Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Gymnázium Karviná oslavilo velkolepě své 70. výročí. Dojemných setkání byla spousta

Karviná |

Gymnázium Karviná oslavilo se svými studenty, absolventy a současnými i bývalými pedagogy své jubilejní 70. výročí.

Oslava 70. výročí karvinského gymnázia se konala v sobotu 16. září a gratulantů z řad studentů, absolventů i současných a bývalých kantorů školy se sešlo bezmála dva tisíce.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "My jsme oslavy pojali jako setkání, setkávání našich absolventů, nabízíme ten prostor, aby přišli, zavzpomínali, potkali své kantory, prohlédli si školu, která jim je k dispozici od dnešního poledne až do večerních hodin, snažíme se udělat maximum, aby se tady cítili maximálně dobře.”

Gymnázium Karviná má k dnešnímu dni 7105 absolventů. Mnozí z nich sem na setkání přijeli z velké dálky.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Z těch absolventů přijíždějí z celé republiky, protože absolventi karvinského gymnázia jsou rozeseti po celé republice a mnoho z nich se uchytilo úspěšně i v zahraničí. Máme dokonce zaměstnance světové banky, mezinárodního měnového fondu, takže ta paleta těch úspěšných je velmi široká."
Andrea Babišová (ANO), poslankyně Poslanecké sněmovny PČR, absolventka Gymnázia Karviná: "Na karvinské gymnázium a na mé spolužáky velmi ráda vzpomínám a každých pět let se scházíme, takže doufám, že i dnes se nás tady pár sejde.” 
Zdeněk Jelínek, ředitel ZŠ a MŠ Cihelní, absolvent Gymnázia Karviná: "Vzpomínky na školu jen ty nejlepší, protože tohle byla asi nejlepší etapa mého života, Gymnázium Karviná je moje srdcová záležitost.” 

Mezi gratulanty nechyběli ani zástupci zřizovatele, MSK a také vedení města, které gymnázium podporuje.

Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MSK: "Žáci, kteří přijdou do gymnázia, tady dostanou kvalitní nálož, uplatní se v dalším vzdělávání hlavně na vysokých školách. Doufám, že se karvinskému gymnáziu bude i nadále dařit, že bude vytvářet kvalitní klima ve škole jak pro žáky a vše půjde dopředu jako dnes.” 
Jan Wolf (ČSSD), primátor Karviné: "Absolventi, kteří vycházejí, mnoho z nich odchází do světa, nabývá zkušenosti a mnozí se pak ale vracejí zpátky a to je to, co může Karvinou potkat. Já bych jim chtěl popřát dalších 70 let nadaných studentů, ať jsou všichni zaměstnanci spokojeni a tu práci, kterou dělají, dělají rádi.” 
Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Chtěl bych také poděkovat našemu zřizovateli, MSK, myslím si, že se o nás stará velmi dobře a také bych chtěl zmínit město Karviná, protože s městem máme velmi dobré vztahy, které jsou založeny na důvěře a spolupráci, která je docela intenzivní.” 

Gymnázium Karviná má pevné a hluboké kořeny, je školou vyhledávanou a úspěšnou.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Gymnázium hledí s hrdostí a pokorou do budoucnosti, protože ta práce kantorská není jednoduchá, je to zavazující a chceme navazovat i na naše předchůdce a bývalé kolegy, kteří se tady sešli v hojném počtu a je to fajn s nimi zavpozmínat.”

Na léta strávená na škole s námi někteří rádi zavzpomínali, třeba bývalý ředitel školy Bohumil Vévoda.

Bohumil Vévoda, bývalý ředitel Gymnázia Karviná: "Na gymnáziu v Karviné jsem strávil 30 let, 27,5 roku jako ředitel školy, to je dohromady 10042 dnů, to je rekord, který historicky byl a za tu dobu se škola výrazně změnila. Poznáváme se kompletně všichni, je to překvapivé, přeci jen za ty roky měníme vizáž, já to vidím na sobě, když se podívám do zrcadla a mám brýle a vidím ty změny a přesto jsme se všichni poznali, tak je to krásné."
Leopold Sedlář, bývalý kantor Gymnázia Karviná: "Byl jsem potěšen, dokonce mě i někteří poznali, tak to bylo dojemné. Jak dlouho jsem byl spojený se školou? Od roku 1965 do roku 2005 a nikde mi nebylo tak dobře, jako tady.Já jsem ale taky nikde jinde nebyl.” 

Na setkání dorazila i bývalá kantorka Zdeňka Marková. Matematiku a fyziku na škole učila 40 let.

Zdeňka Marková, bývalá kantorka Gymnázia Karviná: "Ona je jiná, ona je celá přestavená, je to tu pěknější než to bylo, vzpomínky se mi vrací spíš když vidím ty lidi než tu školu.” 

V některých třídách byly pro vzpomínání vystaveny fotografie dřívějších ročníků a také tabla různých velikostí. A krásná vzpomínka čekala na absolventy i v učebně fyziky.

Andrea Pieczonková, kantorka Gymnázia Karviná: "Nás s kolegyněmi napadlo vzít kalendář a podívat se od roku 1953 na všechny matematiky a fyziky, kteří tady učili. Našli jsme všechna jména, dokonce se podařilo najít u některých fotografie a naše žačky nakreslily portréty včetně karikatur a pro naše kolegy, spolužáky jsme připravili tuto výstavku.” 
anketa: absolventi Gymnázia Karviná: "Rok 2004 jsme maturovali a vzpomínáme na to, proto jsme tady, bylo to všechno super.” "Hodně dávno jsem maturoval, před 40 lety to je letos. Byly to krásné roky. Měli jsme velmi komunikativní třídu, stýkáme se dodnes."



Po celou dobu oslav probíhal na pódiu i hudební program, nechyběl Permoník, jehož velká část patří mezi studenty gymnázia, přítomné pobavila i karvinská skupina Ajdontker a oslavu ukončily slovenská skupina No name, Petr Šiška se skupinou Legendy se vrací a karvinská kapela Furtlajf.

Nahlásit chybu


K tématu

Studenti karvinského gymnázia vyučovali své vrstevníky

2. dubna 2024 17:00 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Studenti karvinského gymnázia dostali od svých kantorů nabídku, která se jen tak neodmítá. Mohli si na vlastní kůži vyzkoušet roli pedagogů a spolužáky učit v hodinách třeba matematiky nebo angličtiny.

Studenti karvinského gymnázia si vyzkoušeli roli kantorů

2. dubna 2024 16:04 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Studenti karvinského gymnázia dostali od svých kantorů nabídku, která se jen tak neodmítá. Mohli si roli pedagogů sami vyzkoušet na vlastní kůži a spolužáky učit v hodinách třeba matematiky nebo angličtiny. Jak to dopadlo a jestli jejich výuka ostatní zaujala, se dozvíte v našem prvním příspěvku.

Umělá inteligence, badatelství i formativní hodnocení. Festival inspiroval učitele ve vzdělávání

11. září 2023 11:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Jak může ve vzdělání pomoci umělá inteligence nebo jak správně motivovat děti k výuce. Nejen tato témata se probírala na dalším ročníku Festivalu inspirace v přírodních vědách ve Frýdku-Místku. Ten pravidelně inspiruje učitele základních škol k zajímavé výuce oborných i dalších předmětů.


Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Kotulova dřevěnka zahájila sezonu opět Dnem řemesel

Kotulova dřevěnka na první květnový den přivítala pro návštěvníky opět Dne řemesel. Přes zimní pauzu prošla roubenka rekonstrukcí a díky tomu se v letošním roce prodlouží i celá sezona.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

V Orlové proběhl 36. ročník cyklistického závodu Gracia

Ve čtvrtek 24. Dubna se konal v Orlové šestatřicátý ročník mezinárodního cyklistického závodu žen Gracia Orlová.

Májový den v životických sadech navštívily stovky lidí, kteří si odnesli nejen jablka

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den s bohatým programem. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Gymnázium Karviná oslavilo velkolepě své 70. výročí. Dojemných setkání byla spousta
Vydáno 26. září 2023 16:15, Karviná, Monika Danková
Gymnázium Karviná oslavilo se svými studenty, absolventy a současnými i bývalými pedagogy své jubilejní 70. výročí.

Oslava 70. výročí karvinského gymnázia se konala v sobotu 16. září a gratulantů z řad studentů, absolventů i současných a bývalých kantorů školy se sešlo bezmála dva tisíce.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "My jsme oslavy pojali jako setkání, setkávání našich absolventů, nabízíme ten prostor, aby přišli, zavzpomínali, potkali své kantory, prohlédli si školu, která jim je k dispozici od dnešního poledne až do večerních hodin, snažíme se udělat maximum, aby se tady cítili maximálně dobře.”

Gymnázium Karviná má k dnešnímu dni 7105 absolventů. Mnozí z nich sem na setkání přijeli z velké dálky.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Z těch absolventů přijíždějí z celé republiky, protože absolventi karvinského gymnázia jsou rozeseti po celé republice a mnoho z nich se uchytilo úspěšně i v zahraničí. Máme dokonce zaměstnance světové banky, mezinárodního měnového fondu, takže ta paleta těch úspěšných je velmi široká."
Andrea Babišová (ANO), poslankyně Poslanecké sněmovny PČR, absolventka Gymnázia Karviná: "Na karvinské gymnázium a na mé spolužáky velmi ráda vzpomínám a každých pět let se scházíme, takže doufám, že i dnes se nás tady pár sejde.” 
Zdeněk Jelínek, ředitel ZŠ a MŠ Cihelní, absolvent Gymnázia Karviná: "Vzpomínky na školu jen ty nejlepší, protože tohle byla asi nejlepší etapa mého života, Gymnázium Karviná je moje srdcová záležitost.” 

Mezi gratulanty nechyběli ani zástupci zřizovatele, MSK a také vedení města, které gymnázium podporuje.

Stanislav Folwarczny (ODS), náměstek hejtmana MSK: "Žáci, kteří přijdou do gymnázia, tady dostanou kvalitní nálož, uplatní se v dalším vzdělávání hlavně na vysokých školách. Doufám, že se karvinskému gymnáziu bude i nadále dařit, že bude vytvářet kvalitní klima ve škole jak pro žáky a vše půjde dopředu jako dnes.” 
Jan Wolf (ČSSD), primátor Karviné: "Absolventi, kteří vycházejí, mnoho z nich odchází do světa, nabývá zkušenosti a mnozí se pak ale vracejí zpátky a to je to, co může Karvinou potkat. Já bych jim chtěl popřát dalších 70 let nadaných studentů, ať jsou všichni zaměstnanci spokojeni a tu práci, kterou dělají, dělají rádi.” 
Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Chtěl bych také poděkovat našemu zřizovateli, MSK, myslím si, že se o nás stará velmi dobře a také bych chtěl zmínit město Karviná, protože s městem máme velmi dobré vztahy, které jsou založeny na důvěře a spolupráci, která je docela intenzivní.” 

Gymnázium Karviná má pevné a hluboké kořeny, je školou vyhledávanou a úspěšnou.

Miloš Kučera, ředitel Gymnázia Karviná: "Gymnázium hledí s hrdostí a pokorou do budoucnosti, protože ta práce kantorská není jednoduchá, je to zavazující a chceme navazovat i na naše předchůdce a bývalé kolegy, kteří se tady sešli v hojném počtu a je to fajn s nimi zavpozmínat.”

Na léta strávená na škole s námi někteří rádi zavzpomínali, třeba bývalý ředitel školy Bohumil Vévoda.

Bohumil Vévoda, bývalý ředitel Gymnázia Karviná: "Na gymnáziu v Karviné jsem strávil 30 let, 27,5 roku jako ředitel školy, to je dohromady 10042 dnů, to je rekord, který historicky byl a za tu dobu se škola výrazně změnila. Poznáváme se kompletně všichni, je to překvapivé, přeci jen za ty roky měníme vizáž, já to vidím na sobě, když se podívám do zrcadla a mám brýle a vidím ty změny a přesto jsme se všichni poznali, tak je to krásné."
Leopold Sedlář, bývalý kantor Gymnázia Karviná: "Byl jsem potěšen, dokonce mě i někteří poznali, tak to bylo dojemné. Jak dlouho jsem byl spojený se školou? Od roku 1965 do roku 2005 a nikde mi nebylo tak dobře, jako tady.Já jsem ale taky nikde jinde nebyl.” 

Na setkání dorazila i bývalá kantorka Zdeňka Marková. Matematiku a fyziku na škole učila 40 let.

Zdeňka Marková, bývalá kantorka Gymnázia Karviná: "Ona je jiná, ona je celá přestavená, je to tu pěknější než to bylo, vzpomínky se mi vrací spíš když vidím ty lidi než tu školu.” 

V některých třídách byly pro vzpomínání vystaveny fotografie dřívějších ročníků a také tabla různých velikostí. A krásná vzpomínka čekala na absolventy i v učebně fyziky.

Andrea Pieczonková, kantorka Gymnázia Karviná: "Nás s kolegyněmi napadlo vzít kalendář a podívat se od roku 1953 na všechny matematiky a fyziky, kteří tady učili. Našli jsme všechna jména, dokonce se podařilo najít u některých fotografie a naše žačky nakreslily portréty včetně karikatur a pro naše kolegy, spolužáky jsme připravili tuto výstavku.” 
anketa: absolventi Gymnázia Karviná: "Rok 2004 jsme maturovali a vzpomínáme na to, proto jsme tady, bylo to všechno super.” "Hodně dávno jsem maturoval, před 40 lety to je letos. Byly to krásné roky. Měli jsme velmi komunikativní třídu, stýkáme se dodnes."



Po celou dobu oslav probíhal na pódiu i hudební program, nechyběl Permoník, jehož velká část patří mezi studenty gymnázia, přítomné pobavila i karvinská skupina Ajdontker a oslavu ukončily slovenská skupina No name, Petr Šiška se skupinou Legendy se vrací a karvinská kapela Furtlajf.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000039287/gymnazium-karvina-oslavilo-velkolepe-sve-70-vyroci-dojemnych-setkani-byla-spousta