Saský kurfiřt August Silný má nově sochu v teplických lázních

23. září 2023

V teplických lázních svého času pobývali panovníci z celé Evropy. Častým hostem před třemi sty lety býval saský kurfiřt a polský král August Silný, známý svým smyslem pro krásné věci.

Z Drážďan vytvořil jedno z hlavních kulturních center. Teď má v Teplicích svoji sochu.

Sochu Augusta Silného si Lázně Teplice objednaly u litoměřického sochaře Libora Piskláka. Už dřív pro ně vytvářel bustu královny Judity, zakladatelky teplického kláštera a lázeňství. „Na rozdíl od Judity bylo tady podkladů opravdu hodně.  Zajel jsem do Drážďan, čerpal jsem samozřejmě i z literatury,“ popisuje, jak vystihl podobu historické osoby.

Bronzová socha na vysokém podstavci v Lázeňské uličce je v nadživotní velikosti. „Jde o to, aby dílo vypadalo dobře v exteriéru. Hlava je o třetinu až polovinu větší proti skutečné postavě,“ vysvětluje. Práce sochaři zabrala zhruba dva roky.

Ředitel drážďanské klenotnice Marius Winzeler připomněl, že mocnář z doby baroka byl sebevědomý, plný síly a odvážný. „August silný hodně cestoval. V mladších letech navštěvoval Teplice téměř každé léto a prožil zde šťastné chvíle. Jezdil sem nejen za zdravím a krásou, ale jezdil sem i za obchodem,“ doplnil Marius Winzeler.

Někdejší pravidelný návštěvník teplických lázní August Silný do Teplic z Drážďan jezdil s celým královským dvorem s patnácti stovkami lidí a tisícovkou koní.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související