Týden s hudbou. Koncerty, opery, festivaly, streamy

Je tu konec září, začátek podzimu, Svatováclavský týden a na ten vám přinášíme nový Týden s hudbou, kde naleznete výběr z nejzajímavějšího, co se děje ve vašem okolí doplněné o televizní přenosy a zahraniční streamy.
Témata:Adam Viktora Ahmad Hedar Akademický sbor Žerotín Aleš Briscein Anna Paulová Augustin Hadelich Balázs Szabó Belfiato Quintet Bratislavské hudobné slávnosti Capella Ornamentata Česká filharmonie Český filharmonický sbor Český filharmonický sbor Brno Chuhei Iwasaki Collegium Marianum Collegium Technicum ČT art Czech Ensemble Baroque Czech Virtuosi Brno Daniel Matejča Daniel Raiskin Dennis Russell Davies Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf Dmytro Tkachenko Dresdner Philharmonie Emil Viklický Ensemble Inégal EuroArt Praha Filharmonie Bohuslava Martinů Filharmonie Brno Gabriela Eibenová Hudba na soutoku Jakub Čižmarovič Jakub Klecker Jan Mráček Jan Páleníček Jan Rozehnal Jan Souček Jan Talich Janáčkova filharmonie Ostrava Jiří Brückler Jiří Houdek Jiří Přibyl Jitka Čechová (1971) Jordana Palovičová Jozef Benci Julia Hagen Kchun Klášterní hudební slavnosti Komorní filharmonie Pardubice Krzysztof Urbański Lednicko-valtický hudební festival Lenka Cafourková Ďuricová Lípa Musica Lucie Hilscherová Lucie Kaňková Lukáš Vasilek Lukáš Vendl Marek Kozák Marián Lejava Marie Pochopová Markéta Janoušková Matyáš Novák Maxim Lando Mezinárodní hudební festival F. L. Věka Mezinárodní varhanní festival Ivana Sokola Michaela Káčerková Michelle Stern Mikuláš Koska Milan Paľa Moravská filharmonie Olomouc Moravský podzim OperaVision Paul Lewis Pavel Černý Pavel Haas Quartet Petr Nekoranec Petr Popelka Plzeňská filharmonie Polina Osetinskaja Prague Philharmonia Pražský filharmonický sbor Pražský komorní orchestr Richard Šeda Robert Kružík Róbert Pechanec Roman Válek Semjon Byčkov Severočeská filharmonie Teplice Simona Houda Šaturová Slovenská filharmónia Slovenský filharmonický zbor Stamicovo kvarteto Štátna filharmónia Košice Štátny komorný orchester Žilina Štefan Kocán Stöppler Elisabeth Sylva Čmugrová Symfonický orchestr Českého rozhlasu Tatiana Kanišáková Tomáš Františ Tomáš Kořínek TV Mezzo Václav Petr Vitali Alekseenok Vladimír Roubal Volodymyr Sirenko Yurii Strakhov Національний Симфонічний Оркестр України
BelfiatoQuintet (foto Adéla Havelková)
BelfiatoQuintet (foto Adéla Havelková)

Praha

V rámci komorního cyklu PKF – Prague Philharmonia vystoupí 25. září od 19:30 hodin dechový Belfiato Quintet s hostem Petrem Nekorancem. Zazní aranžmá Amerického kvartetu, op. 96 Antonína Dvořáka, výběr ze Zápisníku zmizelého Leoše Janáčka, světová premiéra Dechového kvintetu č. 2 Concerto da camera Jaroslava Pelikána a Dechový kvintet, op. 10 Pavla Haase.

Český filharmonický sbor Brno a Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Petra Popelky uvede v pondělí 25. září od 20:00 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina Koncert pro klavír a orchestr č. 1 d moll, op. 15 Johannese Brahmse (sólista Paul Lewis), symfonickou báseň De profundis, op. 67 Vítězslava Nováka a Te Deum, op. 103 Antonína Dvořáka (sólisté Simona Šaturová a Jozef Benci).

V úterý 26. září od 9:30 a 11:00 hodin v Atriu na Žižkově vystoupí zpěvačka Kateřina Steinerová a kytarista Martin Adamovský s československými a americkými swingovými melodiemi.

V úterý 26. září od 19:30 hodin uvedou v sále Novoměstské radnice klavírista Marek Kozák, violoncellista Václav Petr a barytonista Ahmad Hedar díla Sergeje Vasiljeviče Rachmaninova.

V úterý 26. září zahajuje festival Euroart. Od 19:30 hodin v Sále Martinů vystoupí kontrabasista Jiří Hudec a Stamicovo kvarteto. Zazní Smyčcový kvartet č. 2, op. 39 Josefa Bohuslava Foerstera, Suita drammatica Jana Hanuše a Smyčcový kvintet G dur, op. 77 Antonína Dvořáka.

Česká filharmonie se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem tento týden zahajuje sezónu 2023/2024. Zahajovací koncert sezóny se uskuteční ve středu 27., ve čtvrtek 28. a v pátek 29. září od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina. Z díla Antonína Dvořáka zazní koncertní předehra V přírodě, op. 91, Koncert pro housle a orchestr a moll, op. 53 (sólista Augustin Hadelich) a Symfonie č. 8 G dur, op. 88. Středeční koncert přenáší ČT Art, páteční TV Mezzo.

PKF – Prague Philharmonia vystoupí ve středu 27. září do 19:30 hodin v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce s dirigentkou Nikol Kraft. Z díla Wolfganga Amadea Mozarta zazní předehra z opery Il Rè Pastore K 208, Koncert pro housle a orchestr č. 4 D dur K 218 (sólista Daniel Matejča), předehra k opeře Der Schauspieldirektor a Koncert pro klavír a orchestr č. 24 c moll K 491 (sólista Matyáš Novák).

Pražský filharmonický sbor (foto Tomáš Krist)
Pražský filharmonický sbor (foto Tomáš Krist)

V pátek 29. září od 19:30 hodin v paláci Žofín zahajuje Pražský filharmonický sbor se sbormistrem Lukášem Vasilkem již 89. koncertní sezónu. Spoluúčinkuje PKF – Prague Philharmonia s dirigentem Dirkem Kaftanem a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu (sbormistryně Věra Hrdinková) a sólisté Lucie Hilscherová (alt), Aleš Briscein (tenor), Jiří Brückler (baryton) a Štefan Kocán (bas). Zazní Rorando coeli Jana Campana Vodňaského, Notturno I., II. a III. Josefa Myslivečka, Koncert pro housle a orchestr č. 5 A dur K 219 Wolfganga Amadea Mozarta (sólista Jan Mráček) a První Valpuržina noc Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

V sobotu 30. září od 20:00 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina vystoupí Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Yalchinem Adigezalovem. Zazní Koncert pro flétnu D dur Carla Reineckeho (sólistka Sohee Kim), Koncert pro housle a orchestr e moll, op. 64 Felixe Mendelssohna-Bartholdyho (sólistka Maria Solozobova) a Symfonie č. 9 e moll, op. 95 Z Nového světa Antonína Dvořáka.

V sobotu 30. září od 19:30 hodin v Galerii HAMU uvedou HAMUAteliér 90 a spolek Pontes musici mimořádný koncert k poctě Marka Kopelenta – skladatele, který nás ve svých devadesáti letech letos opustil. Nadčasová postava zpěvačky v podání Ireny Troupové se po svém vyrovnává s pokřiveným viděním světa mocipána (Dušan Sitek) a spolu s ostatními nás provází příběhem, který se mohl odehrát před 300 lety, v komunistickém Československu anebo třeba dnes… Příběh rezonuje jak s vlastním osudem skladatele, s historickými osobnostmi i se současnými starostmi každého z nás. 

V neděli 1. října od 19:00 hodin v kostele sv. Vavřince v Hellichově ulici zazpívá Simona Šaturová a účastníci jejích pěveckých kurzů za doprovodu Róberta Pechance.

V neděli 1. října od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina PKF – Prague Philharmonia vystoupí s dirigentem Christophem Mathiasem Muellerem. Zazní Předehra v italském stylu D dur D 590 Franze Schuberta, Koncertantní symfonie Es dur K 297b Wolfganga Amadea Mozarta (sólisté Jan Souček, Jan Brabec, Tomáš Františ a Mikuláš Koska), Nokturno H dur, op. 40 Antonína Dvořáka a Symfonie D dur Jana Václava Huga Voříška.

Brno

V neděli 1. října bude zahájen festival Moravský podzim. V 19:00 hodin v Janáčkově divadle Filharmonie Brno a Slovenský filharmonický sbor (sbormistr Jan Rozehnal) s dirigentem Dennisem Russellem Daviesem uvede v české premiéře Zpěv ducha divokého lesa Anthonyho Philipa Heinricha, Fantazii c moll pro klavír, sbor a orchestr, op. 80 Ludwiga van Beethovena (sólistka Polina Osetinskaja), v další české premiéře Credo Arvo Pärta a na závěr Promethea, op. 60 Alexandera Nikolajeviče Skrjabina.

Ostrava

Collegium Marianum (foto Petr Dyrc)
Collegium Marianum (foto Petr Dyrc)

V opavském kostele sv. Václava ve středu 27. září od 19:00 hodin bude uvedena opera s loutkami Georga Friedricha Händela Acis a Galatea HWV 49a v podání Collegia Marianum.

Na závěrečném koncertu ve čtvrtek 28. září od 18:00 hodin v katedrále Božského Spasitele v Ostravě centru vystoupí Janáčkova filharmonie Ostrava s dirigentem Robertem Kružíkem, Českým filharmonickým sborem Brno (sbormistr Petr Fiala) a sólisty Kristýnou Fialovou (viola), Kateřina Kněžíková (soprán), Jarmila Vantuchová Balážová (mezzosoprán), Richard Samek (tenor) a Jozef Benci (bas). Zazní Stabat Mater Petra Fialy a Glagolská mše Leoše Janáčka.

Olomouc

V úterý 26. září od 19:30 hodin vystoupí v Červeném kostele houslistka Markéta Janoušková. Zazní sólové houslové skladby Johanna Sebastiana Bacha, Paula Hindemitha, Georga Philippa Telemanna a Sergeje Prokofjeva.

Ve středu 27. září od 19:00 hodin v Redutě připomene Moravská filharmonie Olomouc s dirigentkou Emou Javorovou 75. narozeniny Emila Viklického, který se představí jako skladatel i sólista. Z díla Leoše Janáčka zazní Suita pro smyčce a Adagio a z díla jubilanta Blázni, milenci a básníci a Concerto Ala Moana pro basklarinet, klavír a komorní orchestr (spoluúčinkuje Pavel Hrubý).

V sobotu 30. září od 20:00 hodin v kostele sv. Jiří v Panenském Týnci se uskuteční projekt Purgatio Duo Kchun s videoartem Rudolfa Živce.

V neděli 1. října od 19:00 hodin v kapucínském kostele Zvěstování Páně Gabriela Eibenová, Lenka Cafourková Ďuricová, Václav Karel Jeřábek a Capella Ornamentata s uměleckým vedoucím Richardem Šedou uvedou Cantiones sacrae Vendelína Huebera.

Ostatní regiony Čech

Ve středu 27. září od 18:00 hodin vystoupí v kostele sv. Michaela archanděla v Rokytnici nad Jizerou varhaník Vladimír Roubal.  

Kchun (foto Lukáš Pelech)
Kchun (foto Lukáš Pelech)

Ve středu 27. září od 19:00 hodin v liberecké Nové synagoze v rámci festivalu Lípa Musica vystoupí duo Alter Ego Davida Orlowského (klarinet) a Davida Bergmüllera (loutna). Kromě skladeb sólistů zazní skladby Henryho Purcella, Johna Dowlanda, Thomase Prestona a dalších.

Ve středu 27. září od 19:00 hodin v plzeňské Velké synagoze vystoupí Plzeňská filharmonie se svým šéfdirigentem Chuheiem Iwasakim. Zazní Orawa Wojcecha Killara, Cikán Maurice Ravela (sólistka Olga Alicja Osmolińska), koncertní předehra Hebridy, op. 26 Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Komorní symfonie, op. 110a Dmitrije Šostakoviče.

Ve čtvrtek 28. září od 17:00 hodin v kostele sv. Václava v Dobrušce na festivalu F. L. Věka vystoupí Ensemble Inégal s uměleckým vedoucím Adamem Viktorou. Zazní výběr z Loutny české Adama Václava Michny z Otradovic.

Ve čtvrtek 28. září od 18:00 hodin v kostele sv. Štěpána v Mýtě zahraje varhanice Marie Pochopová.

Ve čtvrtek 28. září od 18:00 hodin kostele sv. Jakuba Většího v České Kamenici vystoupí varhaník Pavel Černý.

Ve čtvrtek 28. září od 19:00 hodin v Městském divadle v Novém Boru zazní na festivalu Lípa Musica Svatováclavský koncert Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem a sólistou Janem Talichem a dalšími sólisty Jitkou Čechovou (klavír), Jiřím Houdkem (trubka) a Janem Páleníčkem (violoncello). Zazní Grand Rondeau Concertant pro klavírní trio a orchestr, op. 25 Jana Václava Hugo Voříška, Koncert pro klavír, trubku a smyčcový orchestr č. 1, op. 35 Dmitrije Šostakoviče a Dvojkoncert pro housle, klavír a komorní orchestr d moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Komorní filharmonie Pardubice (zdroj Komorní filharmonie Pardubice)
Komorní filharmonie Pardubice (zdroj Komorní filharmonie Pardubice)

V sobotu 30. září od 19:00 hodin v kostele sv. Jiří ve Strážově vystoupí houslistka Kristýna Prančlová a varhaník Jakud David Smešný.

V sobotu 30. září od 19:30 hodin v českobudějovickém kostele sv. Rodiny na festivalu Hudba na soutoku vystoupí portugalský Iberian Ensemble.

V neděli 1. října od 14:00 hodin na zámku v Louňovicích pod Blaníkem zazní přednáška Adama Viktory Jan Dismas Zelenka – známý, neznámý.

V neděli 1. října od 17:00 hodin v klášterním kostele Narození Páně v Opočně na Festivalu F. L. Věka vystoupí varhaník Ireneusz Wyrwa a violoncellistka Alena Šístková. Zazní díla Sebastiána Aguilery de Heredia, Tarquinia Merula, Jana Pieterszoona Sweelincka, Dietricha Buxtehudeho, Johanna Sebastiana Bacha, Györgyho Ligetiho, Johanna Jacoba Frobergera, Domenica Zipoliho a Geogra Muffata.

V neděli 1. října od 17:00 hodin v bazilice Nanebevzetí panny Marie ve Žďáru nad Sázavou zahraje varhanice Michaela Káčerková.

V neděli 1. října od 17:30 hodin v kostele sv. Jana Křtitele v Dolních Hbitech vystoupí varhaník Lukáš Vendl.

Ostatní regiony Moravy a Slezska

V pondělí 25. září od 19:00 hodin v kamenném sále Muzea Vysočiny Třebíč vystoupí Czech Ensemble Baroque s Romanem Válkem a uvede dílo Klingende Geographie Georga Philippa Telemanna.

Czech Ensemble Baroque (zdroj Czech Ensemble Baroque)
Czech Ensemble Baroque (zdroj Czech Ensemble Baroque)

V zámečku Pohansko v pátek 29. září od 18:00 hodin uvedou američtí sólisté houslistka Michelle Stern a klavírista Maxim Lando v rámci Lednicko-valtického hudebního festivalu díla Francise Poulenca, Lowella Liebermanna, Leoše Janáčka, Arthura Footeho a Nikolaje Kapustina.

V pátek 29. září od 19:00 hodin v kostele sv. Mořice v Kroměříži zazní Requiem d moll Wolfganga Amadea Mozarta v podání Lucie Kaňkové, Sylvy Čmugrové, Tomáše Kořínka, Jiřího Přibyla, Akademického sboru Žerotín a Czech Virtuosi pod taktovkou Jaromíra Krygela.

V sobotu 30. září od 19:00 hodin v zámecké jízdárně v Lednici v rámci Lednicko-valtického hudebního festivalu ukrajinští pěvci Daria Kolisan a Yurii Strakhov s americkým klavíristou Maximem Landem uvedou árie Wolfganga Amadea Mozarta, Vladimira Horowitze, Gaetana Donizettiho, Mykoly Lysenka, Stanisława Moniuszka a dalších.

V sobotu 30. září do 19:00 hodin v Divadle Šumperk v rámci Klášterních hudebních slavností vystoupí klarinetistka Anna Paulová a Pražský komorní orchestr. Zazní Clarinettino, op. 11 Ondřeje Kukala, Symfonie č. 21 A dur K 134 a Koncert pro klarinet a orchestr A dur K 622 Wolfganga Amadea Mozarta.

V neděli 1. října od 19:00 hodin v bazilice na Velehradě na koncertě k poctě arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana vystoupí Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou Františka Macka. Spoluúčinkuje Pěvecký sbor Stojanova gymnázia na Velehradě. Zazní díla Františka Macka a Symfonie č. 4 Romantická Antona Brucknera.

Slovensko

Volodymyr Sirenko (zdroj Slovenská filharmonie)
Volodymyr Sirenko (zdroj Slovenská filharmonie)

V pondělí 25. září od 19:30 hodin vystoupí na Bratislavských hudebních slavnostech v Koncertní síni SF Národní symfonický orchestr Ukrajiny s dirigentem Volodymyrem Sirenkem. Zazní Finlandia, op. 26 Jeana Sibelia, Koncert pro housle a orchestr č. 1 g moll, op. 26 Maxe Brucha (sólista Dmytro Tkachenko), symfonická báseň Grazyna Borise Ljatošinského a symfonická poema Mazeppa Franze Liszta.

V úterý 26. září od 19:30 hodin vystoupí v Koncertní síni SF sourozenci klavíristé Arthur a Lucas Jussenovi. Zazní díla Wolfganga Amadea Mozarta, Franze Schuberta, Maurice Ravela, Clauda Debussyho a Sergeje Rachmaninova.

Ve středu 27. září od 19:00 hodin v seminárním kostele sv. Antonína Paduánského v Košicích vystoupí se svým varhanním recitálem Balázs Szabó s díly Johanna Sebastiana Bacha.

Ve středu 27. září od 19:30 hodin vystoupí v Malé koncertní síni SF Pavel Haas Quartet se smyčcovými kvartety Josefa Suka, Ericha Wolfganga Korngolda a Antonína Dvořáka.

Ve čtvrtek 28. září od 19:00 hodin v košickém Domě umění vystoupí Collegium Technicum se sbormistryní Tatianou Kanišákovou a Státní filharmonie Košice s dirigentem Jakubem Kleckerem u příležitosti čtyřicátého výročí sboru. Sólové party zpívají Michaela Várady a Martin Gurbaľ. Zazní Missa pro iuventute Ivana Hrušovského, Magna est vis veritatis. Angelum pacis Michael Zdeňka Lukáše, V domu Otca mojevo Juraje Hatríka, v premiéře Tripty Ľubice Čekovské a po přestávce Contagio Amoris Norberta Bodnára.

Ve čtvrtek 28. září od 19:30 hodin v Koncertní síni SF Slovenská filharmonie pod taktovkou Daniela Raiskina, Slovenský filharmonický sbor se sbormistrem Janem Rozehnalem a sólisté Evelina Dobračeva, Andrei Zhilikhovsky, Dmytro Popov, Peter Mikuláš, Vladimír Chmelo, Terézia Kružliaková a další koncertně uvedou operu Petra Iljiče Čajkovského Jolanta.

V pátek 29. září od 18:30 hodin v Dřevěném artikulárním a poté v Novém evangelickém kostele v Kežmaroku varhaník Balázs Szabó. Zazní díla Johanna Sebastiana Bacha, Juana Bautisty Josého Cabanillese, Justina Heinricha Knechta. Druhá část večera pak nechá zaznít Suitě e moll, op. 16 Maxe Regera.

V sobotu 30. září od 19:00 hodin v kostelích města Košic zazní varhanní maraton na závěr Mezinárodního varhanního festivalu Ivana Sokola. Vystoupí varhaníci František Beer, Juraj Křemen a Tomáš Mihalik.

Balázs Szabó (zdroj Mezinárodní varhanní festival Olomouc)
Balázs Szabó (zdroj Mezinárodní varhanní festival Olomouc)

V sobotu 30. září od 19:30 hodin v Koncertní síni SF vystoupí Drážďanská filharmonie pod taktovkou Krzysztofa Urbańského. Zazní Orawa Wojciecha Killara, Koncert pro violoncella a orchestr č. 1 a moll, op. 33 Camilla Saint-Saënse (sólistka Julia Hagen) a Symfonie č. 4 f moll, op. 36 Petra Iljiče Čajkovského.

V neděli 1. října od 16:00 hodin v malé koncertní síni SF vystoupí klavíristé Jordana Palovičová a Jakub Čižmarovič. Zazní díla Petera Machajdíka, Ľuboše Bernátha, Eugena Suchoně, Dušana Martinčeka, Dezidera Kardoše, Jevgenije Iršaie a Jána Cikkera.

V neděli 1. října od 19:30 hodin ve Stľpové síni vystoupí Státní komorní orchestr Žilina s dirigentem Mariánem Lejavou. Zazní Sarkasmy Ilji Zeljenky, Koncert pro housle a orchestr, op. 15 Jána Zimmera (sólista Milan Paľa) a Symfonie C dur Georgese Bizeta.

Streamy a televizní přenosy

Česká filharmonie se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem tento týden zahajuje sezónu 2023/2024. Zahajovací koncert sezóny se uskuteční ve středu 27., ve čtvrtek 28. a v pátek 29. září od 19:30 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina. Z díla Antonína Dvořáka zazní koncertní předehra V přírodě, op. 91, Koncert pro housle a orchestr a moll, op. 53 (sólista Augustin Hadelich) a Symfonie č. 8 G dur, op. 88. Středeční koncert přenáší ČT Art, páteční TV Mezzo.

Od pátku 29. září sledujte na serveru OperaVision stream opery Panna Orleánská Petra Iljiče Čajkovského v inscenaci Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf Duisburg. Pod taktovkou Vitaliho Alekseenoka a v režii Elisabeth Stöppler zpívají Maria Kataeva, Sami Luttinen, Aleksandr Nesterenko, Sergej Khomov, Luiza Fatyol, Thorsten Grümbel, Evez Abdulla, Richard Šveda, Beniamin Pop, Johannes Preißinger, Žilvinas Miškinis a Mara Guseynova.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments