Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vzpomínky bývalého starosty Písku na rasistickou vraždu Tibora Danihela: Mohlo se to stát kdekoliv v ČR, xenofobní nálady v 90. letech byly velké

24. září 2023
Čtení na 1 minutu
Luboš Průša (FOTO: Jihočeši 2012)
Luboš Průša (FOTO: Jihočeši 2012)
I když Písek patří mezi klidnější jihočeská města, pojí se k němu jedna z nejtragičtějších událostí novodobých dějin v regionu. Před 30 lety zde byl z rasových důvodů zavražděn romský mladík Tibor Danihel, jehož skupina příznivců hnutí skinheads nahnala do řeky Otavy, v níž se utopil. Písek tím na dlouhou dobu získal nepříjemné stigma, řekl ČTK bývalý tajemník městského úřadu a posléze i starosta Luboš Průša.

“Nebyla to lehká doba a město tím několik let trpělo,” uvedl Průša. V roce 1993, kdy se tragická událost stala, vedl městský úřad jako tajemník. Přestože od té doby uplynulo 30 let, některé momenty si živě vybavuje. “Po té tragédii následovalo několik demonstrací a protestů. Jednu chvíli veřejnost považovala Písek za rasistické centrum skinheadů, jindy si o nás lidé zase mysleli, že více protežujeme Romy,” řekl Průša.

Podle něj se tragická událost mohla stát prakticky kdekoliv v republice. Po listopadu 1989 a pádu komunistického režimu se ve společnosti objevovaly silné xenofobní nálady. “A Písek rozhodně nebyl městem nebo lokalitou, kde by to napětí bylo extrémně vysoké. V Česku byly v tomto směru mnohem větší problémy v jiných regionech,” uvedl Průša. Připomněl například mostecké sídliště Chanov.

Jenže koncem září 1993 se neonacisté z několika okolních měst sjeli do Písku. Útočníci vyzbrojení baseballovými pálkami, nunčaky a dalšími zbraněmi se vydali směrem k Městskému ostrovu, na němž v té době byla čtveřice Romů. Ti ve strachu z napadení skočili do řeky Otavy, odkud jim skinheadi bránili vylézt. Z chladné vody se nakonec podařilo dostat třem napadeným, tehdy sedmnáctiletý Tibor Danihel však utonul. Za rasově motivovanou vraždu a pokus vraždy poslal pražský vrchní soud tři mladíky do vězení na 6,5 roku až osm let. V době vraždy byli všichni tři nezletilí a soud jim podle zákona nemohl uložit vyšší než desetiletý trest.

V Písku je několik lokalit, kde žijí Romové ve větším množství. Jde například o sídliště Portyč, Mírové náměstí, ulice Kollárovu a Svatoplukovu. “Ale řekl bych, že v současnosti už nejsou lidé tak silně vyhranění proti Romům. Xenofobní vlna nyní spíše míří na Ukrajince,” řekl Průša.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon