Hlavní expozice podzimní Flory Olomouc bude mít tvar Československa

foto Podzimní etapa výstavy Flora Olomouc - Hortikomplex představila výpěstky českých a moravských zemědělců, 29. září, Olomouc. Hlavní expozice v pavilonu A připomíná letošní 200. výročí narození Gregora J. Mendela, zakladatele genetiky. Výstava pokračuje do 2. října.

Olomouc - Československou republiku připomene svým tvarem výzdoba hlavní expozice podzimní výstavy ovoce a zeleniny Flora Olomouc-Hortikomplex, kterou od 5. do 8. října ožije Výstaviště Flora v Olomouci. Součástí výstavy budou zahradnické trhy, na které dorazí více než 120 prodejců, festival gastronomie a nápojů Olima i mezinárodní včelařská výstava Hanácká včela. Novinářům to řekla ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Podzimní etapu výstavy Flora Olomouc-Hortikomplex každoročně navštíví zhruba 20.000 lidí.

"Středobodem hlavní expozice bude Československá republika osázená skutečnými stromy a prozářená floristickou výzdobou. Po bocích pavilonu a nad hlavami návštěvníků bude prostor pro prezentaci špičkových zemědělských výpěstků od českých, moravských i slovenských producentů ovoce a zeleniny," uvedla Fuglíčková, podle které hlavní expozice připomene letošní 30. výročí rozdělení Československa i společné kořeny obou národů.

Mapa Československa vytvořená pomocí stromů, keřů, květin a travin zabere většinu plochy pavilonu A a bude mít několik výškových úrovní, které budou symbolizovat horstvo. Hlavní řeky připomenou modré lavičky. Nad mapou budou zavěšeny čtyři tzv. lustry hojnosti s ovocem a zeleninou od českých a slovenských pěstitelů. "Čtyři proto, že symbolizují Čechy, Moravu, Slezsko a Slovensko," podotkl florista Zdeněk Kupilík, který hlavní expozici vytvoří s kolegyní Pavlínou Švecovou.

Součástí hlavní expozice bude téměř 30 tun tuzemské zeleniny a ovoce, 4500 řezaných i hrnkových květin a pět desítek stromů. "Tento jedinečný svět plný barev, vůní a světla bude existovat pouhé čtyři dny. Pro návštěvníky je to příležitost udělat si neopakovatelné fotografie," řekl mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček. V předsálí hlavního pavilonu A budou stánky s ovocem a zeleninou od tuzemských pěstitelů.

Souběžný festival gastronomie a nápojů Olima 2023 zahrnuje soutěž kuchařů a cukrářů Gastro Olomouc Olima Cup či mezinárodní Grand Prix ovocných destilátů Flora košt. "Návštěvníci se letos mohou těšit na více než 300 vzorků kvalitních destilátů," dodal Poláček.

V souvislosti s podzimní výstavou Flora Olomouc uspořádá výstaviště ve spolupráci s předními českými floristy od 5. do 15. října akci Rozkvetlé památky. Týmy floristů své umění letos předvedou v trojici olomouckých kostelů, a to v barokním chrámu sv. Michala, gotickém kostele sv. Mořice a v Husově sboru postaveném v neoklasicistickém slohu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 22.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je středa 22. května 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď