Hlavní obsah

Mexický film ukazuje násilí v armádě. Realita je ještě horší, říká hvězda

Foto: John Moore, Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Mexiku vznikl film, jenž poukazuje na problémy a násilí, které jsou v armádě rozšířené. Podle prezidenta jde ale o kampaň. Armáda naopak kadety nutí zhlédnout jiný film s podobným názvem, jenž ozbrojené složky vyzdvihuje.

Článek

Mexická národní garda nabádá své vojáky, aby šli na Héroes. Jde o burcující vlastenecký film o americké invazi v 19. století. Snaží se tak zřejmě přehlušit film s podobným názvem, Heroico, který o ozbrojených silách podává mnohem méně lichotivý obraz, píše britský deník The Guardian.

Héroes vypráví o dětských hrdinech, šesti kadetech, kteří odmítli ustoupit a místo toho bojovali na život a na smrt. Poslední z nich údajně skočil z hradeb a držel mexickou vlajku, aby zabránil jejímu ukořistění.

Naproti tomu v kontrastu Heroico vypráví o kadetovi, který se přihlásí do vojenské školy a je vystaven fyzickému i psychickému týrání, aby se z něj stal dobrý voják. Film ukazuje diskriminaci, zneužívání, násilí, obtěžování a korupci, kterým čelí kadeti a členové armády.

Film je přirovnáván k filmu Full Metal Jacket Stanleyho Kubricka, v němž se američtí rekruti cvičení pro válku ve Vietnamu psychicky zhroutí.

Vojenská škola Heroico je však skutečné místo a film je založen na skutečných výpovědích. Hlavní herec Santiago Sandoval je sám bývalým kadetem. „To, co se děje ve filmu, je jen zlomek toho, co se děje ve skutečnosti,“ řekla hvězda v rozhovoru pro Fórmula Noticias.

V rozhovoru pro Animal Político režisér Zonana vysvětluje, že tento film vznikl z potřeby pochopit a analyzovat násilí v zemi. A k tomu je nutné mluvit i o násilí v armádě.

Od uvedení filmu se objevily videoklipy, které údajně ukazují zneužívání na vojenských akademiích. Na povrch vyšly také snímky obrazovek z komunikace přes WhatsApp, v nichž se zdálo, že velitelé národní gardy nabádají své podřízené ke sledování vlasteneckého filmu Héroes.

K publicitě filmu přispělo několik významných kritiků vlády, včetně Denise Dresserové, politické analytičky s miliony příznivců na internetu. Ti tvrdí, že film je nezbytným vhledem do fungování armády, protože současná administrativa předává této instituci stále větší množství odpovědnosti a peněz.

Mexické ozbrojené síly nyní hrají větší roli v oblasti vnitřní bezpečnosti a mimo jiné dohlížejí na velké infrastrukturní projekty, rozvoj cestovního ruchu a správu cel. „Film otevírá černou skříňku, kterou je vojenské vzdělávání. Vede nás k otázce, zda se musíme chránit před těmi, kteří nás údajně chrání,“ napsala Dresserová.

Prezident Andrés Manuel López Obrador obhajoval větší roli armády v civilním životě tím, že to pomůže v boji proti korupci. Sám se však k samotnému filmu nevyjádřil. Nicméně uvedl, že jde o „pomlouvačnou kampaň“ proti ozbrojeným silám.

Armáda k filmu nevydala žádné veřejné prohlášení.

Reklama

Související témata:

Doporučované