Itálie bude na zajištění migrantů potřebovat až 60 milionů eur ročně

Vzhledem k nárůstu počtu nově příchozích migrantů koalice premiérky Giorgie Meloniové tento týden oznámila, že zvýší počet záchytných středisek po celé zemi, v nichž budou migranti zadržováni až do případné repatriace. Kromě toho plánuje prodloužit dobu zadržení ze tří na 18 měsíců.

Podle deníku La Stampa bude držení jednoho migranta po dobu 18 měsíců stát státní pokladnu až 30 tisíc eur. Na vytvoření dalších středisek, která přislíbila premiérka Giorgia Meloniová, je potřeba nejméně 100 milionů eur, přičemž ujistila, že nebudou představovat bezpečnostní hrozbu, protože se budou nacházet v odlehlých, řídce osídlených oblastech. V tomto smyslu byl vydán pokyn ministerstvu vnitra. V zemi je v provozu deset takových středisek, připomíná publikace. Kromě toho je třeba zvýšit počet příslušníků pořádkových sil, aby byla zajištěna ochrana nových center. Zatímco organizované vyhoštění nelegálních přistěhovalců stojí více než 2 tisíce eur, jen na ubytování a stravu migrantů bude podle odhadu listu potřeba až 60 milionů eur ročně.

Řím vidí jako hlavní úkol nutnost zastavit příchod migrantů. Jednou z metod je zorganizování námořní mise, která by čelila síti nelegálních přepravců lidí. Podle deníku Corriere della Sera nebude zablokování námořní mise jednomyslně podpořeno Evropskou radou, což ztíží její realizaci. Kromě toho by taková evropská mise způsobila právní problémy se třetími zeměmi, do jejichž vod musí evropské lodě vplout.

Marná snaha

Deník připomíná, že v letech 2015 až 2019 již probíhala evropská mise Sophia. Nahradila italskou Mare nostrum, která se objevila po hromadném úmrtí migrantů u pobřeží ostrova Lampedusa. V roce 2019 však byla ukončena právě na naléhání Itálie, jejíž úřady ji považovaly za »lákadlo« pro migranty, protože v ní viděly záruku jejich záchrany. Meloniová již dříve poukázala na to, že Sofie měla pouze jedinou funkci – pomáhat migrantům, zatímco boj proti přepravcům byl minimální nebo žádný.

Řím se snaží získat co největší spolupráci ze zemí, odkud migranti plují, především ze subsaharských států Tuniska a Libye. Ta nyní zažívá vlastní tragédii po záplavách a haváriích přehrad v Derně. S Tuniskem, které se potýká s vážnými hospodářskými problémy, podepsala EU pod tlakem Itálie dohodu, která předpokládá vyčlenění 250 milionů eur na boj proti nelegální migraci. Toto memorandum se však ve skutečnosti neplní a Meloniová z toho viní »některé představitele EU«.

Deník Domani upozorňuje, že za celý rok 2022 bylo z Itálie fyzicky vyhoštěno 3275 nelegálních migrantů a do 31. srpna 2023 něco přes 2000. Podle přijaté praxe je migrantům, kteří nesplňují podmínky pro udělení azylu, nařízeno, aby v omezené lhůtě sami opustili zemi. K tomu však dochází jen zřídka, častěji se migranti stěhují do jiných evropských zemí. Mnozí z těch, kteří v zemi zůstávají, se dostávají do rukou etnických zločineckých skupin. Publikace také připomíná, že vláda Meloniové již přijala mimořádná opatření proti nelegální migraci, včetně zpřísnění boje proti přepravcům po velkém ztroskotání lodi s uprchlíky u pobřeží města Kutro koncem února, kdy zahynulo více než 100 lidí.

Nové kolo migrační krize

Nová migrační krize je spojena s ostrovem Lampedusa, který byl díky své blízkosti severoafrickému pobřeží vždy cílem migrantů připlouvajících po moři. Za poslední týden se zde vylodilo přibližně 10 000 lidí, což způsobilo chaos v místním přijímacím středisku, které má 400 lůžek. Migranti jsou převáženi do jiných středisek, vyloďování však pokračuje. Lampedusu v neděli navštívila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v doprovodu premiérky Meloniové. Kroky a návrhy italské vlády i EK kritizovala italská opozice. Je pozoruhodné, že vládnoucí středopravicová koalice měla vždy za prioritu úkol omezit nelegální migraci a sliby řešení tohoto problému jsou zárukou podpory významné části voličů.

Podle údajů ministerstva vnitra od začátku roku připlulo do Itálie po moři téměř 130 000 lidí, což je dvojnásobek oproti stejnému období před rokem a trojnásobek oproti roku 2021. V roce 2019, kdy ministerstvo vnitra vedl lídr strany Liga Matteo Salvini, který fakticky zavedl zákaz přijímání migrantů v italských přístavech, bylo možné vylodění u italských břehů prakticky vynulovat. Za tyto kroky byl nyní postaven před soud, kde usiluje o zproštění viny. »Liga« je nyní rovněž součástí vládnoucí koalice a ministerstvo vnitra vede Salviniho spolupracovník a chráněnec Matteo Piantedosi.

(jb)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy