvách: končí oblíbená titanová, přichází jiná, inspirovaná květinami

Další nová spekulace se věnuje barevným variantám. Modely Pro se budou v letošním roce nabízet v bílé, šedé (nejspíš náhrada za přírodní titan), úplně černé a navíc ještě růžovo-zlaté. Příchod žádné výrazně extravagantnější barevné varianty se neočekává.

Aktualizováno 13. 12. v 15:40

Nové informace z podzimu poukazují na několik výraznějších změn u základních iPhonů 16. Předně – několik nezávislých tipérů potvrzuje spekulaci, že iPhone 16 skutečně přinese znovu svisle umístěné fotoaparáty. Apple se tedy designově vrátí k podobné koncepci, jako u iPhonu 12. Od iPhonu 13 totiž všechny základní iPhony disponovaly diagonálně řešenými fotoaparáty.



Koncept iPhonu 16



Nepřehlédněte

Takhle má vypadat iPhone 16: fotoaparáty „po staru“ a k tomu nový skener

Lehce zběsilá spekulace, není však pouze jedna, hovoří o tom, že si Apple nechal vypracovat studii na nové tlačítko. Základní model iPhone 16 tedy kromě akčního tlačítka (nahrazujícího hardwarový přepínač) může obdržet ještě hardwarovou spoušť fotoaparátu na protilehlé straně. Byl by to skutečně velký zásah do form factoru celého iPhonu, ale vlastně proč ne.



Ilustrační obrázek k telefonu iPhone 16



Nepřehlédněte

Dočká se iPhone dedikované spouště fotoaparátu? Apple má experimentovat s kapacitním tlačítkem

Několik změn by se však mělo udát i „pod kapotou“. iPhone 16 a 16 Pro by například měly přijít s novou baterií ve tvaru písmena „J“, která má dle několika tipérů kapacitu 3 355 mAh. Pro srovnání, akumulátor v iPhonu 15 Pro nabízí kapacitu 3 274 mAh. Opět se má jednat o typ baterie Li-Ion.

Původní článek z 23. 9. 2023

Apple sice sotva představil iPhony 15, v kuloárech už se však čile spekuluje o příští generaci, která by dle názvosloví výrobce měla nést označení iPhone 16. V tomto souhrnném článku se podíváme na všechny dosavadní drby a spekulace ohledně příštích iPhonů, článek navíc plánujeme průběžně aktualizovat.

Kolik iPhonů 16 dorazí?

Podle dosavadních informací Apple plánuje opět přinést kvarteto telefonů. Čtyři modely pro příští rok by se měly jmenovat iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max. Zvěsti kolem modelu s přídomkem Ultra nejsou potvrzené a spíše se věří tomu, že jde o hoax. Očekávat tak můžeme relativně tradiční sestavu iPhonů bez žádných překvapení.

Design – titan a nová tlačítka

U modelů iPhone 15 Pro a Pro Max Apple použil titanové šasi a lze počítat s tím, že u příští generace „proček“ v tom bude pokračovat. iPhone 16 Pro i Pro Max by měly znovu přijít v lehkém titanovém provedení. Na spekulace ohledně barevných variant je zatím brzy, Apple ale určitě přijde s nějakým prvkem, kterým bude chtít odlišit generaci 2023 a 2024.

Základní duo iPhone 16 a 16 Plus pravděpodobně bude pokračovat v trendu hliníkového šasi se skleněnými zády. Výrobce dost možná znovu sáhne po matném mléčném skle s ochranou Ceramic Shield. Lehce by se však mohlo proměnit rozložení fotoaparátů. Spekulace hovoří o tom, že jej Apple vrátí do svislé polohy, aby novou generaci odlišil od modelů iPhone 15, 14 a vlastně i 13.



iphone 12



Nepřehlédněte

iPhone 16 se vrátí k původnímu rozložení kamer. Proč?

Některé spekulace se dotýkají údajných patentů ohledně haptických ploch namísto klasických tlačítek. Toto novum by se mělo týkat hlavně modelů Pro/Pro Max. Tipéři se domnívají, že Apple v tomto případě udělá stejný krok, jako když u iPhonu 7 odstranil klasické domovské tlačítko a nahradil je haptickou ploškou. Inu, když dokázal Apple u modelů 15 Pro a Pro Max odstranit ikonický hardwarový přepínač, může odstranit i zbývající mechanické prvky.

Displej – úhlopříčka poroste

Celá generace iPhone 15 je svým způsobem unikátní tím, že oproti předchozí generaci iPhonů nepřinesla prakticky žádnou inovaci displeje (když nepočítáme chytrý výřez Dynamic Island u iPhonu 15 a 15 Plus). To by se u iPhonu 16 mělo změnit. iPhone 16 Pro (Max) je očekáván s ještě vyšší svítivostí (aktuální generace má 2 000 nitů).

Spekulace z května letošního roku dokonce hovoří o zavedení čtečky obličeje Face ID pod displej, díky čemuž by Apple mohl zmenšit výřez Dynamic Island. Popřípadě jej odstranit úplně. Taková inovace se ale i zarytým fandům musí zdát trochu moc ambiciózní na to, že se má vyplnit již za rok.

Apple iPhone 15 Pro a Pro Max, detail na displej
Nové iPhony 16 Pro a Pro Max dostanou 6,3″, respektive 6,9″ displej

Rovněž je pravděpodobné, že základní modely iPhone 16 (Plus) konečně přinesou technologii ProMotion, tedy zvýšenou obnovovací frekvenci 1–120 Hz. Tento prvek výbavy bude pod velkým drobnohledem, Apple totiž oproti konkurenci nepochopitelně zaostává v nasazení zvýšené obnovovací frekvence u všech nových iPhonů.

Tím nejdůležitějším prvkem je však nárůst úhlopříčky. iPhone 16 Pro by měl nabídnout displej s 6,27″ úhlopříčkou, iPhone 15 Pro Max dokonce 6,86palcový. Upozornil na to uznávaný tipér a analytik Ross Young. Pro srovnání, základní iPhone 15 Pro má 6,1″ obrazovku a 15 Pro Max 6,7″. Mělo by se tedy jednat o znatelný nárůst. Také poměr stran se roztáhne na 19,6:9.

Výbava – výkon, baterie a Wi-Fi 7

Co se týče výbavy, lze očekávat další masivní nárůst výkonu. Do těch nejlepších iPhonů budou pravděpodobně nasazeny čipy A18 Pro, do základní dvojice přejde čip A17, ale ne v úpravě Pro, nýbrž v úpravě Bionic, jak jsou zákazníci základní řady iPhonů zvyklí.



Apple Vision Pro



Nepřehlédněte

iPhone 15 dostane vylepšený UWB čip, zajistí pokročilou integraci s brýlemi Vision Pro

Samozřejmostí bude USB-C, které bylo uvedeno již u současných iPhonů, dále mírně větší baterie a spekuluje se také o použití Wi-Fi 7 coby nového standardu bezdrátového připojení k internetu. Na další konkrétní info ohledně výbavy příštích iPhonů si musíme počkat.

Fotoaparát – že by periskop?

Téma číslo jedna posledních let. Z letošní generace je patrné, že základní modely přejaly nějaké funkce z předchozích modelů Pro. V tom lze spatřovat jistý vzorec. Aktuální spekulace však nehovoří o tom, že by se fotovýbava základních modelů iPhone 16 a 16 Plus měla napřesrok nějak zásadně zlepšit.

Apple iPhone 15 Pro (Max), detail na fotoaparát

Naproti tomu modely iPhone 16 Pro a Pro Max slibují skládanou čočku s až 5× optickým zoomem. Dokonce se spekuluje o tom, že konečně dorazí skutečný super periskopický teleobjektiv s ohniskovou vzdáleností delší než 300 milimetrů. O tom se však spekulovalo i u letošní generace a nakonec to tak úplně nedopadlo. Zákazníci už delší čas poptávají signifikantní vylepšení selfie kamerky, to však nejspíše není v plánu.

Cena a dostupnost

Na spekulace ohledně cen je zatím velmi brzy. Lze očekávat, že Apple opět vsadí na stejnou cenu v dolarech. To ale zároveň neznamená, že i v Česku zůstane stejná cena jako letos (viz předchozí roky). Cena v USA by tedy mohla vypadat takto:

  • iPhone 16 – 799 dolarů
  • iPhone 16 Plus – 899 dolarů
  • iPhone 16 Pro – 999 dolarů
  • iPhone 16 Pro Max – 1 199 dolarů

Opět můžeme počítat s předpodzimním termínem uvedení, tedy zhruba v polovině září 2024. Start prodeje by měl následovat tradičně týden po představení. Datum premiéry nových iPhonů však může zbrzdit například problém s výrobními linkami a tím pádem opožděné dodávky na prioritní trhy.

Žádná z uvedených informací není oficiální, jedná se o spekulace s různou mírou spolehlivosti. Článek se snažíme průběžně aktualizovat o nové informace…

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku