Romy nahnali do řeky, aby se utopili: Třicet let od první rasové vraždy v České republice

Policisté ze soudní síně vyvedli skinheadského narušitele (10. 8. 1998).

Třicet let od první rasové vraždy v České republice

Už třicet let uběhlo od okamžiku, kdy detektivové v Česku museli poprvé řešit vraždu s rasovým motivem. Místem činu se stal jihočeský Písek. Dav skinheadů, kteří měli ve městě sraz, tehdy pod pohrůžkou smrti nahnal skupinku mladých Romů do řeky Otavy. Tři mladíci se dokázali dostat na břeh. Tehdy sedmnáctiletý Tibor Danihel ale takové štěstí neměl. Od jeho smrti v neděli uplynulo třicet let. Redakce CNN Prima NEWS přináší děsivý příběh v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Chladná voda řeky Otavy brala čtveřici mladíků rychle síly. Strach ze smrti jim paradoxně bránil přiblížit se k břehu. Na něm totiž stál dav mužů s vyholenými hlavami. Měli boxery, tyče a další zbraně. Část na mladíky pokřikovala výhružky, někteří se topícím chlapcům jen vysmívali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Faráři zasekl Kazda do hlavy sekeru a lovil taxikáře. Později prosil o odpuštění

Když začali Romové v řece plavat k opačnému břehu, zjistili, že ani tam je záchrana nečeká. Na opačné straně Otavy se objevila další skupinka skinheadů. Nebylo úniku. Nejmladší Tibor začal polykat chladnou vodu.

Skinheadi si přijeli pro krev

Jihočeští skinheadi si svůj sraz v Písku naplánovali na 24. září roku 1993. Přijely jich desítky. Ke skupinkám z Českých Budějovic nebo Tábora se přidali i písečtí nebo příbramští extremisté s jediným cílem. Najít a zbít některé z Romů, kteří v tu dobu v Písku žili. Pochodovali městem a vykřikovali rasistická hesla. Ozbrojeni byli baseballovými pálkami, boxery, řetězy a dalšími podobnými zbraněmi. Dlouho nemohli žádnou skupinku, které by se postavili, objevit. Až na městském ostrově si všimli čtveřice mladíků.

Tibor Danihel trávil volný čas nejraději v píseckých ulicích. Nebyl to bezproblémový chlapec. Sedmnáctiletý mladík rád experimentoval s drogami. S dalšími třemi Romy propadl čichání toluenu. Ukrytí za starou budovou na městském ostrově mysleli, že budou mít na zkoušení účinků drogy dostatek klidu. To se ale zmýlili. Když si jich skinheadi všimli, vyděšení mladíci neměli kam z ostrova utéct. Věděli, že se desítkám ozbrojených skinheadů mohou jen velmi těžko ubránit. V poslední chvíli jednoho z Romů napadlo, že když nemohou utéct, zkusí z ostrova odplavat do bezpečí. Začalo se schylovat k tragédii.

Skinheadi si bezmocnou situaci mladých Romů dokázali vychutnat podle svého. Rozdělili se na dvě skupiny a každá z nich obsadila jeden z břehů Otavy. Mladíci byli v chladné vodě v pasti. Muži s vyholenými hlavami a do jednoho se zakrytými obličeji na ně zatím pokřikovali výhružky a bavili jeden druhého poznámkami o tom, že naučí Romy plavat. Pokaždé, když chlapci doplavali k jednomu z břehů, nezbývalo jim nic jiného než se otočit a pokoušet se dostat na druhý, co nejdál od rozzuřeného davu.

Nakonec se jim to podařilo, ale ne všem. Nejmladší Tibor, který měl druhý den oslavit osmnácté narozeniny, ztrácel síly rychleji než jeho kamarádi. Zatímco oni se dokázali dostat na pevnou zem, jemu se to nepodařilo. Nejprve Tibor zmizel pod hladinou a později už mu nikdo nedokázal pomoci. Svědků, kteří mohli zasáhnout, bylo přitom v okolí ostrova dost. Kolem Otavy procházeli obyvatelé Písku, znedaleka dění na březích řeky sledovali dokonce rakouští hokejisté, kteří v jižních Čechách byli na soustředění.

Vražda, nebo klukovina?

Pro policisty to nebyl snadný případ. Najít většinu z účastníků srazu ještě zvládli snadno, určit z desítek skinheadů ty, kteří se přímo podíleli na nahnání mladých Romů do řeky, ale bylo o mnoho složitější. Nakonec se jim to podařilo.

Tehdejší soudci ale nesdíleli přesvědčení píseckých Romů, že šlo o vraždu. Poprvé v soudní síni zazněly hlavně zprošťující rozsudky. Z osmnácti obžalovaných si pouze dva vyslechli rozhodnutí o podmíněných trestech. Zbylí vyvázli bez trestu. Skinheadi se navíc tehdy v soudní síni vysmívali pozůstalým, což těžce nesla hlavně matka Tibora Danihela. Ta zemřela jen pár měsíců po smrti svého syna a konečného verdiktu se nedočkala. Případ se několikrát vracel vyšetřovatelům, měnili se státní zástupci a o trestech rozhodovalo několik různých soudců. Nakonec česká justice potrestala trojici skinheadů tresty ve výši od šesti a půl roku do osmi let odnětí svobody.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zemřel poslední velký boss sicilské mafie. Spravedlnosti se vyhýbal téměř do konce života

Tagy:
smrt Romové vražda utonutí Česko Písek Otava Zvlášť závažné zločiny skinheads Tibor Danihel