Krajská nemocnice připravila další sérii přednášek pro veřejnost

foto: KNTB, Gulliver
ZLÍN – Baťova nemocnice po prázdninách zahajuje další sérii besedování s odborníky medicíny ve zlínské velkokavárně Gulliver. Do teď se na besedách s titulem „Na zdraví! Aneb kavárenské besedování s krajskou nemocnicí“ vystřídalo šest lékařů a lékařek se svými zajímavými tématy. Teď je na řadě pokračování. Do konce roku jsou naplánované další tři přednášky.

Krajská nemocnice pokračuje v sérii přednášek „Na zdraví! Aneb kavárenské besedování s krajskou nemocnicí“. Tyto besedy jsou určené laické veřejnosti a poodhalují různá „zákoutí“ lékařských oborů. Už na předchozích šesti setkáních se návštěvníci mohli přesvědčit, že kladení dotazů a diskuse s lékaři je na běžném pořádku. Teď si zájemci mohou lékařskou atmosféru ve zlínské velkokavárně Gulliver vychutnat ještě třikrát.

První z poprázdninové série besed se uskuteční už toto pondělí od 18.30 hodin. S tématem „Močové kameny – jak prodělat méně ledvinových kolik“ vystoupí primář Oddělení klinické biochemie a farmakologie KNTB Tomáš Šálek.

„Močové kameny trápí asi 10 % západní populace. Ledvinová kolika bolí více než srdeční infarkt nebo – dámy prominou – porod. U většiny pacientů se podaří zjistit rizikový faktor, který vede ke vzniku močových kamenů – nejčastěji nadbytek vápníku nebo nedostatek citrátů v moči. V Baťově nemocnici jsou zavedeny specializované laboratorní testy, léčbou prochází mnoho pacientů ze Zlínského kraje i z dalších krajů České republiky,“ uvádí svou přednášku Šálek.

Další beseda bude následovat o měsíc později 30. října. To vystoupí primář Gynekologicko-porodnického oddělení KNTB Vladimír Kalist. Jeho tématem bude „Přátelská porodnice – podpora přirozeného porodu“.

Podzimní sérii zakončí 27. listopadu Alena Kočendová, vedoucí lékařka Podpůrného a paliativního týmu KNTB. Jejím tématem bude „Paliativní péče není tabu, zachovává kvalitu života“.

Podrobnější informace najdou zájemci vždy před aktuální přednáškou na webových a sociálních stránkách Krajské nemocnice a kavárny Gulliver.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x