Zde může být vaše reklama.

GLOSA Není tunel jako tunel

Není tunel jako tunel

foto: David Jančík, archiv Metrostav a.s.

24. 09. 2023 - 14:52

Jsou projekty, které jsou jen černou dírou na peníze, a pak jsou projekty, které dávají smysl, i když nejsou z nejlevnějších. A právě za ten druhý typ projektů považuji železniční tunel pod Červenohorským sedlem.

V médiích se objevila informace, že vedení Olomouckého kraje obdrželo v pondělí studii proveditelnosti tunelu pod Červenohorským sedlem a tato studie jej hodnotí jako proveditelný.

Tunel by umožnil rychlejší spojení severní části Olomouckého kraje s jeho centrem a pokud by se podařilo pokračování železnice na Polsko, zcela jistě by celému jesenickému regionu přinesl oživení a větší prosperitu. A nejen jesenickému regionu, ale celému Olomouckému kraji. Plnohodnotné železniční spojení do Polska totiž najdeme až v Bohumíně, přitom rovinaté území na sever od Jeseníku k takovému koridoru přímo vybízí.

Nejsem příznivcem tunelu pro automobilovou dopravu, který by znamenal podstatně větší zatížení všech údolí, přes která dnes vede silniční tah přes Červenohorské sedlo, ovšem u železničního tunelu mi to smysl dává - tím spíš, že by se mohla část dopravy, zejména té nákladní, která dnes zatěžuje silnici přes Červenohorské sedlo, přemístit na koleje.

Chci věřit tomu, že právě předložená studie není jen dalším materiálem do šuplíku, ale že skutečně dojde naplnění. Jde totiž o skvělou příležitost, jak pomoci regionu, který je od krajského města oddělen bariérou hor. Jeseníky budou vždy tvořit překážku a ať do tohoto koutu kraje sypeme  peněz sebevíc, zlepšení podle mne může přinést jen rychlé spojení s Olomoucí, navíc pokud má být realizováno v šetrné železniční podobě.

Jsem přesvědčená o tom, že jestli má smysl do něčeho investovat veřejné peníze, tak je to právě železniční tunel pod Červenohorským sedlem a doufám, že to stejně budou vidět i politici, kteří o této investici budou rozhodovat.

Dominika Kovaříková,

zastupitelka, TOP 09

Další články