Betlém v Horní Lidči jde naproti nevidomým. Figurky mohou vzít do ruky

  10:40
Celkovou modernizaci má za sebou známý betlém v Horní Lidči. Unikátní scenérie se stovkami figur a staveb odkazujících ke zdejšímu regionu je v provozu už dvanáct let. Letos se dočkala rozšíření i úpravy technického zázemí.

Ústřední scéna betléma, kterou vyřezal Zdeněk Matyáš z Valašských Klobouk (2022). | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

„Dlouhou dobu nám betlém funguje bez větších poruch. Aby to tak bylo i nadále, upravili jsme softwarové i hardwarové řešení,“ sdělil starosta Horní Lidče Josef Tkadlec.

Zároveň přibyly nové dřevořezby ze Slovenska, nové grafické práce, změnil se i terén ve scenérii. „Byly to velmi náročné práce,“ zmínil Tkadlec, který si však nejvíc cení otevření turistického cíle pro handicapované.

V rámci projektu Betlém jinýma očima se tu zaměřili především na nevidomé a slabozraké. „Měnil se už popis betlému a také představovací videa. Tak, aby jim co nejlépe porozuměli lidé, kteří nevidí,“ informoval starosta.

K dispozici jsou propagační materiály s popisem betlému v Braillově písmu. „Novinkou je pohmatový koutek,“ řekl Tkadlec. ‚Na 3D tiskárně jsme nechali natisknout repliky některých figur a staveb z betlému, ty dáváme nevidomým do ruky, aby je mohli poznávat dotyky.“ Obec při tom spolupracovala se specialistou na servis pro nevidomé.

Výlet vlakem: vydejte se kolem Čertových skal do Valašského království

Unikátní hornolidečský betlém patří k vyhlášeným atrakcím. Za dobu jeho fungování si jej prohlédlo okolo 120 tisíc návštěvníků. Starosta očekává, že jeho zmodernizovanou podobu přijdou četnější skupinky lidí navštívit během podzimu. Betlém totiž není jen vánoční záležitostí, ale je otevřený celoročně.

„Je hezké, že po dvanácti letech teď získal zase trochu jiný rozměr,“ libuje si starosta. „Myslím, že mu to bude slušet a má potenciál přilákat další hosty.“

26. prosince 2022